Slik vurderer vi de syv første Star Wars-filmene

Vår anmelder vurderer Star Wars-katalogen i anledning ukas premiere på åttende film i serien, «Rogue One: A Star Wars Story».

På'n igjen: Death Troopers i «Rogue One: A Star Wars Story» som får verdenspremiere denne uka, i Norge fra onsdag. 

Saken oppdateres.

Star Wars: A New Hope (1977)


Regi: George Lucas

4

Overraskende langsom, litt corny, men mye sjarm i etablering av eventyrlig univers. Den nyredigerte versjonen til Lucas med digital pynting på originalen svekker filmen. Musikken til John Williams låter som et mesterverk i dag også.

The Empire Strikes Back (1980)


Regi: Irvin Kershner

5

Den beste og mest tidløse Star Wars-filmen ser fortsatt bra ut, særlig scenene fra Norge. Klassisk actioneventyr, med Yoda-scenene som et høydepunkt i serien.

Return Of The Jedi (1983)

Regi: Richard Marquand


 

4

Ujevn og utdatert, med for mye muppet-show. Konfrontasjonen mellom Luke Skywalker og Darth Vader er fortsatt mektig, men svekkes av unødvendig etterspill.

Episode I: The Phantom Menace (1999)

Regi: George Lucas


 

2

Sjokkerende dårlig da den kom, enda verre nå, med unntak for podrace-scenen, som fortsatt holder mål. Dårlig spilt, dårlig skrevet, slapp regi og irriterende Jar Jar Binks.

Episode 2: Attack Of The Clones (2002)

Regi: George Lucas


 

3

Svært ujevn, både verre og bedre enn forgjengeren. Ewan McGregor vokser som Obi-Wan Kenobi og Christopher Lee løfter nivået, men manus, spill og regi er ikke imponerende.

Episode 3: Revenge Of The Sith (2005)

Regi: George Lucas


 

4

Mørkest og best av de tre «nye» filmene fra Lucas' sin hånd. Dramaet om og skildringen av Darth Vaders tilblivelse drar kraftig opp og sikrer så vidt siste prikk på terningen.

Star Wars: The Force Awakens (2015)

Regi: J.J. Abrams


 

5

Tidvis briljant rekapitulering og nylansering av Star Wars-universet. Filmen lykkes mye bedre på overflaten, i humor, action og kjærlighet til figurene, enn i dybden.

Les hele anmeldelsen av «The Force Awakens»

På forsiden nå