Spielberg i Cannes:

- Film kan gi folk håp

Steven Spielberg sier hans filmatisering av Roald Dahls «SVK» kanskje er det nærmeste han kommer en kjærlighetsfilm.

Populær mann: Steven Spielberg skapte årets lengste køer i Cannes for «The BFG» etter Roald Dahls bok. 

Saken oppdateres.

Ikke stormende, men ganske bra mottagelse for Steven Spielbergs film «The BFG» eller «SVK» som den i likhet med i likhet med boka vil hete når den får norsk premiere 5. august. Basert på Roald Dahls berømte barnebok fra 1982 er det en eventyrlig fortelling om 10-årige Sophie som blir hentet av en kjempe til Kjempeland, hvor han er den eneste snille kjempen, mens de andre liker å spise barn.

Roste Rylance

På pressekonferansen etter urpremieren snakket Spielberg om det håpefulle og varme som ofte preger hans filmer. – Håp er noe av det viktigste for meg som menneske. Film kan gi mennesker håp, liker jeg å tro, sa han, og fortalte at han hadde lest Roald Dahls barnebok til de fleste av sine syv barn. – Da var det jeg som var kjempen, sa Spielberg, glad for å ha fått den britiske skuespilleren Mark Rylance som nesten aldri gjør film, til å gjøre to Spielberg-filmer på to år. Rylance fikk Oscar for rollen i fjorårets «Bridge of Spies».

- Å få jobbe med Mark, og se hans transformasjon i de to rollene han har gjort i mine to siste filmer, har vært en utrolig opplevelse, sier Spielberg. Rylance fortalte at han ofte bruker modeller for sine rolletolkninger. – Denne gang var det en fyr som jobbet i hagen til besteforeldrene mine i Kent da jeg vokste opp, sa han tørt.

Forfatteren fra «E.T»

«The BFG» er den 29. spillefilmen til Steven Spielberg, som fyller 70 i løpet av året. I likhet med hans beste familiefilm «E.T.» fra 1982, som også var i Cannes, har den manus av Melissa Mathison. Hun døde av kreft under arbeidet med filmen, som er dedikert til henne. – Jeg elsker historier fra fantasiverden. I historiske filmenr må du legge bort fantasien. Med dette følte jeg kunne gjøre hva jeg ville. Jeg hadde et nydelig forhold til Melissa i mange år. Vi gjorde ikke mange filmer mellom ET og denne, men det ble en nydelig, bittersøt gjenforening, sier Spielberg.

Ikke aktuelt å boikotte Dahl

En israelsk journalist spurte Spielberg om han vurderte å ikke gjøre filmen på grunn av Roald Dahls synspunkt på jøder. Da ble regilegenden litt kort og stram: – Jeg har ikke noe forhold til Roald Dahls personlige synspunkt. Dette er en historie om å komme overens selv om man er forskjellig. Det er et budskap jeg lett kan stå inne for, sa han og hevdet at han ikke tenker på økonomi og publikumsbesøk når han lager film.

- Jeg uttrykker det jeg vil uttrykke, fokuserer ikke på forventninger. Å lage film er arbeid, morsomt hard, engasjerende arbeid som jeg elsker. Jeg kunne seilt resten av livet, men jeg vil gjøre dette resten av livet, sier han. På spørsmål om det kommer en kjærlighetsfilm fra ham snart smilte han lurt. – Dette er kanskje det nærmeste jeg kommer en kjærlighetsfilm.

Litt av en duo: Mark Rylance som kjempen og Ruby Barnhill som 10-årige Sophie. 

Litt av en duo: Mark Rylance som kjempen og Ruby Barnhill som 10-årige Sophie. 

På forsiden nå