Ble kjærester til «Hjertemedisin»

Heidi Skjerve og Daniel Formo ble sammen etter å ha danset til Tre Små Kineseres «Hjertemedisin». Nå lager de jazzversjoner av bandets sanger.

Jazzmusikere tolker Tre små kinesre under Jazzfest. F.v. Hilde Skjerve, Daniel Buner Formo, Ernst-Wiggo Sandbakk og Ulf Risnes.   Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Resultatet fremføres av NTNU jazzensemble under Jazzfest i mai neste år. Dermed videreføres en tradisjon der jazzkomponister tolker kjente artister. Tidligere har Åge Aleksandersen, Diffrence, DumDumBoys, Knutsen & Ludvigsen, Motorpsycho og Terje Tysland fått sine jazztolkninger under festivalen. Denne gang falt valget på Tre Små Kinesere.

LES OGSÅ: Melodier på lærebok-nivå

LES OGSÅ: Gode, gamle Ulf

«Søt musikk»

- Dette er musikk vi hadde en felles referanse til. Musikk vi hadde et forhold til fra før, sier Skjerve med klar referanse til kjærlighetshistorien. Sammen med ektemannen Daniel Formo har hun fått oppdraget med neste års «Trøndersk pop/rock i ny utgave».

Et kunstnerisk råd i Trondheim Jazzfestival plukker ut komponisten som får oppdraget, og deretter er det opp til komponisten selv å velge hvilken artist han eller hun ønsker å tolke. Prosjektet er samarbeid mellom NTNU og festivalen.

LES OGSÅ: Dokkhuset jubilerte uten grenser

Brubygging mellom sjangre

- Dette har vært spennende prosesser og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på prosjektet hvert eneste år. Det er også en fin brubygging mellom sjangrene. Sjangerinndeling synes å bety mindre og mindre for dagens ungdom, sier Ernst Wiggo Sandbakk som er daglig leder for Trondheim Jazzfestival.

- Det er et ærefullt, spennende og artig oppdrag, sier Skjerve, og tilføyer.

- Jeg hørte jo på alle hitene da jeg gikk på ungdomsskolen, som «Klassebilde», «Hjertemedisin» og «Eplekake med krem». Siden har jeg fordypet meg mer og mer og oppdaget at det er en popskatt vi har her, sier Skjerve som ikke vil avsløre hvilke låter de har plukket ut, men at utvalget skal bli til en times konsert.

Rom for improvisasjon

- Det er spor av jazz i en del av arrangementene som «Tre Små Kinesere» har laget selv også. Så noe av utfordringen blir å se bort fra de disse og forsøke å lage noe eget, skru det mot en annen vei, eller lete etter nye innfallsvinkler. Det er ikke sikkert at det blir tradisjonell svingjazz av dette, og noen innslag av improvisasjon er det alltid i jazzen, sier Skjerve.

- Dette blir bare morsomt, men det kan kanskje være en utfordring når vi er to som samarbeider om prosjektet, at vi kommer opp med helt forskjellige ideer, supplerer Formo.

Ulf Risnes, frontfiguren i Tre Små Kinesere, er stolt over å ha blitt valgt ut til dette tolkningsprosjektet denne gang, og sier spøkefullt at han hadde regnet med at det snart ble dem.

LES OGSÅ: Dokkhuset satte rekord i antall arrangementer i fjor.

Spennende og artig

- Dette blir veldig artig, og jeg har jo lenge håpet at Trondheim Jazzfest skulle spørre oss om dette, sier Risnes og flirer. Han innrømmer at han er spent på hvordan det vil høres ut når andre setter sitt preg på musikken de har laget gjennom flere tiår.

- Jeg liker jazzmusikk som er strukturert, det vil si klassiske sanger fra æraen mellom 1918 og 1950 i USA. Chet Baker og Ella Fitzgerald er musikere jeg liker. De har gode låter med gode tekster. Og vi i Tre Små Kinesere hadde det alltid artigst sammen med jazzmusikere i studio, da svingte det skikkelig. Sånn sett har jeg alltid hatt litt ærefrykt for jazz, sier Risnes.

Trondheim Jazzfestival arrangerer fra 10.- 14. mai 2017.

På forsiden nå