Jeger Kirsten vant prestisjetung bokpris

Kirsten Winge (56) fra Trondheim var lærer, men måtte omskoleres. Nå har hun vunnet en internasjonal bokpris for sin kokebok.

Naturens kvinne og kokebokvinner: Jeger, biolog og kokebokforfatter Kirsten Winge, opprinnelig fra Byåsen i Trondheim, har vunnet en internasjonal pris for sin bok om viltkjøtt. 

Saken oppdateres.

- Det er helt uvirkelig, og veldig artig, sier Kirsten Winge.

Nylig havnet hennes kokebok «Perfekt viltkjøtt» på tredjeplass i den internasjonale Gourmand World Cookbook Awards 2017 i Yantai i Kina. Om lag 25 000 kokebøker fra 205 land er med i kokebokkonkurransen hvor koke- og vin/drikkebøker kåres. Winges bok deltok i kategorien for kjøtt, og selv om hun ble rangert som tredje best har hun fått stempelet «Best in the World».

LES OGSÅ: - Det trønderske kaffemiljøet er blitt veldig bra

- Først kåres det en vinner fra hvert deltagerland, i neste rekke blir det trukket ut en såkalt «short list» blant de nasjonale vinnerne. Jeg havnet i finalerunden og ble til slutt rangert som nummer tre, forklarer Winge som i dag bor i Søre Osen i Trysil.

Bymarkas skjulte perler

Hun er egentlig fra Byåsen i Trondheim, og både i oppveksten og som voksen har brukt mye tid på å sanke bær og sopp i Bymarka.

- Jeg har vært veldig mye i Bymarka i årenes løp og savner mine hemmelige moltemyrer der. Marka byr dessuten på masse fantastisk blåbær og tyttebær, og ikke minst sopp.

Det var lidenskapen for mat og sanking fra naturen som ledet henne inn i den fristende kokeboktilværelsen. Hun er utdannet biolog og var naturfagslærer da en alvorlig svangerskapsforgiftning tvang henne bort fra skoleverket. Med en ødelagt hånd ble det vanskelig å undervise og hun begynte i stedet å skrive om mat.

Trodde hun var traust

Etter hvert tok hun kontakt med et lite forlag, Landbruksforlaget som ga henne kontrakt med en gang.

- Jeg hadde skrevet om elg, og det høres såpass traust ut at jeg tenkte at Landbruksforlaget var det eneste forlaget som kunne være interessert i en utgivelse. Siden har jeg fått høre fra større, mer profilerte forlag at de ville ha gitt ut en slik bok tvert, ler Kirsten Winge som i dag har kontrakt med Vigmostad & Bjørke.

Det trauste er åpenbart trendy for tiden, og kokebokforfatteren – som også er jeger – tror enkel og ren mat rett fra naturen er en innertier. «Perfekt vilt» beskriver prosessen fra dyret slaktes til maten ligger på tallerkenen.

- Juryen pekte på at dette var en fantastisk bok om hvordan man tar vare på viltkjøttet som en råvare.

- Umulig å kamuflere

- Hva er trikset?

- Er du selv jeger, er det viktig at du planlegger godt. Hvor du setter skuddet i dyret påvirker kvaliteten, samt hvordan du tar vare på kjøttet. Hygienen må være på topp. Skal du kjøpe kjøtt bør du dessuten være litt kritisk. Jeg får innimellom spørsmål fra folk om hvordan de skal kamuflere den litt sterke smaken på en stor reinsbukk. Men det er ikke mulig å fjerne en slik smak, som gjerne kommer av at bukken var brunstig. Et yngre dyr vil gi en mildere smak.

Ektemannen på banen

Det var en mann som fikk lokket henne til Trysil, og det er den selvsamme mannen som har illustrert vinnerboken med fotografier. Winge har utgitt en rekke bøker basert på råvarer fra naturen, spesielt om vilt og bær. I 2015 ble hun tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. «Bærboka» fikk sølvmedalje i kategorien for frukt i Gourmand Cookbook Awards i 2014.

Entusiastisk bærplukker: Kirsten Winge har også vunnet pris for «Bærboka» i 2014.   Foto: Kristin Søgård

 

- Tidligere har jeg brukt profesjonelle fotografer til å illustrere oppskriftene, men med «Perfekt viltkjøtt» endte det opp med at mannen min Arne Nohr tok bildene. Det var mer pes før, da måtte jeg gjerne lage ti retter på rappen som skulle avfotograferes. Med Arne kunne vi ta det når det passet.

 
I sitt rette element: Kirsten Winge i en pause under jakta sammen med gordonsetteren Rush. 

I sitt rette element: Kirsten Winge i en pause under jakta sammen med gordonsetteren Rush. 

På forsiden nå