Kulturministeren reagerer nå på at Aftenposten er bedt av Facebook om å slette bildet av napalmpiken - fotograf Nick Uts ikoniske bilde av ni år gamle Kim Phúc som har revet av seg sine brennende klær etter å ha blitt rammet av en napalmbombe under Vietnam-krigen.

- Problematisk

- Facebook må nå komme på banen og ta på alvor at de har en sterk posisjon i den norske offentligheten. Facebook er blitt en betydlig aktør i det norske mediemarkedet og jeg ønsker derfor å invitere Facebook og norske redaktører til et møte, sier Helleland til Aftenposten.

- Jeg synes Facebook bidrar til å styrke mangfoldet og gir flere muligheten til å ytre seg, men det er åpenbart problematisk det som nå skjer med fjerning av bilder, sier Helleland.

Aktiv facebook-bruker

Hun er opptatt av at norske redaktører og Facebook-ledelsen i Norge snakker sammen. Neste år skal Helleland være vertskap for Nordiske Mediedager og da vil hun også invitere Facebook. Hun er selv en statsråd som bruker Facebook aktivt og har ingen planer om å bryte med Facebook.

- Nei, det har jeg ingen tanker om. I utgangspunktet bidrar Facebook til å styrke ytringfriheten og mediemangfoldet, sier kulturminister Linda H. Helleland.

Engasjert statsminister

Også statsminister Erna Solberg har engasjert seg i debatten om Facebooks fjerning av det historiske bildet.

– Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder, sier Solberg til Aftenposten, som også har publisert bildet fra Vietnam på sin Facebook-profil.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.