Her er helgas beste filmer på kino

Vår anmelder guider deg blant det beste og verste på kino i helga.

Skummel helgetur: Mads Sjøgård Pettersen drar på grottetur i norske fjell med to kompiser i «Cave». Det går ikke helt godt. 

Saken oppdateres.

Ukens klart beste premierefilm er en personlig og annerledes dokumentarfilm som gir seg ut for å handle om hunden til den amerikanske kunstneren og musikeren Laurie Anderson. «Heart Of A Dog» spinner rundt hennes avdøde, elskede terrier Lolabelle, men i løpet av en drøy time rommer filmen mye, mye mer. Fra refleksjoner om kjærlighet og savn, verden etter 11. september 2001 til hvordan hun nektet å avlive sin kjære hund, selv om den mistet synet og var skral de siste årene av dens liv.

Brukbart hulegys

Norske thrillere med skrekkelement som hovedsakelig utspiller seg i en grotte, er det ikke laget mange av. Henrik Martin Dahlsbakkens «Cave» lykkes et stykke på vei med både drama og spenning i en historie om to menn og en kvinne på utfordrende tur i mørket. Ukens andre norske premierefilm er dokumentaren «Magnus» om en viss sjakkspiller med Carlsen til etternavn. Dokumentaren «kommer ikke veldig tett på «sjakkens Mozart», men er fascinerende skildring av veien til verdensmester», heter det i vår anmeldelse.

Skumlere enn Pokémon

Den ungdommelige thrilleren «Nerve» handler om en nettspill på mobil som får Pokémon Go til å fortone seg som barnemat. Filmen tar navn fra et beryktet nettspill som kombinerer «Truth or Dare» med Jackass-lignende stunt, hvor deltagerne får penger om de gjennomfører og filmer utfordringer de får av spillet og dets brukere. Spenningselementet er ganske bra skrudd og fortalt, selv om filmens første del er klart bedre enn den siste.

Interessant nazi-jakt

Det tyske historiske spenningsdramaet «Jakten på Adolf Eichmann» er et eksempel på at historie og intensjoner kan være langt bedre enn resultatet på film. Filmen er både spennende og interessant om spillet i kulissene for å arrestere mannen som var ansvarlig for logistikken i jødeutryddelsene under 2. verdenskrig. Filmen pirker godt i manglende tysk krigsoppgjør, med eks-nazister i sentrale posisjoner i tysk samfunnsliv, men går seg litt bort sidespor, slik historien fortelles på film. To av ukens premierefilmer er ikke anmeldt av Adresseavisen, det er nyinnspillingen av sandalfilmen «Ben Hur», og sykdomsdramaet «Miracles from heaven».

Nesten som Nemo

Av de øvrige filmene på repertoaret er animasjonsfilmen «Oppdrag Dory» Pixars oppfølger til kjempesuksessen «Oppdrag Nemo» fra 2003. I USA er den nye filmen årets hittil største publikumsdrager på kino. Vår anmelder Kari Hovde var gansek fornøyd med den norskdubbede versjonen, og omtalte den som: «En aldeles nydelig og lekker animasjonsfilm med finurlige detaljer».

Indianer og hvit

Den søramerikanske prisvinnerfilmen «Ixcanul» er en svært løfterik debutfilm fra Guatemala, om ei 17-årig indianerjente som foreldrene prøver gifte bort til en eldre mann, mens hun dras mer mot en jevnaldrende gutt. En enkel, sterk og medrivende historie, hvor miljøskildring av kaffebønder under en vulkan gir filmen unik karakter.

«Mike og Dave trenger damer» er en ganske fæl, ganske morsom vulgær situasjonskomedie rundt et familiebryllup på Hawaii, hvor kvinnene er like drøye og utagerende som gutta. Løst basert på en sann historie er filmen grei underholdning av mennene som skrev «Bad Neighbours»-filmene. «Løvekvinnen», er basert på Erik Fosnes Hansens suksessroman med samme tittel. Venner av boka vil sikkert få noe ut av filmen, og svenske Rolf Lassgård er svært god i rollen som faren til jenta som blir født med pels for drøyt 100 år siden. «Velment med pene bilder om å være annerledes, uforløst som film og drama», het det i vår anmeldelse.

Colin Farrells beste rolle

Den svarte amerikanske komedien «War Dogs» er utrolig historie, til ujevn film. Om to doprøykende venner i 20-åra i Florida som ble millionærer på våpenhandel med det amerikanske forsvaret, basert på en sann historie. En av de beste og mest originale filmene på kino er fortsatt «The Lobster», et tragikomisk samlivsdrama på liv og død, med svart humor og en lett absurd tone. Colin Farrell gjør sin beste filmrolle, som mannen som ved filmens start sjekker inn på hotell og får spørsmål om hvilket dyr han vil bli om han ikke klarer å finne seg en partner i løpet av 44 døgn.

Bedre hai enn kjempe

Om du er disponert for skrekkfilm med hai, er det verdt å få med seg«The Shallows» av Hollywoods dyktige spanske b-filmskaper Jaume Collet-Serra. Det meste av filmen er konsentrert rundt Blake Lively som surfer ved ei strand og en morderisk hai. Filmen får ganske mye haigufs ut av stram ramme.

Eventyrfilm av Steven Spielberg etter barnebok av Roald Dahl låter som spennende mestermøte. «SVK» lever ikke helt opp til det. «Glatt og disneysk, for lite eventyrlig som film », het det i vår anmeldelse av filmen hvor musikken til John Williams og den britiske skuespilleren Mark Rylance imponerer mest, sistnevnte i versjonen som ikke er dubbet. Oppfølgerfilmen «Istid: På kollisjonskurs», er, mer «varmt og velkjent» enn overveldende god ifølge vår anmelder.

Viggo i skogen

«Captain Fantastic» har Viggo Mortensen som seksbarnsfar av selvhjelpstypen som oppdrar ungene i overlevelse og skolegang i ødemarka. Filmen fungerer enda bedre som sivilisasjonskritikk og satire med stikk mot forbrukssamfunn og alternativbevegelse, enn som frodig familie- og oppvekstdrama. «Under Kirsebærtrærne» av Naomi Kawase er en vakker, stillferdig japansk film om kunsten å lage det perfekte bønnesyltetøy til å ha på pannekaker.

Nydelig dokumentar: Laurie Andersons dokumentar rundt sin hund Lolabelle er ukens beste premierefilm. 

Nydelig dokumentar: Laurie Andersons dokumentar rundt sin hund Lolabelle er ukens beste premierefilm. 

På forsiden nå