Freddy Kalas mener ungene tåler «En pinne for landet»

- Innholdet i sangene mine er ikke veldig farlige, og handler om tradisjoner, forteller Kalas og refererer til sangen «Pinne for landet».

Skal opptre: Sandra Lyng og Freddy Kalas er to av artistene som opptrer på konserten onsdags kveld. De gleder seg begge til å opptre foran trønderpublikummet.   Foto: NTB scanpix/pressebilde

Saken oppdateres.

På onsdag er det igjen tid for VG-listas konsert i Trondheim, og med publikumsfavoritter som Sondre Justad, Sandra Lyng, Freddy Kalas, The Main Level og Julie Bergan ligger forholdene til rette for et bra show. Været ser også ut til å spille på lag, og skal vi tro prognosene kan det bli opp mot 22 grader på det varmeste.

Adresseavisen pratet med to av artistene før den store konserten. Både Freddy Kalas og Sandra Lyng hyller trønderpublikummet.

Jobbet med proteser

Freddy Kalas, eller Fredrik Auke som han egentlig heter, er en av artistene som står på scenen under årets konsert. Han er kjent for sanger som «Pinne for landet», «Jovial» og den engelskspråklige «Feel Da Rush» som kom på andreplass i den norske finalen i Melodi Grand Prix.

Artisten er opprinnelig fra Drammen, og hans første besøk i Trondheim var i en litt annen anledning enn nå. Han var nemlig med stefaren i forbindelse med arbeidsuka da han gikk i niendeklasse, og jobbet med proteser. Han har også hatt én spillejobb utenfor byen, men aldri i trønderhovedstaden. Artisten gleder seg derfor stort til onsdagens konsert.

- Trondheim er en fin by og VG-lista er bra, de to går som hånd i hanske, forteller drammenseren.

Så langt er han fornøyd med VG-listaturneen, og beskriver det hele som «et veldig bra opplegg».

- Det har som vanlig vært sinnssykt fett. I tillegg er det er moro at vi får tid til å bli kjent med det yngre publikummet, og det er spennende å ha familier foran seg når man spiller.

LES OGSÅ: Lydskandale i Stavanger: - Ingen grunn til å frykte for lyden i Trondheim

Sanginnholdet er ikke problematisk

Adresseavisen har tidligere skrevet om musiker Rasmus Rohde som kritiserer NRK Super for valg av enkelte sanger på deres radiokanal for barn. I artikkelen kritiserer han blant annet den VG-lista-aktuelle artisten Katastrofe for upassende innhold i «Sangen du hater». Freddy Kalas mener ikke at innholdet i tekster som hans egen sang, «Pinne for landet», er problematisk med tanke på at mange fans er relativt unge.

- Innholdet er ikke veldig farlig, og handler egentlig om våre tradisjoner. Jeg nevner ikke øl eller sprit, «en pinne» kan også være brus. Det er ikke så mange av barna som skjønner hva jeg synger, det er heller melodien som fester seg, forteller artisten.

Han mener at det finnes mange andre låter som er grisete på overflaten, og at hans egen musikk ikke tilhører samme kategori.

- Det skal være lov å nevne øl i en sang, men «Pinne for landet» handler ikke kun om å drikke, det handler om stolthet til blant annet afterskitradisjonen og andre ting. Dette er ikke rølpemusikk, mer kosemusikk, forteller artisten.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om VG-lista i Trondheim

Godt forhold til Trondheim

Når Adresseavisen ringer Sandra Lyng har hun nettopp hatt lyd- og sangprøver, og skal slappe av et par timer før hun skal ut for å lufte hundene. Lyng gleder seg til onsdagens konsert.

- Trondheimspublikummet er fantastisk, trønderne har en helt nydelig energi og jeg gleder meg veldig til å oppleve det igjen, forteller hun.

LES OGSÅ: Disse kommer på VG-lista i Trondheim

Skrev sang rettet mot mobbing

Hun er for tiden aktuell med sangen «Blue» som er rettet mot mobbing.

- Sangen handler om å ha det litt tøft, men at det fremdeles er håp, forteller hun.

Artisten er ambassadør for Odin-stiftelsen som driver med forebyggende arbeid mot mobbing og eventuelt ettervern. Og dermed ble grunnlaget for den nye låta lagt.

- Siden jeg er ambassadør tenkte jeg at det ville være fint å fokusere på et vanskelig tema.

Hun forteller at sangen er blitt tatt godt imot, og at hun fikk god respons under VG-listakonserten i Bergen. Under låta formet hun et hjerte med hendene.

- Alle ble med på det og det ga meg en fantastisk følelse, forteller hun.

Da artisten var 13 år hadde hun det tungt. Samme året kom Eiffel 65 ut med låta «Blue (Da Ba Dee)» som ble en stor hit. Sandra bruker innslag av nittitallslåta i sin egen.

- Sangen min blir et slags tilbakeblikk på det året.

Foruten om de to siste opptredenene med VG-lista i Trondheim og Førde, skal også artisten på turné med bandet sitt i sommer. Hun har ikke noe særlig med ferie, men de fridagene hun har brukes til å dra på andre konserter.

- Jeg har egentlig ikke sommerferie, eller jo! Neste helg skal jeg på Beyoncé-konsert, svarer hun.

VG-lista-showet spilles på Torget i Trondeim Sentrum og varer fra 18.00-20.00.

Skyter av trøndere: -Trondheimspublikummet er fantastisk, sier Sandra Lyng.  
        
            (Foto: Kim Nygård)

Skyter av trøndere: -Trondheimspublikummet er fantastisk, sier Sandra Lyng.   Foto: Kim Nygård

På forsiden nå