- Man spionerer ikke på bestemora si, man spionerer ikke uten grunn

Edward Snowden ble møtt med jublende applaus da han stilte opp på direkteoverført videosamtale i Kunsthallen i Trondheim fredag kveld.

Edvard Snowden snakket om overvåkning via link fra Moskva på Kunsthall Trondheim fredag kveld. Amnesty og Human Rights Watch har igangsatt en kampanje for å be Obama benåde Snowden før han forlater presidentkontoret i januar. 

Saken oppdateres.

Om lag 300 personer var til stede da Amnesty arrangerte en direkte videosamtale med Edward Snowden fra hans eksil i Moskva. Bakgrunnen for samtalen er at Amnesty har landsmøte i Trondheim i helgen, og at Amnesty International har igangsatt en kampanje for å få Barack Obama til å benåde Snowden før han fratrer som president.

LES OGSÅ: Edward Snowden anker til høyesterett

LES OGSÅ: Han reiser verden rundt for å informere om farene med facebook

Ber om benådning

- Obama har allerede benådet rundt 600 dømte personer, og vi mener at han bør benåde Snowden nå fordi det han har gjort er positivt og ikke noe negativt. Han har fortalt det amerikanske folk og hele verdens befolkning at amerikanske sikkerhetstjenester og andre overvåker strengt tatt alle som er på internett og som bruker mobiltelefon, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge. Han mener Snowden avdekket noe folk verken visste eller trodde at foregikk, og at han beviselig varslet om menneskerettighetsbrudd, og satte i gang en global debatt om masseovervåking. Nå står han i fare for å bli fengslet i flere tiår.

- Han har avslørt at det som foregikk var ulovlig slik at de i ettertid har endret loven i USA. Han er en varsler og ikke en spion, sier Egenæs som sammen med Tanya O´Carroll i Amnesty snakket med Snowden om masseovervåkning, digitalt privatliv, sin rolle som varsler og om livet sitt etter at han i 2013 ble siktet for brudd på loven mot spionasje i USA.

LES OGSÅ: Varsleren som gikk ut av varmen

Overvåker alle

- Myndighetene bruker overvåkningen mot deg og ikke for å hjelpe deg. Og dette foregår fortsatt. USA som skal være det mest gjennomsiktige landet har blitt et av de mest stengte som følge av dette. De hevder at de ikke spionerer på sine egne, men kun på andre nasjoner. Men vi er jo alle utlendinger et eller annet sted, sier Snowden og legger til at journalister er en gruppe som er svært utsatt for spionasje over hele verden.

- Kan privatlivet overleve i vår teknologiske verden?, spurte en fra salen. Snowden svarte med å si at det er et stort og vanskelig spørsmål.

- Vi er mer sårbare enn noen gang. Ikke engang loven kan garantere våre rettigheter. Spørsmålet er om vi kan endre dette med forskning, at vi kan beskytte aktivitetene våre i støre grad enn hva vi gjør i dag. Det handler om at du ikke skal spionere på bestemora di, at du ikke spionerer uten grunn, sier Snowden og høster applaus.

Midlertidig opphold

Han har fått inndratt passet sitt, og frykter en straffeprosess i USA uten mulighet til å forsvare seg med argumentet om at han handlet i offentlighetens beste interesse. Snowden har midlertidig oppholdstillatelse i Russland fram til august 2017.

- Det er en mulighet for at Russland forlenger oppholdstillatelsen hans, og det er nok det mest sannsynlige. Men han har også søkt om asyl i en rekke andre land. Vi ønsker at så mange nordmenn som mulig skal få høre hvordan han argumenter og forhåpentligvis forstå at Snowden er en helt og ikke en forræder, sier Egenæs.

Maria Nygaard Larsen og Rebecca Røilid Vollan går begge på NTNU og kom for å høre Snowden fortelle om hvor saken står nå.

- Det er helt uvirkelig å skulle sette seg inn i situasjonen hans, og det er utrolig trist at han ikke får mulighet til å bevise sin uskyld, sier Larsen.

- Dersom han blir stilt for retten får han ikke mulighet til å forsvare seg, og det må være en helt uvirkelig situasjon å være i. Hele saken er skremmende og viser hvor lite fri man egentlig er, sier Vollan.

Maria Nygaard Larsen og Rebecca Røilid Vollan var spente på å høre Snowden selv fortelle om sin situasjon nå. - Det er helt uvirkelig den han opplever, sier de to NTNU-studentene. 

Maria Nygaard Larsen og Rebecca Røilid Vollan var spente på å høre Snowden selv fortelle om sin situasjon nå. - Det er helt uvirkelig den han opplever, sier de to NTNU-studentene. 

John Peder Egenæs (t.h) og Tanya O´Carroll i Amnesty snakket med Snowden om masseovervåkning, digitalt privatliv, sin rolle som varsler og om livet sitt etter at han i 2013 ble siktet for brudd på loven mot spionasje i USA. 

John Peder Egenæs (t.h) og Tanya O´Carroll i Amnesty snakket med Snowden om masseovervåkning, digitalt privatliv, sin rolle som varsler og om livet sitt etter at han i 2013 ble siktet for brudd på loven mot spionasje i USA. 

På forsiden nå