Knausgård skilles

Karl Ove Knausgård  og hans svenske forfatterkone Linda Boström Knausgård skal skilles.

Karl Ove Knausgård  og hans svenske forfatterkone Linda Boström Knausgård skal skilles, opplyser Boström Knausgård i et intervju med svenske Dagens Nyheter.  Foto: Roald, Berit, NTB Tema

Saken oppdateres.

Det opplyser Boström Knausgård i et intervju med svenske Dagens Nyheter.

- Vi er fremdeles venner og viktige samtalepartnere for hverandre. Han er den som kjenner meg best i verden. Vi deler alt hva det innebærer å være foreldre, sier hun.

LES OGSÅ: Siste bok i Knausgårds årstidsleksikon til sin datter bærer på godt og ujevnt preg av å være skrevet under press.

Fire barn

Paret har fire barn sammen, og hun sier de deler alt hva det innebærer å være foreldre.

- Mer vet jeg ikke. Livet er stort og jeg kan ikke se utstrekningen av det som skjer. Mer enn dette kan jeg ikke si, heter det fra Linda Boström Knausgård, som likevel utdyper:

- Jeg har alltid tenkt mye på hva nærhet gjør med en. I en familie er man så inntullet i hverandre at man kan miste seg selv og sin egen vilje. Til slutt behandler man verken seg selv eller den andre med den respekt et menneske fortjener, sier hun likevel.

Boström Knausgård har figurert sterkt i ektemannens «Min kamp»-bøker, der han skrevet om hvordan han har vurdert skilsmisse og tatt for seg hennes psykiske lidelse; hun er bipolar, slet en tid svært tungt og måtte tvangsinnlegges – noe som i følge VG i 2011 førte til at sjette bind av «Min kamp» måtte utsettes.

- Lei av å forbindes med Karl Ove

Om hans bokserie sier hun til Dagens Nyheter:

- Den er hans fortelling, hans ansvar. Jeg er lei av å forbindes med Karl Ove, og gjennom det min sykdom.

Hun bruker i intervjuet fortsatt begge etternavn, der hun blomstrer som forfatter. I august i år kom kortromanen «Välkommen till Amerika», som skildrer en «familie i katastrofe». Den er nominert til den prestisjetunge Augustprisen, som deles ut mandag.

Hun debuterte med en diktsamling i 1998. Prosadebuten, som hun selv kaller «sin andre debut», var i 2012 med novellesamlingen «Grand Mal».

- Den kom etter mange års oppsamlet lengting og fortvilelse over ikke å kunne skrive, sier hun til DN.no.

Året etter kom den prisbelønte romanen «Helioskatastrofen» – der hun tar for seg psykisk sykdom og savnet etter en far.

I britisk oversettelse ble den tidligere denne uken nominert til en av verdens største litteraturpriser, Dublin Literary Award – en pris også hennes kommende eksmann tidligere har vært nominert til, nettopp for «Min kamp».

LES OGSÅ: Knausgård: - Vi må tørre å snakke om de problematiske sidene ved innvandring

Brettet ut: - Enkelte ting gjorde jævlig vondt, har Linda Boström Knausgård sagt om ektemannens selvbiografiske romanverk «Min kamp». 
        
            (Foto: THERESE ALICE SANNE)

Brettet ut: - Enkelte ting gjorde jævlig vondt, har Linda Boström Knausgård sagt om ektemannens selvbiografiske romanverk «Min kamp».  Foto: THERESE ALICE SANNE

På forsiden nå