Amerikanerne falt pladask for ølet til Arne Marius fra Verdal

Først vant han NM, så gjorde Arne Marius Haugens øl lykke i verdens største konkurranse for hjemmebryggere i USA.

Populært bokkøl: Nok en opptur for hjemmebrygger Arne Marius Haugen fra Verdal i helga, da han kom på pallen under verdens største hjemmebryggerkonkurranse i USA. Her fra NM i hjemmebrygging i april, der samme bokkøl ble kåret til Norges beste.  

Saken oppdateres.

I helgen fikk Arne Marius Haugen (28) fra Verdal bronsemedalje under National Homebrew Competition i USA, verdens største hjemmebryggerkonkurranse. Her hevdet han seg i konkurranse med 8500 andre bidrag, innsendt fra 3500 bryggere fra 14 land.

Haugen var, sammen med Sangjae Park fra Sør-Korea, den eneste ikke-amerikaneren som havnet på pallen i sin klasse.

- Jeg er veldig fornøyd over å hevde meg så godt i USA, sier Haugen, vel vitende om at USA av mange regnes som landet der hjemmebrygging av øl står aller sterkest.

- Et typisk juleøl

Haugen kapret tredjeplassen i klassen «bock», altså bokkøl. Det ble i alt kåret vinnere i 33 kategorier av øl, cider og mjød. Den amerikanske juryen er ikke de første som har falt pladask for Haugens brygg. I april ble det samme ølet kåret til Norges beste under NM i hjemmebrygging som ble avholdt på EC Dahls i Trondheim.

LES OGSÅ: Arne Marius fra Verdal lager Norges beste øl

- Hvordan vil du beskrive ølet?

- Det er en mørk lager av tysk type. Søtt, fyldig og maltrikt. Et typisk juleøl, vil jeg si, og det var jo brygget til jul i utgangspunktet. Det har kokt lenger enn mye annet øl, for å få den riktige karamelliseringen av vørteren. Jeg tror det kan ha vært utslagsgivende for at det er blitt så populært, mener Haugen.

Kommer i butikkhyllene

Om du er nysgjerrig på hvordan et ekte vinnerøl smaker, kan du få muligheten til å smake Arne Marius Haugens suksessøl om ikke lenge. Som en del av NM-premien, vil Nøgne Ø i Grimstad brygge en batch av ølet, det vil si rundt 3000 liter. Dette vil så bli tilgjengelig via Vinmonopolet.

- Jeg vet ikke helt når det blir, det kommer an på timeplanen deres, men det hadde jo passet ypperlig om det hadde kommet til jul, da.

LES OGSÅ: Pris til Stjørdalsbryggeriet

LES OGSÅ: Tre nye Dahls-øl i butikkene

Prøving og feiling

Haugen har brygget øl siden 2014, fra kjelleren til foreldrene, med stadig høyere intensitet og større mengde.

- Men for meg er det prosessen som er drivkraften, ikke mengden ferdig øl. Det blir noen bommerter også, og da må en være ærlig med seg selv og bare tømme det ut, sier hjemmebryggeren, som forteller at hobbyen beslaglegger det meste av fritid.

- Mye planlegging, lesing og lytting på amerikanske podkaster om øl og brygging, sier Haugen, som gjerne lytter til en podkast daglig når han kjører til jobben som matte- og naturfaglærer ved Egge ungdomsskole i Steinkjer.

Tålmodig samboer: - Hun er veldig behjelpelig, hører på mine forslag og er veldig tålmodig, sier Arne Marius Haugen om samboer Charlotte Aakerhus. Her er paret under skandinavisk mesterskap i København i mai.  

IPA eller surøl neste

Han har som mål å brygge to ølparti i måneden, hvert parti på mellom 25 og 70 liter. Det betyr at han kan ta seg råd til å være spandabel, det kan bokstavelig talt dryppe på venner og bekjente.

- I helga var jeg på utdrikningslag, og da kom det godt med, smiler han.

LES OGSÅ: Disse NTNU-gutta har startet sitt eget ølmerke

Haugen brygger de fleste typer øl, men i konkurranser har han gjort det best med undergjærede, mørke øltyper. Nå ønsker han å bli like god på andre typer, og har i det siste begynt å brygge surøl som lagres på eikefat, gjerne i flere år.

- Ambisjonen er å gjenta prestasjonen, helst med en annen type øl. Jeg har lyst til å lage en skikkelig god IPA, noe jeg synes er mangelvare. Eller surøl, selvfølgelig.

Best som hobby

- Kunne du tenke deg å ha dette som levevei?

- Egentlig ikke, jeg er veldig fornøyd med å ha det som hobby. I det kommersielle markedet er det mange om beinet, og en må være veldig dedikert. Jeg er redd det ikke blir like artig dersom det blir en jobb. Men hvem vet, kanskje har jeg et eget lite utsalg om noen år?

På forsiden nå