Rekordmange kvinner i «Trøndersk»

Halvparten av de påmeldte i Trøndersk mesterskap i livemusikk er eller har med kvinner i bandet.

Born On a Monday har bakgrunn fra Trøndertun folkehøyskole på Melhus. De spiller tung rock med tydelige bluesreferanser. 

Saken oppdateres.

15. september er det klart for det andre uttaket i Trøndersk mesterskap i livemusikk (TM:live).

Arrangøren melder at de i sin 55 år lange historie aldri har hatt en større kvinneandel. Halvparten av de ti bandene som er kommet gjennom nåløyet er eller har kvinner med i bandet.

Kun sett på kvalitet

- Vi er fornøyde med å kunne presentere et likestilt program. Dette er noe vi har jobbet målbevisst med. Vi har blant annet vært i kontakt med AKKS og Feminalen som har stått på for å få opp kvinneandelen blant musikere, sier John Otto Sunde, leder i TM:Live.

Han understreker at de ti deltakerne er plukket ut utelukkende av hensyn til kvalitet.

De ti bandene som skal opptre på Blæst 15. september er: Skog, Jack Maddesty, Born On a Monday, Merethe JM, Emma & The Diamond Hearts, Blånæggel, Bright Lights, Yogishine, Papa sierra og Oppkast ala Kart.

Det ble en helg med både sorg og glede da Klæbu-bandet Chroth vant «Trøndersk 2015»

Større premie

Det første uttaket fant sted i juni ved TMs lokale på Nyhavna. Da var det Strandhugg, Takeitaway og Televishnu som gikk videre. 16. september blir det et uttak for band med medlemmer under 18 år på Kultursenteret Isak, før det siste uttaket på Trøndertun folkehøyskole i første halvdel av oktober.

I 2014 var det bandet Frukt Og Grønt (FOG) som ble den 53. vinneren avkonkurransen, og i 2013 var det Steinkjer-duoen Skei & PT

Til slutt vil man sitte igjen med ti band som kjemper om seieren i Samfundet 15. oktober.

- Trøndertun har hatt tradisjon for å markere seg sterkt i TM, så vi arrangerer like så godt en delfinale der, sier Sunde, og legger til at det fortsatt er mulig å melde seg på uttaket på Isak.

Trøndersk mesterskap har vært arrangert sammenhengende siden 1962, men har i år gjennomgått en fornyingsprosess, som blant annet innebærer en nokså gjev premie til vinneren.

I 2011 feiret konkurransen 50-årsjubileum med stor konsert i Olavshallen

Økt interesse

Sunde sier satsingen har ført til økt interesse, og at de i antall påmeldte nærmer seg konkurransens storhetstid på 70- og 90-tallet da det gjerne var mellom 50 og 100 påmeldte.

Den heldige vinneren stikker av med en premie på 25000 kroner, i tillegg til en pokal, fem timer med artistmentoring og session-innspilling i samarbeid med Hyggelaget og Brygga studio.

Kjente band og musikere som har vært med i konkurransen inkluderer Wannskrækk (uten plassering i 1980), Prudence (andreplass i 1969), Gåte (andreplass i 1999), Odd Reitan (med Four jets, som vant i 1968) og Hans Rotmo (i bandet Valley Boys, som kom på sisteplass i 1965).

Det er i år 45 år siden Jethro Tull definerte en tidsalder og en generasjon med «Aqualung».

På forsiden nå