Popcorn til deg, godbit til hunden

Hva med å ta med vofsen på kino?

For aller første gang i Norge blir det arrangert hundekino. I Oslo kan du ta med deg din firbeinte venn på premieren til filmen «Heart of a dog».

Blir dere med på kino i kveld? Det er premiere på filmen «Heart of a dog». 

Saken oppdateres.

- Vi kommer til å følge nøye med på responsen i Oslo, for dette er noe vi selvsagt vurderer å prøve her også, sier film- og markedssjef Eli Gjerde ved Trondheim kino.

Hun synes hundekino-prosjektet er et spennende tilbud som føyer seg inn i rekken av lignende kino-opplegg som babykino og strikkekino. Det må en del forberedelser til for å gjennomføre en hundekinovisning, spesielt med tanke på hygiene og allergi.

LES OGSÅ: Godt besøk på babykino

Kino for alle

- Mange er allergiske mot hunder, noe vi må ta hensyn til i form av god informasjon og ikke minst godt renhold i etterkant av forestillingen. Vi er veldig opptatt av dette fordi vi ønsker å være en kino for alle, også folk med nedsatt immunforsvar i forbindelse med kreftbehandling f.eks., supplerer kinosjef Arild Kalkvik, som tror det vil være mulig å få til hundekino også her med riktig forholdsregler.

- Det er første gang det arrangeres hundekino i Norge, noe som i seg selv er interessant. Og det er en liten perle av en film som skal vises for anledningen, selvsagt spesielt for hundeinteresserte. Vi kommer til sette opp denne filmen om ca 14 dager, og du skal ikke se bort ifra at det blir en visning for både hundeeier og hund også her, sier Gjerde.

Filmen det er snakk om er Laurie Andersons dokumentarfilm-essay der hun skildrer sin avdøde terrier Lolabelle. Handlingen spinner rundt kjærligheten mellom hund og eier, om drømmer og tap.

LES OGSÅ: Dette må du huske før du tar med kjæledyret på ferie

Hundevennlige skinnseter

- Vi håper dette blir en behagelig opplevelse for alle parter og er selvsagt veldig spente. Vi får til og med benytte luksussalen på Ringen kino fordi det der er skinnseter, noe som gjør det enklere å vaske i etterkant, sier Nille Elvin Stormoen, markedsansvarlig for Arthaus som distribuerer filmen og står bak hundekinoprosjektet i Oslo.

- Alle hundene får tilbud om godbit og vann. Og så håper vi selvsagt at folk tenker seg om hvis hunden har løpetid for eksempel. Da er det kanskje ikke så lurt å dra på kino med andre hunder, sier Stormoen. Hundekino med Andersons film på programmet har vært gjennomført i England med stor suksess.

- Vi har snakket med en veterinær for å forsikre oss om at det er forsvarlig. Hunder er sosiale individer som oss, så bare vi demper lyden og har forsiktig belysning burde dette gå helt fint. Det blir spennende å se om de klarer å roe seg ned eller om det blir mye bjeffing, sier Stormoen.

LES OGSÅ: Babykino kan bli stoppet

Film, popkorn, godbit og hund

Det var delte oppfatninger blant hundeeierne Adresseavisen snakket med, om det kunne friste å ta med hunden på kino. Silje Steinsbekk har hunden Tilia, men er ikke helt klar for å ta med hunden sin som kinokompis.

- Jeg kan ikke helt se behovet for å ha med hunden på kino. Hvis jeg skal på kino, vil jeg dra for meg selv og la hunden bli hjemme. Det er nok mange som synes det er fascinerende å ha med seg hunden på kino og det er masse positive følelser knyttet til det å ha hund. Men for meg blir det litt for mye menneskeliggjøring av hunden. Hunden kan fylle mange funksjoner, men akkurat på kino er vel ikke et sted der hunden hører hjemme, sier Steinsbekk.

Ingrid Berntsen Aas har ofte med seg hunden Birk på «hundehaugen» på Lade for at han skal få leke med andre hunder. Hun synes hundekino høres ut som et veldig artig arrangement.

LES OGSÅ - «Fifty Shades of Grey» er den perfekte strikkefilmen

Koselig kinokompis

- Ja, det hadde vært morsomt å ha med hunden på kino, men jeg vet ikke hvor mye jeg hadde fått med meg av filmen. Jeg ville nok hatt mye fokus på hunden i stedet. Og hunden vil nok være veldig interessert i andre hunder. Men det høres kjempekoselig ut og noe jeg gjerne kunne ha tenkt meg å prøve, sier Aas.

For Kate Lindegaard som har Rotweileren Tika blir det neppe hundekino med det første.

- Jeg tror ikke jeg hadde dratt på hundekino, for hunden min er ganske vilter. Hun liker å se andre hunder på tv, og hun blir lett engasjert, men jeg tror det ville blitt vanskelig med kinobesøk, sier Lindgaard.

Andre igjen synes det generelt er for få muligheter til å treffe andre med hund og kan gjerne tenke seg hundekino som et møtested.

- Det høres veldig spennende ut og noe jeg virkelig kunne ha tenkt meg. Jeg fikk nylig et bilde av en venninne som var på McDonalds i Warszawa der hundene kunne få være i en egen del av restauranten, sier Hege Sundet som har hunden Scott, en blandingshund som gjerne blir med på kino sammen med andre hunder, ifølge eieren.

Filmen «Heart of a dog» har premiere i Oslo 29.august, i Trondheim 2. september.

Vil du ta med hunden på kino?
Du må velge et alternativ
Nei til hundekino: Silje Steinsbekk ser ikke helt poenget med å ta med hunden Tilia på kino. 

Nei til hundekino: Silje Steinsbekk ser ikke helt poenget med å ta med hunden Tilia på kino. 

Ja til hundekino: Ingrid Berntsen Aas synes det høres kjempekoselig ut med hundekino og vil gjerne ta med seg Birk på kino. 

Ja til hundekino: Ingrid Berntsen Aas synes det høres kjempekoselig ut med hundekino og vil gjerne ta med seg Birk på kino. 

Nei til hundekino: Kate Lindegaard ser ikke helt for seg å ta med Tika på kino, primært fordi Rotweileren er ganske vilter. 

Nei til hundekino: Kate Lindegaard ser ikke helt for seg å ta med Tika på kino, primært fordi Rotweileren er ganske vilter. 

Ja til hundekino: Hege Sundet med blandingshunden Scott kan gjerne tenke seg å ta med hunden på kino for å møte andre med hunder i en annen sammenheng enn bare ute på tur. 

Ja til hundekino: Hege Sundet med blandingshunden Scott kan gjerne tenke seg å ta med hunden på kino for å møte andre med hunder i en annen sammenheng enn bare ute på tur. 

Kino for oss? Vi stikker! 

Kino for oss? Vi stikker! 

På forsiden nå