Steffen Stegavik vant 71 grader nord

- Det var en helt fantastisk følelse, sier trondhjemmeren glad.

Programleder Tom Stiansen og vinner av 71 grader nord, Steffen S. Stegavik.   Foto: Matti Bernitz

Saken oppdateres.

- Det var en tøff og nervepirrende finale. Jeg ga full guffe, men var aldri sikker på at jeg var først, sier Steffen S. Stegavik, som til slutt hentet seieren hjem i tirsdagens finale av 71 grader nord. 

Aldri en frihelg

Som håndballspiller har ikke Steffen Stegavik (33) hatt tid og anledning til å klatre i fjell eller dra på telturer og den slags i helgene.

 - Jeg har sett på programmet i flere sesonger og likt konseptet. Som håndballspiller har jeg ikke fri en, eneste helg. Men i år fikk jeg anledning, og har hatt fantastiske turer, forteller Steffen.

Han har vært en av tolv deltakere, som i løpet av fem uker har sykla, løpt og gått, og navigert seg fram med kart og kompass fra Lindesnes til Nordkapp.

- Man kommer i et modus, og jeg er jo konkurransemenneske. Men vi var en fin gjeng på tur, og venner da, men så må man tenke konkurranse under utstemmingene.

- Jeg har ikke vært nervøs for noe jeg har gjort, jeg har vært meg selv hele veien.  Og jeg blir sur når jeg taper. Sånn er det bare.

LES OGSÅ: Håndballprofil fra Trondheim deltar i «71 grader nord»

Full guffe i finalen

På første dag hadde de tre finalistene, Steffen S. Stegavik, Ludvig Felix Lorentzen, Pernille Skipperud, helt ulike ruter. Den som ble førstemann på dag en fikk velge rute på dag to.

- Jeg kom først og fikk velge, og kunne se hvor de andre var på sin rute. Jeg skulle ha sparkesykkel til slutt, og da jeg traff de andre på veien, visste jeg at jeg var først. Jeg hadde full kontroll de siste 45 minuttene.

Med det var finaleplassen sikret. Steffen eller Felix skulle vinne, og nå handlet det om kunnskap, mot og evnen til å takle stress. Deltakerne fikk fem spørsmål, med flere alternativer, og man må forsere et klatrenett over en avgrunn for å svare.

- Svarer man feil må man på nytt over nettet. De fire første spørsmålene var jeg sikker på, men på det femte måtte jeg tre ganger i nettet før det ble riktig. Da kjente jeg blodpumpa gå, forteller Steffen.

På siste spørsmål svarte han også feil, men fikk rett i andre forsøk.

- På det tidspunktet så jeg at Felix var i nettet og på veg mot meg, og at flagget som skal plasseres til slutt fortsatt sto der. Da skjønte jeg at dette vinner jeg. Det var en helt fantastisk følelse og stå på Nordkapp som vinner av 71 grader nord.

Jækla kult

Steffen vant en Toyota C-HR hybrid, med en verdi på 400 000, og 295 000 kroner som lå tilbake i potten.

- Det var en helt fantastisk følelse og stå på Nordkapp, som vinner av 71 grader nord. Det var jo dette jeg hadde sett for meg, så det var jækla kult. Og jeg tror det var en kjempefordel å ha konkurranseerfaring fra idretten, mener Steffen.

- Å vinne 71 grader er litt som jeg sa før vi startet: Den som står på Nordkapp til slutt har ærlig fortjent seieren, uansett om hxn har vært sterkest på tur eller beste strateg og vunnet spillet. Det handler om å stå der til slutt, fortsetter han.

Har spilt fair

Steffen har aldri hoppet over noe som deltakerene har blitt utfordret på. 

- Jeg har vært i to dueller, som jeg har vært fast bestemt på å vinne. Ellers er det vanskelig å sette ord på hva som var best. Vi svømte til ei øy femten ganger. Det er kult, og noe jeg aldri ville ha gjort ellers. Rappelleringen var også veldig artig.

Og skal du på Nordkapp, må du kvitte deg med noen for å komme dit.

- Marius og jeg var bestevenmner fra dag én, og holdt sammen. Vi fikk med andre også, og brøt opp avtaler, men har spilt fair hele veien.

- Men du har litt høydeskrekk?

- Jeg ble ganske skjelven i Nordskottet i Steigen, da jeg klatra opp. Da fikk jeg kjenne skikkelig på blodpumpa, og jeg måtte prate høyt til meg selv, typ «kom igjen nå, dette klarer du -dette går bra». Det handlet om å bare tenke neste steg, neste tak. Jeg så ned da jeg hadde trygg grunn under føttene, og bare da. Og etter hvert stolte jeg veldig på sikkerhetsfolkene.

Ny håndballsesong

I november i fjor signerte den profilerte håndballspilleren kontrakt med 1. divisjonsklubben Nærbø ut 18/19-sesongen, og nå gleder han seg til ny sesong.

- Det er en veldig ung gjeng som kom til gutter 20-finalen og skal spille der i mellomjula. Vi er bare tre spillere som er over 20, og laget ligger på opprykksplass til eliteserien. Så dette er spennende. 

LES OGSÅ: Nærbø nærmer seg opprykk til eliteserien

Og apropos håndball - som en funfact: - Husker du Kent Roger Tangvik som vant for tre år siden?

- Jeg var håndballtrener for Kent Roger på Strindheim, da jeg var 18-19 og han seks år yngre. Det var veldig kult å følge med da han deltok og vant for tre år siden. Jeg traff ham på Kolstad-kamp forrige onsdag, og da var det hans tur til å lure - om treneren var like god som eleven, og hvem av oss som kom best ut av det. Nå vet han det, sier Steffen fornøyd.

LES OGSÅ: Kent Roger har allerede brukt opp det meste av premiepengene.

- Det er VM-kamp i kveld, blir ikke det et dilemma?

- Når kampen går er jeg på premierefest, og samtidig spiller Norge og Camilla (Herrem) VM-kamp mot Polen - det krasjer. Jeg må nok zappe litt i mellom, tror jeg.

- Vanskelig å holde på hemmeligheten?

- Tja, programmet var ferdig i mai, så det har vært litt vanskelig. Det blir fint å slippe jubelen løs og feire.

- Har du tenkt på hvordan du vil bruke premien?

- Nei, det har jeg ikke. Men både Camilla og jeg har bil, så kanskje selger vi Toyotaen, vi får se. 

«Farmen» er også inne i finaleuka, og onsdag denne uka må en ny deltaker ut av kampen.

Steffen S. Stegavik, Ludvig Felix Lorentzen og Pernille Skipperud var de tre finalistene som kjempet om å komme først fra Lindesnes til Nordkapp i årets 71 grader nord.  
    
      (Foto: Matti Bernitz)

Steffen S. Stegavik, Ludvig Felix Lorentzen og Pernille Skipperud var de tre finalistene som kjempet om å komme først fra Lindesnes til Nordkapp i årets 71 grader nord.   Foto: Matti Bernitz

Steffen Stormo Stegavik
 • 34 år
 • Håndballspiller i Nærbø Idrettslag fra november 2016
 • Tidligere spilt i Heimdal Håndballklubb, Elverum Håndball, Drammen Håndballklubb, Kolstad Idrettslag og HCM Minaur Baia Mare.
 • Gift med håndballspiller Camilla Herrem i 2013
 • Bor på Sola, utenfor Stavanger
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå