Lederhosen ved Stjørdalselva

Det blir tull og tøys, jodling, kjærlighet og underbukserelaterte konflikter når «Sommer i Tyrol» inntar Stjørdal.

Forviklinger: - Det blir herlige forviklinger, lover ensemblet fra «Sommer i Tyrol».Operetten spilles på Ersgard utenfor Stjørdal fredag og søndag, her fra forestillingen i Tylldalen tidligere i sommer. 

Saken oppdateres.

«Sommer i Tyrol» var det kanskje, men været var umiskjennelig «sommer i Trøndelag».

- Vi har vært heldigere med været her tidligere, men det går bra, folk satt i årevis og frøs på Steinvikholmen også, smiler operasjef Randi Spets i Opera Trøndelag-en liten time før trøndelagspremieren på «Sommer i Tyrol» på det idylliske gårdstunet Ersgard utenfor Stjørdal. Den kjente operetten av Ralph Benatzky, som på 70-tallet var en gigantsuksess på Trøndelag Teater under navnet «Sommer i Tydal», er en samproduksjon med operaselskapet Opera di Setra. Sistnevnte setter vanligvis opp forestillinger på en seter i Tylldalen og har to ganger tidligere hatt gjestespill på Ersgard under Operasommer.

LES OGSÅ: «Sommer i Tyrol» erstatter Steinvikholmen-opera

Forviklinger

- Det blir herlige forviklinger og masse rabalder rundt ingenting – en skikkelig farse, smiler Lars Eggen, produsent for Opera di Setra og en av solistene i forestillingen.

- Det er en tilrettelagt versjon, essensen er tro mot originalen men vi fokuserer på musikken og har heller knepet litt i replikkene, forklarer han. For eksempel kommer figurene ikke fra Tyrol, men fra Hommelvik og Snåsa.

Samproduksjonen er den foreløpig største som er blitt spilt på Ersgard, og er allerede blitt spilt i Tylldalen tidligere i sommer. For den lille operaen fra Tylldalen har det vært positivt å samarbeide med Opera Trøndelag, som i omsetning er Norges nest største distriktsopera.

- Samarbeidet har vært positivt for oss, uten Opera Trøndelag hadde vi ikke klart å realisere en sånn forestilling, sier Eggen.

Kaldt og glatt

Karianna Sommerro blir lørdag presentert som «årets trønderske musikktalent» under Operagallaen, men før den tid har hun to «Sommer i Tyrol»-forestillinger foran seg.

- Det er jo et fornøyelig stykke, sier den 22 år gamle sangeren, som egentlig er utdannet musikalartist.

- Operetten var jo på mange måter en forløper for musikalen, men nærmer seg operaen og er mer utfordrende, mener Sommerro. Rundt ti grader og regn gjør imidlertid utendørsframføringen et hakk mer utfordrende enn hun kunne ønsket seg.

- Jeg er jo litt redd for stemmen, det er noen tynne kostymer vi har på oss også. Men det går fint foreløpig, jeg er mer bekymret for at det skal bli veldig glatt på scenen, sier Sommerro, som likevel er glad for å holde på med sommeroppsetninger.

- Det startet på Steinvikholmen allerede da jeg var 10–11 år, jeg ble bitt av basillen og siden er det blitt tradisjon for meg.

LES OGSÅ: Forviklinger og ablegøyer i fullt format

Opera Trøndelag satte tidligere i år opp «Flaggermusen» som sin hovedforestilling på Kimen kulturhus, og neste års hovedsatsing på Kimen blir «Carmen» av Bizet.

«Sommer i Tyrol» spilles på Ersgard også fredag og søndag.

På forsiden nå