Har satt farge på Brattøra

Kunstneren Anya Magnussen syntes det var på tide å gi Pirsenteret i Trondheim litt farger og energi. Rett bak sykkelrekka til Bi-studentene har hun åpnet sitt eget galleri.

Kunstneren Anya Magnussen og produktdesigner og ingeniør Torgeir Magnussen er opptatt av å skape kreativ energi i lokalene på Pirsenteret i Trondheim. 

Saken oppdateres.

Store og små kunstverk i alle regnbuens farger, og utallige varianter av disse igjen, har fått plass i de betonggrå bygningene som huser næringsliv og handelshøyskole på Brattøra. Kunstverk og kontorlokaler er en perfekt kombinasjon, ifølge Kunstneren som pendler mellom Spania og Trondheim.

LES OGSÅ: Bevegende form

Fargeklatt på grå betong

- Vi har fått masse respons fra folk som ferdes i området her, at det var på tide med en fargeklatt i disse lokalene og i denne delen av byen. Alt du ser i dette galleriet er håndlaget. Installasjonene og møblene er laget av corten-stål, et røft og slitesterkt materiale som benyttes mye i Spania og som jeg har fraktet hit, sier Magnussen. I en årrekke har hun hatt bolig og atelier i Tossa de Mar i Spania, en bitte liten landsby der Chagall, Picasso og en rekke andre kunstnere har hatt tilhold. Og det er noe av frodigheten og kreativiteten derfra hun har forsøkt å gjenskape i hjembyen, og på Brattøra.

LES OGSÅ: Lær mer om kunsten i Trondheim her

Kunstneren og ingeniøren

Kunstverkene er det Anya som står bak. Broren, Torgeir Magnussen, jobber i ingeniørbransjen og har konstruert installasjonene i det nye galleriet. De to har alltid samarbeidet om store kunstprosjekt, deriblant utsmykningen av Byhaven.

- Der handlet det mye om å gjøre beregninger for å få kunstverket til å tåle vær og vind i Trøndelag. Med utsmykningen av Nova kino hadde vi noe av de samme utfordringene, forteller Magnussen. Begge hadde et ønske om å skape et samlingspunkt for en rekke kunstnere, i tillegg til å være et galleri der folk flest kan droppe innom.

LES OGSÅ: Disse begrepene om kunst bør du kunne

Åpent for alle kunstformer

- Vi har blitt veldig godt mottatt av EC Dahls eiendom som eier lokalene her. De ønsket seg litt mer liv og røre i og rundt Pirsenteret. Et næringsbygg i seg selv har ikke noe energi og vitalitet. Folk er mest opptatt av sin egen arbeidsplass og er ikke så opptatt av fellesarealene. Tanken her er å trekke inn andre kunstnere i tillegg, andre malere, fotografer, designere skulptører og musikere, for å nevne noen, sier Magnussen og legger til at Brattøra er i ferd med å bli et mer åpent område som tiltrekker seg turgåere med fascilliteter som Rockheim, Simens isbar, og nå et galleri å stikke innom.

Lager alt selv

- Vi ønsket å være et sted der folk ferdes utenfor bykjernen. Cruiseturistene går forbi her, Hurtigruta legger til kai rett ved siden av, noe som gir et internasjonalt sus over bydelen. Det var en fra Vadsø som kom innom og syntes det var fantastiske bilder fordi de minnet ham om samisk kultur.

Søskenparet har forberedt galleriåpning på Brattøra i over ett år. Fleksible løsninger med flyttbare møbler gir mulighet for hyppige utstillinger med ulike uttrykk. De ønsket seg et galleri med vitalitet og mulighet for å endre karakter alt etter årstid og lysforhold.

- Torgeir har vært produktdesigneren her som har hatt ansvaret for belysning, blant annet. Kjæresten min, Ricardo Aparicio Ferrandis, er smed i betydningens rette forstand. Alt av interiør, lamper, bord, installasjoner, rammer, stoler, hyller har han laget for hånd, sier Magnussen.

Utstillingen "Kontrast" vil bli stående til 18.september.

Kunstner Anya Magnussen har sammen med sin bror Torgeir Magnussen åpnet nytt galleri på Pirsenteret i Trondheim. 

Kunstner Anya Magnussen har sammen med sin bror Torgeir Magnussen åpnet nytt galleri på Pirsenteret i Trondheim. 

Store, fargerike malerier av Anya Magnussen stilles ut i Anya design gallery fram til til 18.oktober. 

Store, fargerike malerier av Anya Magnussen stilles ut i Anya design gallery fram til til 18.oktober. 

Kunstneren Anya Magnussen stiller ut en rekke malerier i fellesarealene på Pirsenteret ved Brattøra i Trondheim. 

Kunstneren Anya Magnussen stiller ut en rekke malerier i fellesarealene på Pirsenteret ved Brattøra i Trondheim. 

På forsiden nå