Her hentes birkebeinerens hodeskalle opp fra brønnen

Hodeskallen som tilhører skjelettet i brønnen på Sverresborg ble funnet i titiden fredag morgen. Skallen lå gjemt under steiner ved siden av beinrestene.

Arkeologene får hjelp av åstedsgranskere fra kriminaltekniker Thomas Andresen fra Trøndelag politidistriktpolitiet til å undersøke hodeskallen til birkebeineren som ble kastet i brønnen i 1197. Beinekspert Hanne Ekstrøm Jordahl (t.v.) og arkeolog Anna Petersén ved Norsk institutt for kulturminneforskning henter opp hodeskallen.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

- Vi kan ikke si stort mer foreløpig enn at vi nettopp fant hodeskallen, sier utgravingsleder Anna Petersén til Adresseavisen, få minutter etter at arkeologene på Sverresborg i Trondheim gjorde det oppsiktsvekkende funnet.

- En veldig spesiell dag

Arkeologene var i tvil om de i det hele tatt ville finne den.

- Det er en veldig spesiell dag. Spesielt, og veldig fint, sier Petersén.

hodeskalle birkebeiner utgraving sverresborg  Foto: CHRISTINE SCHEFTE

 

Deler av hodeskallen er knust. Ryggvirvelen er bevart, og det kan bli mulig å se om skallen er blitt skilt fra resten av kroppen før den ble kastet i brønnen. Dette var det imidlertid for tidlig å si noe om fredag.

Adressa.no sendte live da deler av skjelettet ble hentet opp - se reprise av livesendingen her

Det viser seg at hodeskallen ligger foran kroppen, foran bryst - og mageregionen.

Steinene som hodeskallen lå under, gjør utgravingen vanskelig. Hvis mange av dem flyttes, er det fare for at brønnen vil rase sammen.


Teori om halshogging

Det store spørsmålet etter utgravningene torsdag var om hodeskallen fantes i brønnen. Arkeologene stilte seg da tvilende til det. De hellet i retning en teori om at mannen som ble kastet i brønnen først var blitt halshogd og at skallen var blitt satt på en stake til skrekk og advarsel.

Skoleeleven Emilie (12) fant blant annet et fingerbein - les mer om det her

Politiets åstedsgransker hjelper til

Funnet på Sverresborg anses som sensasjonelt, siden det bekrefter historien i Sverres saga om at baglerne i 1197 kastet en død mann i brønnen for å forgifte drikkevannet.

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) utfører utgravingen som er finansiert av Riksantikvaren.

NIKU får i dag også hjelp av åstedsgransker fra Trøndelag politidistrikt, Thomas Andresen.

 

- Han vil se på restene av skjelettet som nå tas opp, og muligens kunne si noe mer om hendelsesforløpet den dramatiske dagen i 1197, skriver NIKU i en pressemelding.

- Jeg er særlig opptatt av hva som finnes under skjelettet. Er det våpen eller gjenstander der? Vi vet ikke hva vi finner, sier Andresen til Adresseavisen.

- Åstedsgranskeren er en veldig viktig bidragsyter nå når vi tar opp beina. Vi snakker om beinas plassering, hva vi ser og hva vi ikke ser, og det er veldig verdifullt. Politiet hjelper oss slik at vi skjerper oss ekstra. Vi får inn nye tanker og ny metodikk, sier Petersén.

- En intens dag

Det meste av skjelettet skal hentes opp fredag.

- Vi tar opp beina nå, og må bare jobbe på. Vi får opp hodet ganske raskt, sier utgravingsleder Anna Petersén fredag ettermiddag.

- Dette er en veldig intens dag, nå er vi veldig skjerpet. Alle vet når vi går inn i et slikt modus, alle vet som skal gjøres, Vi er en bra gjeng, alle vet hva som skal gjøres, og alle vet hva den andre gjør. Vi er veldig kontrollert, og takket være at beina er så godt bevart, går arbeidet ganske raskt, sier hun.

At beina er så godt bevart, har også overrasket arkeologene.

- Det er veldig sjeldent at bein fra middeladderen er så godt bevart. Ofte kan bein fra denne tiden være svært fragmentert.Årsaken er et beina har ligget under vann, alik at oksygen ikke har kommet til. Og mange løs-sedimenter ligger tett pakket rundt beina, forklarer arkeologen.

Dette er birkebeinerens hodeskalle. Skallen ble funnet under en stein i nærheten av resten av skjelettet. 
    
      (Foto: NORSK INSTITUTT FOR KULTUIRMINNEFORSKNING (NIKU))

Dette er birkebeinerens hodeskalle. Skallen ble funnet under en stein i nærheten av resten av skjelettet.  Foto: NORSK INSTITUTT FOR KULTUIRMINNEFORSKNING (NIKU)

 
Ny informasjon: Utgravningsleder Anna Petersén har avdekket mye ny informasjon om birkebeineren i brønnen på Sverresborg. Til høyre for henne ligger mannens lårbein. resten av skjelettet er plassert enda lenger mot høyre. 
    
      (Foto: jens petter søraa, Adresseavisen)

Ny informasjon: Utgravningsleder Anna Petersén har avdekket mye ny informasjon om birkebeineren i brønnen på Sverresborg. Til høyre for henne ligger mannens lårbein. resten av skjelettet er plassert enda lenger mot høyre.  Foto: jens petter søraa, Adresseavisen

På forsiden nå