Astrid sang nattasanger for flyktningebarna i Palestina

- Jeg vil at de skal forstå at vi ikke har glemt dem.
- Her spiller vi for barna ved musikkskolen i Ramallah.   (Foto: Privat)

- Her spiller vi for barna ved musikkskolen i Ramallah.   Foto: Privat

Palestina er betegnet som verdens største friluftsfengsel. Ifølge Astrid Tveter sier mange palestinere at de ikke er sinte på jøder generelt. - Det er regimet i okkupasjonsmakten Israel, samt sionistenes handlinger som vekker aggresjon.  (Foto: Privat)

Palestina er betegnet som verdens største friluftsfengsel. Ifølge Astrid Tveter sier mange palestinere at de ikke er sinte på jøder generelt. - Det er regimet i okkupasjonsmakten Israel, samt sionistenes handlinger som vekker aggresjon.  Foto: Privat

- Denne morgenen sendte jeg ut fredfulle tanker gjennom indianerfløyta, etter at jeg i firetiden hadde våknet av skudd, skrik og ambulanse utenfor hotellet i Ramallah. Jeg observerte både barn og voksne som kom løpende til midtrabatten i veien utenfor hotellet for å hente stein, som er det vanligste våpenet man har å beskytte seg med, eller til å demonstrere mot okkupasjonsmakten.  (Foto: Privat)

- Denne morgenen sendte jeg ut fredfulle tanker gjennom indianerfløyta, etter at jeg i firetiden hadde våknet av skudd, skrik og ambulanse utenfor hotellet i Ramallah. Jeg observerte både barn og voksne som kom løpende til midtrabatten i veien utenfor hotellet for å hente stein, som er det vanligste våpenet man har å beskytte seg med, eller til å demonstrere mot okkupasjonsmakten.  Foto: Privat

- Her er det gjensynsglede med tøff bestemor på Vestbredden. Hun ble slått blind på det ene øyet av en israelsk soldat. Sist jeg var i flyktningleiren ga hun meg flere sangskatter, forteller Astrid.   (Foto: Privat)

- Her er det gjensynsglede med tøff bestemor på Vestbredden. Hun ble slått blind på det ene øyet av en israelsk soldat. Sist jeg var i flyktningleiren ga hun meg flere sangskatter, forteller Astrid.   Foto: Privat

- Gjennom et nytt bekjentskap fikk vi spille for barna på musikkskolen i Ramallah. Her improviserer vi med en musikklærer og ble med i undervisningen. Stas!   (Foto: Privat)

- Gjennom et nytt bekjentskap fikk vi spille for barna på musikkskolen i Ramallah. Her improviserer vi med en musikklærer og ble med i undervisningen. Stas!   Foto: Privat

- Jeg skulle jo gjerne ha tatt med meg alle barna hjem. De har en plass i hjertet mitt og jeg sender dem stadig varme tanker, sier Tveter.   (Foto: Privat)

- Jeg skulle jo gjerne ha tatt med meg alle barna hjem. De har en plass i hjertet mitt og jeg sender dem stadig varme tanker, sier Tveter.   Foto: Privat

- På tross av alt som er frarøvet dem opplever jeg palestinere som veldig gjestfrie, hjelpsomme og hjertevarme. Gjennom okkupasjonen har alle mistet noen, familier er splittet og utallige menneskeliv har gått tapt.   (Foto: Privat)

- På tross av alt som er frarøvet dem opplever jeg palestinere som veldig gjestfrie, hjelpsomme og hjertevarme. Gjennom okkupasjonen har alle mistet noen, familier er splittet og utallige menneskeliv har gått tapt.   Foto: Privat

Disse barna er tredje generasjons flyktninger i eget hjemland. Flyktningeleiren er fra 1948, samme år som Palestina ble sirklet inn på kartet og Israel fikk sitt eget land. Palestinere ble drevet bort fra sine landsbyer og mange av dem bor fortsatt i flyktningleire.   (Foto: Privat)

Disse barna er tredje generasjons flyktninger i eget hjemland. Flyktningeleiren er fra 1948, samme år som Palestina ble sirklet inn på kartet og Israel fikk sitt eget land. Palestinere ble drevet bort fra sine landsbyer og mange av dem bor fortsatt i flyktningleire.   Foto: Privat

- Denne fuglen fant vi på muren ved en av flyktningeleirene. Fuglen er laget av Banksy, en kjent grafittikunstner fra Vestbredden.   (Foto: Privat)

- Denne fuglen fant vi på muren ved en av flyktningeleirene. Fuglen er laget av Banksy, en kjent grafittikunstner fra Vestbredden.   Foto: Privat

- Min indre GPS har ført meg til en beduinfamilie i nærheten av Betlehem. Sønnen er gjeter, og her kommer han hjem med dyreflokken.   (Foto: Privat)

- Min indre GPS har ført meg til en beduinfamilie i nærheten av Betlehem. Sønnen er gjeter, og her kommer han hjem med dyreflokken.   Foto: Privat

- Mannen i beduinfamilien er musiker, og jeg fikk gjøre opptak av sanger han fremførte for oss, med både rababa og shababa (tradisjonelle beduin-instrumenter).   (Foto: Privat)

- Mannen i beduinfamilien er musiker, og jeg fikk gjøre opptak av sanger han fremførte for oss, med både rababa og shababa (tradisjonelle beduin-instrumenter).   Foto: Privat

- Denne dørvakten ved «fristelsens fjell» i Jeriko, ga meg nøkkelen til porten. Han foreslo et bilde med den da vi fortalte at vi var på turné i flyktningleire. «Nøkkelen til fred», smilte han.  (Foto: Privat)

