- Å bruke høsten til å stå på scenen hver lørdag kveld i beste sendetid, det er vanskelig å si nei til. Jeg tenkte «fuck it – go for it!», sier Jonas Skybakmoen.

Vokalisten i det trondheimsbaserte rockebandet Johndoe er én av ti artister som deltar i NRKs musikkonkurranse «Stjernekamp» til høsten.

I fjor var Celine Helgemo med i «Stjernekamp»

Opera og klovneri

«Stjernekamp» går ut på at deltakerne i hvert program får prøve seg i en bestemt sjanger. De musikalske utfordringene er mye av grunnen til at Johndoe-vokalisten velger å delta i programmet.

- Du må hive deg ut i sjangre du nødvendigvis ikke har peiling på. Jeg ønsker å holde på med musikk, og dette gir meg mulighet til å teste mye forskjellig, sier Skybakmoen, som fikk støtte av sine bandmedlemmer da han fortalte om tilbudet.

I mars ga Johndoe ut sitt 6 album «Skandinista».

- De lo veldig godt og sa «Dette kan bli artig. Opera bør være en av de første sjangrene», sier Skybakmoen og ler.

Selv kjenner han det vrir seg litt i stemmebåndet når han tenker på sjangeren han gruer seg mest til.

- Jeg gruer meg til mange sjangre. Men opera – hvem i alle dager kan synge opera? Jeg har aldri gjort det, så det kan fort bli klovneri, sier Skybakmoen, som håper han får prøvd seg på både country og soul.

Har taktikken klar

36-åringen, som til daglig jobber som journalist i Adresseavisen, har ikke rukket å tenke på konkurranseaspektet enda, men har likevel en strategi for å bergta TV-seerne.

- Musikk er ekstremt viktig for meg, det er en av de største tingene i livet mitt. Derfor går jeg ikke opp på scenen for å gjøre noe halvveis. Jeg vil gå «all in» i alle sjangre, og jeg kan love den samme energien jeg har på alle konserter jeg gjør, sier Skybakmoen.

Med en god blanding av dyktige artister, tror Skybakmoen seerne vil oppleve mange kule øyeblikk.

- Jeg tror det blir rom for en del overraskelser. Noen kan finne på å briljere i en sjanger ingen hadde trodd de ville briljere i.

- Jeg har lyst til å stå på den scenen!

En av de første Skybakmoen møtte da programmets ti deltakere ble samlet for første gang torsdag formiddag, var med-trønder Gunnhild Sundli.

- Jeg var så glad for å møte Jonas borti gangen her, det er fint å ha noen du kjenner fra før, sier Sundli.

30-åringen har lang sceneerfaring, først som purung vokalist i Gåte og deretter gjennom mange år som skuespiller ved Trøndelag Teater. Hun har også gitt ut soloalbum og juleplate med Åsmund Nordstoga.

Gunnhild Sundli er tilbake til folkemusikken i albumet «Sæle jolekveld» med Aasmund Nordstoga.

Gunnhild Sundli har i det siste, etter mange år med intensiv scenetilstedeværelse, vært mindre på scenen. Det etter eget ønske.

- Så er det sånn at du ikke vet hva du har før det er borte. Jeg skjønte etter hvert at et liv uten å stå på scenen ikke går an for meg. Andre har sagt at jeg er født til stå på scenen, noe som alltid har provosert meg. Men nå skjønner jeg hva de mener, forteller hun.

- Kanskje for første gang i livet er jeg skikkelig sikker på at jeg har lyst til å stå på den scenen!

Danseband-Gunnhild

Sundli gleder seg til konkurransen, men innrømmer at det er delte følelser. Å få deltakerne ut av komfortsonen er en viktig del av konseptet.

- Det er jo ikke noe jeg bare gleder meg til, samtidig er det bare da du lærer. Jeg har jo også en ambisjon om å sette mitt personlige preg på det, ta det gjennom et Gunnhild-filter, sier hun.

Her kan du lese Ukeportrettet med Sundli: Først og fremst mamma

Men i enkelte sjangre kan det bli umulig, innser hun. Da er det bare å dra «Gunnhild fra Trøndelag Teater»-kortet og gå i karakter.

- Om vi skal gjøre dansebandmusikk, må jeg være skuespiller så det holder, ler Sundli, som også gruer seg til å gjøre hip hop. I motsatt ende finner vi opera, hun håper å få være med lenge nok til å få coaching innen den klassiske vokalkunsten.

Møter Albrigtsen og Harket

Sundli sier hun ikke ville sagt ja til «Stjernekamp» for ti år siden.

- Det er godt å vite hvem en er for å klare å beholde seg selv i et sirkus som dette. For ti år siden ville jeg nok vært mer lettpåvirkelig, mye mer sårbar og mye mer redd for andres mening, forklarer hun.

Da Gunnhild solodebuterte, regnet hun med at noen gamle fans ville bli skuffet, men håpet flere ville bli gledelig overrasket.

- Jeg kunne sittet oppe i Trondheim og spist på kred-en min og kost meg med den – eller jeg kan komme meg ut og ha det artig. «Du er jo en sirkushest», har ei venninne sagt til meg, men jeg har nok lagt litt lokk på den siden ved meg selv tidligere. Dette blir action og ekstremsport – og så liker jeg virkelig å synge, det gjør meg lykkelig. Så hvorfor i all verden skulle jeg takke nei?

Andre som har takket ja til den femte utgaven av «Stjernekamp» er Steinar Albrigtsen, Knut Anders Sørum, Nicoline Berg Kaasin, Kate Gulbrandsen, Kash King Gashamura, Håvard Bakke, Marian Aas Hansen og Tomine Harket. Sistnevnte er datteren til Morten Harket og har blant annet samarbeidet med den trønderske elektronika-duoen Loveless.

Dermed er det ti svært forskjellige deltakere som skal kjempe om å vinne seernes gunst.

Gunnhild Sundli vil ikke sitte i Trondheim og «spise kred», men heller ha det gøy i «Stjernekamp» Foto: Vegard Eggen
Johndoe-vokalist Jonas Skybakmoen håper han får prøve seg på musikksjangrene country og soul Foto: Solum, Stian Lysberg, NTB scanpix