Fredsprisvinner kommer til litteraturfesten

Sammenfaller med åpningen av det nye Kulturkvartalet i Trondheim sentrum.

Den iranske juristen Shirin Ebadi er blant gjestene til Trondheim Litteraturfest. Her fra da hun besøkte Isfit i 2009. 

Saken oppdateres.

Den iranske juristen Shirin Ebadi har arbeidet med menneskerettigheter i en årrekke, og ble i 2003 tildelt Nobels fredspris, som den første muslimske kvinnen noensinne.

17. oktober skal hun holde åpningsforedraget på Trondheim Litteraturfest, i tillegg til å samtale med den trondheimsbaserte journalisten og poeten Asieh Amini.

- Det er fantastisk at vi får henne hit, og at vi på den måten setter tonen for festivalen. Hun skal snakke om det å komme til Europa fra et land som har mange stengsler i forhold til det å være forfatter, sier biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård.

Shirin Ebadi besøkte Trondheim under ISFiT i 2008. Da var festivaltemaet fredsbygging.

Åpning av Kunsthallen

19. oktober kommer forfatterne Tom Egeland, Jan Ove Ekeberg og Roar Ræstad på besøk til det som blir kalt Kriminell Festaften.

Litteraturfestivalen sammenfaller i år med åpningen av Kulturkvartalet i Trondheim, med hovedbiblioteket, kunsthallen, kafeer og lokalene til Litteraturhuset i Trondheim. Nygård forteller at dette vil markeres med ulike arrangement hver dag fra 13. til 23. oktober.

LES OGSÅ: Rådmannen vil ha litteraturhus i Søndre gate

Onsdag 19. oktober blir det mulig å møte forfatteren Tore Renberg på Byscenen, i det som blir både en konsert og et møte med Renbergs romafigur Jarle Klepp.

Offisiell åpning av Kunsthallen er torsdag 20. oktober, noe som markeres med flere korte litterære innslag i Hovedbibliotekets første etasje: Jorunn Thørring, Fartein Horgar, Torvald Sund, Kim Småge, Rikard Ingdal og Markus Lantto er blant dem som skal delta. I tillegg blir det musikalsk underholdning ved Greenall, Högberg & the Language.

LES OGSÅ: Dronningen åpner kunsthallen

Grosvold og Bjørnstad

Samme kveld blir det musikalsk-litterær aften i Dokkhuset med Anne Grosvold og Ketil Bjørnstad, og samtale mellom kurator René Block og Berlin-baserte Lars Ramberg, de to ansvarlige for å ha plassert en bit av berlinmuren ved Gråmølna på Solsiden.

På årets Festaften, fredag 21. oktober, blir det besøk av forfatterne Erik Fosnes Hansen, Anne B. Ragde, Sanna Sarromaa, Asieh Amini og Martha Breen, med kunstneriske innslag ved danser Martha Standal og Svartlamon Hardkor.

ANMELDT: Fosnes Hansen leverer igjen

Lørdag 22. oktober er festivalens hoveddag, med en mengde ulike arrangement: Lokale forlag vil presentere aktuelle utgivelser, det blir historisk vandring til Lian med Tom Erik Sørensen og Trine Søraa.

Haddy til barnefest

I Klassikertimen markerer professor Gunnar Foss at det er 400 år siden dødsdagen til Miguel de Cervantes, forfatteren av «Don Quijote», akkompagnert av spansk gitar ved Jarl Strømdal. Det blir også foredrag av Wencke Mühleisen, Anita Hamme og Ingrid Brekke.

Forfatter Haddy N’jie og tegner Lisa Aisato er gjester på Barnas Litteraturfestival, som også byr på lykkehjul, høytlesning, teater og skattejakt.

- Vi har femårsjubileum i år, og at det er viktig for oss at vi har et bra program også for barna. Haddy og Lisa er et høydepunkt under festivalen, sier Nygård.

Festivalen avsluttes søndag med håndarbeidsverksted for barn i samarbeid med Vitensenteret, en vandring til «snublesteinene» som markerer jødiske familiers boliger før 1940 i Trondheim ved Jon Reitan, samt en diskusjon om Russland i dag med Halvor Tjønn.

På forsiden nå