Adresseavisen vant Årets innovasjon med klasse 10C på Charlottenlund

For andre år på rad kommer Adresseavisen hjem med en av hovedprisene under Nordiske mediedager i Bergen.

Bedre enn sitt rykte: Adresseavisen fulgte klasse 10C ved Charlottenlund ungdomsskole i en uke. Reportasjene viste at mye har endret seg i skolen de siste årene. Foto  Foto: Glen Musk, Adresseavisen

Saken oppdateres.

- Jeg er utrolig stolt. Og glad, sier sjefredaktør Tor Olav Mørseth på telefon fra Bergen.

- I fjor gikk Adresseavisen til topps som Årets avis, så dette er andre gang på rad at vi tar med en av hovedprisene tilbake fra Bergen.

Ligger i front

Adresseavisen var i år nominert i en av de tre hovedprisene; Årets innovasjon. I tillegg var vi nominert i klassene Årets magasinfoto, Årets magasinforside og Årets digitale historie. Vi vant i de to første kategoriene

- At Adresseavisen vinner pris for innovasjon samme år som vi fyller 250 år, viser at vi er i front når det gjelder nyskapende journalistikk, fortsetter sjefredaktøren.

Ny målgruppe

Gjennom en hel uke i oktober, fulgte Adresseavisen klasse 10 C på Charlottenlund skole. Leserne fikk et innblikk i skolehverdagen, og ble kjent med både elever og lærere.

- Prosjektet som resulterte i prisen involverte mange personer. Vi jobbet mot en ny målgruppe, og flyttet inn i klasserommet til 10C. For oss ble det en ny måte å formidle journalistikken på, vi brukte aldersgruppens virkemidler og publiserte på deres premisser, sier Mørseth.

Stolt sjefredaktør: Tor Olav Mørseth er stolt og utrolig glad over at Adresseavisen kan reise hjem fra Bergen med pris for Årets innovasjon under Mediedagene i Bergen.   Foto: Espen Bakken

Må teste nytt

Mediebransjen utfordres på stadig nye områder, ikke minst i måten vi formidler journalistikken vår på.

- Behovet for å teste og eksperimentere er enormt, og dette må vi bruke betydelige ressurser på fremover. Vi kommer til å oppleve at noe fungerer, og også at vi feiler, men denne strikken skal vi kunne tøye, sier Tor Olav Mørseth og legger til:

- Dette startet med en som hadde en god idé. Det går aldri av moten.

Anerkjennelse er viktig

Grete Holstad er journalisten som fikk ideen om å flytte inn i en skoleklasse. I dag jubler hun over at samarbeidet med alle de ulike fagpersonene i redaksjonen har resultet i den gjeve bransjeprisen.

- Det er veldig artig, særlig siden Adresseavisen som Norges eldste avis, og nettopp i jubileumsåret, blir kåret til den mest nyskapende avisen i landet. Og selv om det besteandig er viktigst å bli lest av så mange som mulig, er det utrolig fint å få denne anerkjennelsen fra kolleger som jobber med det samme.

Årets innovasjon: Adresseavisens journalister Grete Holstad og Norunn Bergesen, kulturminister Linda Hofstad Helleland og nyhetsredaktør i Adresseavsien, Kirsti Husby, jubler over å ha fått bransjens pris som den mest nyskapende avisen.   Foto: Tor Olav Mørseth

Ville gjøre noe nytt

Ideen om å gå inn i et klassemiljø, kom på et tidspunkt da Holstad hadde behov for å gjøre noe nytt.

 - Ideen dukket opp en dag i fjor da jeg gikk til jobben. Det var en de triste periodene med nedbemanning i avisen, og jeg hadde egentlig ikke lyst til å møte opp og gjøre det samme som jeg alltid har gjort. Da jeg begynte i avisbransjen for 40 år siden hadde vi bare avis. Med internett har vi fått nye muligheter til å forske og finne ut ting, og til å presentere journalistikken på mange ulike måter. I Adresseavisen har vi mange dyktige medarbeidere; grafikere, utviklere, designere, redigerere, fotografer og journalister som på hvert sitt område har bidratt til denne prisen, sier Holstad.

Hva er den beste opplevelsen i møtet med klasse 10C?

- Klasse 10C syntes selv de hadde ei fin uke, og lærerne mener samholdet i klassen ble styrket. Men fremfor alt har dette vært et utviklingsprosjekt for alle som har vært med, både for oss i Adresseavisen, for klassen og for skolen og lærerne. Vi har alle lært noe nytt om journalistikk. 

På forsiden nå