Anne B. trist, men ikke sjokkert over Trump

Mange i trøndersk kulturliv reagerer sterkt på at Donald Trump blir USAs neste president. Flere mener verden kan bli farligere.

Anne B Ragde: - Jeg har sagt lenge at jeg regnet med at han ville vinne 

Saken oppdateres.

Anne B. Ragde

Anne B. Ragde synes det er trist, men er ikke sjokkert over at Trump vant.

- Jeg har sagt lenge at jeg regnet med at han ville vinne. Han har mobilisert alle dem som ikke pleier å stemme. Nå håper jeg dem han omgir seg med, har større IQ enn han selv har, sier Ragde.

Hun leser mye amerikansk litteratur og sier at mange av personene hos forfattere som Cormac McCarthy og Annie Proulx er typer som Donald Trump appellerer til.

- McCarthy, Proulx og andre forfattere skriver om de usynlige amerikanerne, personer som aldri har stemt ved valg tidligere. Nå har slike folk gått til stemmelokalene, og det er millioner på millioner av dem, personer som føler at de ikke blir sett og hørt, som føler at det ikke er bruk for dem. Trump snakker så enkelt, uttrykker seg så svart og hvitt at alle kan forstå ham. Trump er en tosk og en klovn, men selv om han går i dyr dress, er han et hverdagsmenneske.

Ragde forteller at det er lenge siden hun forsøkte å få tak i en flaggstang hun kunne henge utenfor leiligheten, slik at hun kunne flagge på halv stang i dag. Nå når Trumps seier er et faktum, er hun avventende.

- Jeg er bekymret for utenrikspolitikken hans. USAs tilstedeværelse er ikke nødvendig overalt hvor de oppholder seg i dag, men flere steder er de med på å bevare freden, sier hun.

LES OGSÅ: Hvordan forklare barna at Donald Trump vant USA-valget?

Håkon Gullvåg

Håkon Gullvåg er svært overrasket etter nattens vending i presidentkampen og startet dagen på en kafè i Trondheim for tid til ettertanke.

- Det er en rar verden, og dette er ganske skremmende. Jeg er litt sjokkert. Vi lever i en merkelig tid og det er mye grums som får stor plass. Og nå får intoleranse og hat et rom de ikke burde hatt, sier Gullvåg. Han understreker at vi også var urolige da Ronald Reagan ble president.

- Det er en farlig tid med det som skjer ellers i verden også. Men vi må fortsette å tro på våre egne verdier, ikke miste perspektivene våre, og holde kursen.

Gullvåg er spesielt bekymret med tanke på at intoleranse har fått et så tydelig fotfeste over hele verden.

- Dette er en vekker for oss her hjemme også. Det handler om hvordan vi ser på andre mennesker og hvordan vi tenker rundt det at vi er en del av en helhet. Nå snakkes det om å bygger murer og stenge andre ute for å beskytte egne goder og privilegier. Så dette er en vekker for våre egne holdninger, sier Gullvåg.

Bakgrunn:  Donald Trump blir USAs neste president

Mads Bones

Skuespiller Mads Bones er i full sving med prøvene til «Juleevangeliet - the smash hit musical» ved Trøndelag teater. Han ble både forundret og forskrekket da han hørte at Donald Trump blir USA's neste president.

- Da vi holdt på med «Slaget på Testiklestad» i sommer ble det mye om promp, og tøys med prompehumor. Vi hadde en fornemmelse av at noe urovekkende var i emning, men tenkte at det skjer jo aldri. Det snedige er at populisme har en tendens til å slå an med 40-års mellomrom, sier Bones, som la seg tidlig i går kveld til høy Hillary-stemning. Han våknet i dag med samme følelse som under Brexit, at man er innstilt på ett resultat og så ender det plutselig med noe helt annet.

- Det er utrolig at man kan lese samtiden så feil som tallknuserne åpenbart har gjort. Tidsånden vi lever i, er mer skremmende enn Trump, sier skuespilleren som ble positivt overrasket over Trumps første tale i dag.

- Jeg fryktet en amerikansk versjon av Siv Jensens skadefryd da Erna Solberg tok over etter Jens Stoltenberg. Men Trump gikk faktisk inn i en diplomatisk rolle, og det er nok ikke det dummeste han har gjort. Han falt ikke for fristelsen til å gasse seg i andres nederlag, sier Bones.

LES OGSÅ: Donald Trump vil forsone og gjenreise USA

Ida Jenshus

Mange i trøndersk kulturliv uttrykker på Facebook stor bekymring over det som har skjedd. Ida Jenshus er en av dem. Hun bor det meste av tiden i USA. På valgdagen var hun i Canada. Idet amerikanerne gikk til valgurnene, skrev hun på Facebook at hun opptrådte i Toronto og snakket med folk fra norsk og kanadisk musikkk- og bokbransje: «Vi krysser fingrene for Hillary i kveld. Bruk stemmeretten og husk at likhetene mellom oss er større enn forskjellene.»

Skjalg Mikalsen Raaen

Gitaristen i Åge Aleksandersens Sambandet, Skjalg Mikalsen Raaen, skriver på Facebook:

«Trump, der altså! Hvilke mekanismer i velgermassen var det han ga næring til igjen? Fremmedfrykt, misnøye med skattesystem, høy sosial ulikhet, høy arbeidsløshet.. og så vant han! Jaggu bra noe slikt ikke kunne skjedd her på berget... Synes dette er vel skumle tider, jeg..» I kommentarfeltet tilføyer han at sarkasmen hans kanskje ikke var tydelig nok i den første meldingen.

Ida Jenshus skriver på FB: «Vi krysser fingrene for Hillary i kveld. Bruk stemmeretten og husk at likhetene mellom oss er større enn forskjellene 

Ida Jenshus skriver på FB: «Vi krysser fingrene for Hillary i kveld. Bruk stemmeretten og husk at likhetene mellom oss er større enn forskjellene 

Håkon Gullvåg: - Vi lever i en merkelig tid og det er mye grums som får stor plass. 

Håkon Gullvåg: - Vi lever i en merkelig tid og det er mye grums som får stor plass. 

Mads Bones: - Det er utrolig at man kan lese samtiden så feil som tallknuserne åpenbart har gjort. 

Mads Bones: - Det er utrolig at man kan lese samtiden så feil som tallknuserne åpenbart har gjort. 

Skjalg Raaen: - 

Skjalg Raaen: - 

På forsiden nå