Chick Corea skryter av Jazzorkestret

Chick Corea forteller i en ny video om sin begeistring for Trondheim Jazzorkester. - Bandet har sjel, sier han.

Saken oppdateres.

Trondheim Jazzorkester og en rekke andre av verdens ledende musikere var invitert da Chick Corea feiret sin 75-årsdag i New York for kort tid siden.

LES OGSÅ: Jazzorkestret skriver jazzhistorie på Manhattan.

Nå har Corea lagt ut en video der han forteller om hvor begeistret han er over samarbeidet med orkestret. Han har lagt ut videoen på sin egen Facebook-side, og den hadde mandag formiddag over 60 000 visninger. Se videoen ovenfor.

Den viser opptak fra konserten de hadde sammen på den legendariske jazzklubben Blue Note i midten av november, og Corea snakker om det spanske begrepet «il duende».

Tidenes jazzbursdag

Ordet er vanskelig å oversette, men det beskriver noe spirituelt, nesten overnaturlig. Corea oversetter det til «sjel».

- «Duende» er når sjelen er levende, når noen virkelig er inne i musikken. Dette bandet har «duende», fastslår Corea i videoen.

LES OGSÅ: Corea ble utenvnt til æresdoktor ved NTNU.

Han leide Blue Note i åtte uker og spilte en lang serie konserter sammen med sine favorittmusikere. I videoen kalles prosjektet «det største jazzbusdagsselskapet noensinne».

Midtveis i feiringen spilte han sammen med Trondheim Jazzorkester, Herbie Hancock, Brad Mehldau og Gonzalo Rubalcaba i løpet av ei uke.

Musikkhistorie

I videoen er det Trondheims-orkestret som får mest plass. De var også de eneste ikke-amerikanske musikerne som var invitert.

- Dette er musikkhistorie. I hvert fall er det norsk jazzhistorie, sa Bjørn Willadsen til Adresseavisen da orkestret reiste til USA. Han leder Midtnorsk Jazzsenter, som organiserer virksomheten til Trondheim Jazzorkester.

LES OGSÅ: Trondheims jazzhistorie har nettopp fått sin egen bok.

Erlend Skomsvoll beskrev oppdraget som en stor ære. Videoen viser hvordan han og Corea finpusset musikken før de gikk på scenen sammen med resten av musikerne.

Langvarig samarbeid

Samarbeidet mellom Corea og Trondheim Jazzorkester startet under Moldejazz i 2000, da de framførte et utvalg Corea-låter i Skomsvolls arrangementer. Senere har de spilt sammen ved flere anledninger, i Trondheim og skandinavia, i New York og Tokyo.

Da de møttes igjen på Manhattan i november, hadde orkestret en delvis annen besetning enn tidligere, men Corea var like begeistret. - I det andre settet ble vi helt crazy, smiler han på videoopptaket.

Kreativt og kraftfullt

Han omfavner mange av musikerne i bandet og forteller blant annet at jazzorkestrets trommeslager, Håkon Mjåset Johansen, hadde matforgiftning eller noe. Corea ga ham bestemte råd om å se på veggen, på gulvet og på bestemte personer. Deretter gikk Johansen på scenen i andre sett og «played his head off», ifølge Chick Corea.

På Facebook-siden hans blir Trondheim Jazzorkester beskrevet som et kreativt og kraftfullt band. Om konserten i New York står det at de 13 nordmennene «played and sang their hearts out».

Folk blir anbefalt å høre på live-albumet de har gitt ut sammen, og det antydes at det kommer en plateutgivelse til etter hvert.

Finpuss: Erlend Skomsvoll (t. v.) og Chick Corea finpusser repertoaret foran konsertene i New York. Bilde fra videoen fra Blue Note. 

Finpuss: Erlend Skomsvoll (t. v.) og Chick Corea finpusser repertoaret foran konsertene i New York. Bilde fra videoen fra Blue Note. 

På forsiden nå