Håkon Gullvåg fikk Stiklestadprisen

For første gang tildeles en billedkunstner Stiklestadprisen.

Saken oppdateres.

Det var etter fredagens «Spelet om heilag Olav» at ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, delte ut årets pris til Håkon Gullvåg.

- Tusen, tusen takk. Det er noen øyeblikk som er viktigere enn andre, og dette setter jeg veldig stor pris på. Det er som å komme hjem, for det var på disse tribunene at jeg hadde min første kulturopplevelse. Da jeg begynte med kirkekunst var det opplevelsene herfra som kom til overflaten igjen, sa Gullvåg i takketalen.

Kirkekunst og Olavsmalerier

Begrunnelsen for tildelingen er det «sterke nærværet av Stiklestads kjernehistorie» i Gullvågs kunstnervirke, heter det i en pressemelding. Gullvåg har fremstilt Olav den Hellige i flere malerier, og har dessuten portrettert dagens kongefamilie. Billedkunstneren har arbeidet med kirkekunst i inn- og -utland, stilt ut i Nidarosdomen og har et sterkt engasjement i  Midtøsten.

Det er en stor ære å stå i den flotte rekka av vinnere her. Det har vært en sterk Olavsånd siden jeg kom fra Sarpsborg tidligere i dag. Det er et piff i ryggen, for det er en kamp å jobbe med kunst. Det er godt å se tilbake på hendelser som dette, sa Gullvåg videre.

LES OGSÅ: Gullvåg har blitt tildelt enda en høythengende pris

20 000 kroner

Verdal kommune deler annethvert år ut Stiklestadprisen under Olsokdagene på Stiklestad. Prisen på 20 000 kroner går til en kunstner som har gjort en innsats for Stiklestad eller Olsok-tradisjonen.

Den første som mottok Stiklestadprisen var Gisle Straume i 1971, for ni år i rollen som kongen selv og tre år som regissør i Spelet om Heilag Olav. Den neste prisen gikk til Paul Okkenhaug, som komponerte musikken til spelet. Andre prisvinnere er Arnulf Haga i 1996, Nils Ole Oftebro i 1998 og Hildegunn Eggen i 2002.

Vinneren utnevnes av en komité bestående av blant annet ordføreren, lederen for Stiklsetad Nasjonale Kultursenter og kultursjef i Nord-Trøndelag fylke.

Vanligvis pleier prisvinneren å få et billedkunstverk under utdelingen, men siden Gullvåg har nok av bilder, gjorde arrangørene det annerledes i år. Istedenfor fikk han et keramikkverk av årets Olsok-kunstnere, Keisuke Ueno og Ragnhild Stuberg.

Disse fikk prisen i 2010.

 
På forsiden nå