Kinohelga:

Her er helgas beste filmer på kino

Vår filmanmelder guider deg til ukas beste filmer. Emilia Clark er like god med funksjonshemmet rik ung mann på kino som med drager på tv.

Romantisk rullestoldans: Emilia Clarke er nesten like god med funksjonshemmet rik ung mann(Sam Claflin) i «Et helt halvt år» som hun er med drager i «Game Of Thrones». 

Saken oppdateres.

Ukas klart største premierefilm er filmversjonen av Jojo Moyes millionselgende roman «Me Before You» eller «Et helt halvt år» som boka og filmen heter på norsk. «En lett, glossy romantisk tragedie basert på populært stoff, med profilerte skuespillere i lekre britiske kulisser. Til en innsmigrende flørt med feminint sommerkinopublikum og menn på date», heter det i vår anmeldelse av en film som etter mye å dømme vil bli en sommerslager på kino, selv om den har åpenbare svakheter. Clark som er mest kjent som dragemor i «Game Of Thrones» overbeviser som sprudlende arbeiderklassejente også.

Beskt på Balkan

Den beste filmen som har premiere denne uka, er en spansk film om krigen på Balkan på 1990-tallet, med flere eminente amerikanske og europeiske skuespillere i sentrale roller. «A Perfect Day» er et menneskelig anti-krigsdrama med vekselvis besk humor og fortvilet blikk på hvordan krigen preger en gruppe hjelpearbeidere og sivilbefolkningen på tampen av konflikten. «Blikket og ansiktet til Benicio Del Toro i møtet med krigens meningsløshet, er filmens sterkeste kort», heter det i vår anmeldelse.

Julia og George

Enda større amerikanske filmstjerner får vi i «Money Monster» regissert av Jodie Foster. George Clooney og Julia Roberts er økonomireporter og produsent i et tv-show som gir folk råd om hvordan de kan bli rike på aksjespekulasjon. Under direkte sending får de besøk av en rasende seer med pistol og bombevest som har tapt sparepengene sine. «Clooney er fornøyelig som en slags sleip parodi på seg selv, Julia Roberts kommer bedre til rett enn i sine siste filmer», heter det i anmeldelsen av en film «merinteressant og underholdende enn helt god».

Middels og god barnefilm

Ukens barnefilm har fått middels mottagelse av norske kritikere. Vår anmelder Marte Thingstad beskriver den nye animerte filmversjonen av historien om «Robinson Crusoe» som en «haltende og tannløs utgave av historien», hvor Robinsons «opprinnelige følgesvenn Fredag har måttet vike plassen for en papegøye ved navn Tirsdag».

I det øvrige kinorepertoaret er det bedre barnefilmer etter litterære klassiker, som animasjonsfilmen «Den lille Prinsen» etter barneboka til Antoine de Saint-Exupéry. Vår anmelder Marte Thingstad ga full score på terningen, til filmen som har fått 6-årsgrense og norsk tale.

Om orker og X-Men

I den voksende kategorien med filmer basert på dataspill, er «Warcraft: The Beginning». regissert av Duncan Jones, sønn av David Bowie. Manus og replikker er ikke like fryktinngytende som underbitt-orkene som går til krig mot mennesker. «En underholdende nesten-kalkun, et buldrende sted mellom «Game of Thrones» og «Ringenes Herre», het det i vår anmeldelse.

Det nye kapitlet i «X-Men»-serien er brukbart ifølge vår anmelder Jens Erik Vaaler, selv om filmen« mister litt i gjennomføringen». I «X-Men: Apocalypse» er regissøren av den første filmen i serien tilbake.

Islandsk og norsk kvalitet

Av kvalitetsfilmer som synger på siste vers på kino, er det god grunn til å slå et slag for en fra Island og en fra Norge. Islandske «Historien om den sjenerte giganten» er rørende, bittersøt feelgood-film om en overvektig mann i 40-åra som bor hjemme hos mora, men opplever ny retning i livet etter at han lar seg overtale til å begynne på et kurs i linedancing. Dagur Káris fine film med herlig hovedrolle av Gunnar Jónsson fikk tidligere i år Nordisk råds filmpris.

Den beste norske filmen på kino i år så langt, er Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen», basert på Gaute Heivolls prisbelønte roman «Før jeg brenner ned» om pyromanen som herjet på Sørlandet i 1978. «Trond Nilssen («Kongen av Bastøy») gjør sin beste filmrolle som den unge mannen med fyrstikkene», het det i anmeldelsen etter premieren.

Krig på Balkan: Én tolk(t.v) og fire hjelpearbeidere på Balkan i 1995, på jakt etter tau til å fjerne lik med, i spansk-bosniske «A Perfect Day» med Benicio Del Toro(t.h) som beste kort ifølge vår anmelder 

Krig på Balkan: Én tolk(t.v) og fire hjelpearbeidere på Balkan i 1995, på jakt etter tau til å fjerne lik med, i spansk-bosniske «A Perfect Day» med Benicio Del Toro(t.h) som beste kort ifølge vår anmelder 

På forsiden nå