- Denne dørvakten ved «fristelsens fjell» i Jeriko, ga meg nøkkelen til porten. Han foreslo et bilde med den da vi fortalte at vi var på turné i flyktningleire. «Nøkkelen til fred», smilte han.  Foto: Privat

-Vi tok oss en fridag for å se Jeriko, som fortsatt er palestinsk styrt. Verdens lavest beliggende by, 260 meter under havet.  (Foto: Privat)

-Vi tok oss en fridag for å se Jeriko, som fortsatt er palestinsk styrt. Verdens lavest beliggende by, 260 meter under havet.  Foto: Privat

Utenfor en leir i Betlehem.   (Foto: Privat)

Utenfor en leir i Betlehem.   Foto: Privat

- Denne selfien er fra ei hjertevarm jente som skaffet ballonger til barna i en av konsertene.   (Foto: Privat)

- Denne selfien er fra ei hjertevarm jente som skaffet ballonger til barna i en av konsertene.   Foto: Privat

- Her spiller vi konsert i flyktningeleir for funksjonshemmede.   (Foto: Privat)

- Her spiller vi konsert i flyktningeleir for funksjonshemmede.   Foto: Privat

Astrid Tveter og Jens Rohloff under en av konsertene.   (Foto: Privat)

Astrid Tveter og Jens Rohloff under en av konsertene.   Foto: Privat

- Vi hadde interaktiv konsert for de funksjonshemmede barna. De fikk spille på forskjellige rytmeinstrumenter, slik barna i de interkulturelle musikkgruppene mine gjør. Barna hjemme synes det er stas å vite at barn i Palestina også har spilt på instrumentene.  (Foto: Privat)

- Vi hadde interaktiv konsert for de funksjonshemmede barna. De fikk spille på forskjellige rytmeinstrumenter, slik barna i de interkulturelle musikkgruppene mine gjør. Barna hjemme synes det er stas å vite at barn i Palestina også har spilt på instrumentene.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

To år har gått siden Astrid Tveter fikk Trondheim kommunes Ramallah-stipend for å skrive bok. Den skal handle om å være flyktning i Palestina, sett gjennom ei norsk jentes øyne.

Nattasanger for barna

Musikkantropologen er godt igang med bok-prosjektet, og for ikke lenge siden kom hun hjem fra nok et besøk i området.

- Jeg handler ofte på intuisjon. Da jeg våknet en februardag sto det klart for meg, du skal til Palestina og synge nattasanger for barn i flyktningeleire.

Sammen med gitarist Jens Rohloff, og med nattasanger overlevert av små og store i hele verden, besøkte Tveter fem flyktningleire i de okkuperte områdene. Hun avslører ikke hvilke, vil ikke utlevere de hun har besøkt eller bli sporbar som mulig aktivist. Det kan skape store problemer for både de hun møter og henne selv.

LES MER: Brende besøkte Palestina og Israel

- Droner til å overvåke

- Militærmakten bruker droner til å overvåke og plukke ut ofre som de tramper inn i flyktningleirene om natten for å drepe. De knuser vinduer og skremmer både voksne og barn. Jeg jobber for fred gjennom musikk, samler inn og videreformidler sanger fra mange land - også jødiske sanger, forteller Tveter.

Overalt hvor Tveter og Rohloff kom, ble det helt stille under konsertene.

- Jeg tror de ble rørt. Vanligvis prater og ler de under en konsert, det er helt vanlig i deres kultur og ikke et uttrykk for uhøflighet. Denne gangen satt de helt stille og lyttet til nattasangene.

Kultur har alltid vært en viktig inngang til samhandling og forståelse, skriver Adresseavisen i en leder

Gjensyn med tøff bestemor

Astrid Tveter har møtt mange skjebner i Palestina, og ett gjensyn gjorde særlig inntrykk.

- Det var rørende å møte igjen den tøffe bestemoren. En soldat hadde slått henne blind med en geværkolbe, men hun er en sterk kvinne. Sist jeg var i flyktningleiren ga hun meg sangskatter jeg gjorde opptak av, og jeg lovet å komme tilbake. Det var utrolig fint å se henne igjen og overraske henne med konsert.

Palestina er betegnet som verdens største friluftsfengsel. Ifølge Astrid Tveter sier mange palestinere at de ikke er sinte på jøder generelt.

- Det er regimet i okkupasjonsmakten Israel, samt sionistenes handlinger som vekker aggresjon.

Tveter blir stadig vitne til uroligheter. En morgen i firetiden, våknet hun av skudd, skrik og ambulanse utenfor hotellet i Ramallah. Hun så både barn og voksne som kom løpende til midtrabatten i veien utenfor hotellet for å hente stein.

- Det er det vanligste våpenet man har å beskytte seg med, eller de bruker det til å demonstrere mot okkupasjonsmakten. Men på tross av alt som er frarøvet dem, opplever jeg palestinere som veldig gjestfrie, hjelpsomme og hjertevarme. Alle har mistet noen, familier er splittet og utallige menneskeliv har gått tapt, sier hun.

LES MER: Nå får skuespilleren Qais (13) likevel komme til Kosmorama

Symbolsk handling

Musikkantropologen fra Trondheim er sterkt berørt av alle barna hun har møtt i flyktningleirene. Aller helst skulle hun ha dem med hjem.

- De har en plass i hjertet mitt og jeg sender dem stadig varme tanker. Turneen var en symbolsk handling med godnattsanger fra mange land - som en slags internasjonal hilsen fra verden utenfor murene om at tre generasjoner med flyktninger i eget land - ikke er glemt. Mitt ønske er at barna sovnet med mindre frykt og nytt håp etter vårt besøk.

Klikk på bildet øverst i saken og se Astrid Tveters bildehistorie. 

På forsiden nå