Snart kan du se Mali føde tvillinger på TV

Fødende og ansatte ved St. Olavs hospital er sentrale aktører i den tredje sesongen av tv-serien «Fødeavdelingen».

I sommer ble Mali Iren Dyrseth og Tom Johansen fra Trondheim foreldre til tvillingene Martin og Max. Fødselen bli en del av tv-serien Fødeavdelingen som går på kanalen FEM denne høsten. 

Saken oppdateres.

I ti episoder utover høsten skal tv-kanalen FEM vise hele 30 fødsler fra Sykehuset Innlandet og St. Olavs hospital i Trondheim.

Ukomfortabel pappa

Et av parene som meldte seg frivillig til å bli fulgt av kamera i fødselsprosessen var Mali Iren Dyrseth (27) og Tom Johansen (29) fra Trondheim.

- Jeg meldte oss på uten å si noe til Tom. Da vi ble plukket ut fortalte jeg det til han og han svarte: -Ja vel!? Han var kanskje litt ukomfortabel med det i starten, men etter hvert løsnet han opp, forteller Mali.

LES OGSÅ: Barselomsorgen i Norge har gått gjennom en utvikling de siste årene som er til å gråte av

Martin og Max

Opptakene startet i mars i år og avsluttes i disse dager. I serien møter vi de de fødende og deres familier både før, under og etter fødselen. Allerede i andre episode får vi møte paret fra Trondheim som 19. juli ble foreldre til tvillingparet Martin og Max.

- Begge to har det veldig bra. De spiser, vokser og trives.

Dette skrev Mali på sin Facebookside noen dager etter fødselen: Den 19.07 Kl. 18.04 og 18.15 kom vi til verden. Martin kom først med sine 3000g. Og deretter Max med sine 2300g. Nå kan vi trygt si at familien er komplett!  Foto: Discovery Networks Norway

LES OGSÅ: Spiller inn tredje sesong av «Fødeavdelingen» ved St. Olavs Hospital

- Hvordan var det å føde med et kamerateam i rommet?

- Det gikk veldig greit. Det var bare én fotograf til stede og hun var veldig omtenksom og hyggelig. Vi fikk god kontakt og det var bare artig at hun var der mens vi ventet. Under selve fødselen har man nok med seg selv og legger egentlig ikke merke til hvem som er i rommet, forteller Mali.

- Det var ikke så mye fokus på meg, så det gikk veldig greit. Når førstemann var ute og jeg hørte at han skrek, var det fullt fokus på nestemann. Jeg tar ikke så lett til tårene, men det ble selvfølgelig noen rørende øyeblikk. Nå har vi sikret oss veldig god dokumentasjon på en veldig viktig hendelse i våre liv, utdyper Tom.

Tidligere tv-erfaring

Mali var med i tv-serien Paradise Hotel i 2012. Etter det har hun holdt seg unna søkelyset, og jobbet som frisør, renholder og bartender.

- Paradise Hotel var egentlig ikke noe for meg. Jeg fikk ikke vist frem hvem jeg egentlig er. Fødeavdelingen er i langt større grad et konsept som jeg føler jeg kan stå inne for, sier Mali.

LES OGSÅ: Fødte i kjelleren på St. Olavs hospital

Var skeptisk

Det var imidlertid ingen selvfølge for fødeavdelingen ved St. Olavs hospital at de skulle være med i en tv-serie. Flere både i ledelsen og blant de ansatte var skeptiske, men etter en nøye vurdering sa de til slutt ja.

- Som jordmor tenkte jeg først at en fødsel er for privat til å dele med alle på denne måte. Men etter å ha sett flere episoder fra de tidligere sesongene tenkte jeg litt annerledes. Det er jo en unik mulighet til å informere kommende mødre og familier om hvordan en fødsel foregår. Samtidig får vi vist frem de flotte jordmødrene, barnepleierne og legene som jobber her, forteller Unn Elin Dahlberg, avdelingssjef på fødeavdelingen ved St. Olavs hospital.

- Hvordan har de ansatte taklet å bli filmet på jobb?

- De har gjort jobben sin og til slutt har de kanskje glemt at kamera var til stede. Fotografene har også gjort en god jobb med å være mest mulig usynlige, så det har gått veldig bra.

Store deler av tredje sesong i den populære TV-serien «Fødeavdelingen» er spilt inn på St. Olavs hospital. På bildet ser vi fra venstre avdelingssjef Unn Dahlberg, Amalie Skeie og fotoregissør Kristin Nybø, jordmor Nora Johanson Kolshus, og ass. seksjonsleder Siv- Tonje Selboe. Bildet ble tatt før innspillingen startet. 

 

Grining må påregnes

Cirka 200 ansatte jobber i tilknytning til fødeavdelingen ved St. Olavs hospital. Kamerafolkene har vært med både på ultralyd, i poliklinikken, på observasjonsposten, i føde- og barselavdelingen og på barselhotellet. Alle som medvirker i serien har gitt sitt samtykke til å bli filmet, og alle har hatt fått se klippene de er med i. De har også hatt rett til å kreve scener klippet vekk, ifølge avdelingssjefen.

- Jeg og klinikksjefen har også sett igjennom og godkjent alt som blir vist. Jeg satt her med tårer i øynene i dagevis mens vi holdt på med den gjennomgangen. De som skal se dette må påregne grining, men det er skikkelig feelgood-tv altså, presiserer Dahlberg.

Populært

Ifølge Discovery Networks Norway fulgte i gjennomsnitt 121 000 seere med på «Fødeavdelingen» våren 2017. Det gjorde serien til det mest populære programmet på kanalen FEM i denne perioden.

Sesong 3 av «Fødeavdelingen» har premiere tirsdag 3. oktober.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå