Erlend Elias Bragstad ble første storbonde:

- Jeg tror ikke Erlend Elias vet hva han har begitt seg ut på

Inga Berit Lein fra Verdal mer enn antyder en tøff uke for den første storbonden i Farmen kjendis.

Inga Berit Lein tok sommerferie fra sin egen gård Lein Vestre i Verdal for å delta i Farmen kjendis. Gården deltakerene er på ligger ved Kornsjø nær svenskegrensa, innerst i en idyllisk liten vik.  

Saken oppdateres.

- Det er en pen og idyllisk gård. Jeg kunne tenke meg å kjøpe den, legge inn vann og strøm og være her innimellom, sa den første storbonden i andre sesong av Farmen kjendis på TV2, mandag kveld.

Testosteron og angst

Ute på tunet var tidligere håndballspiller Frank Løke kjapp med å vise krefter over hoggstabben. Han slo vedkubber så flisa føyk.

- Jeg håper vi får harde, ordentlige oppdrag. Jeg ønsker ikke leirskoleopplegg, sa han senere.

- Frank er som en forvokst tenåring, full av testosteron og markeringsiver. Det er litt sånn rett tilbake til ungdomsskolen, sa moteekspert Erlend Elias, en smule angstfull.

- Hvis jeg ikke blir storbonde, kommer jeg fort til å få hjemlengsel. Da varer ikke jeg lenge her inne, mente han.

Da gjengen var samlet til første valg ble stemmene likt fordelt mellom kandidatene Frank og Erlend Elias, men moteeksperten ble reddet av det lengste strået, bokstavelig talt.

- Jeg ba til englene og gud, sa Erlend Elias, og inviterte tidligere skuespiller Lene Elise Bergum og jegertvilling Johanne Thybo Hansen inn som hjelpere i storbondehuset.

Dette skrev vi etter et besøk hjemme hos Inga Berit i 2008: - Reality-bonde Inga Berit Lein mener folk må passe seg for å ha for mye nips i huset.

Rett i rutinen

Inga Berit Lein fra Verdal er eneste bonde blant deltakerne. Hun ble kjendis etter at hun jaktet på kjærligheten i 2004, og var også programleder for Bønder i by'n i 2014. I Farmens første program holdt hun en lav profil, samtidig som hun gikk foran og viste hvordan man håndterer daglige gjøremål på gården.

- Det første jeg gjør om morgenen er å gi alle dyra mat. Så varmer jeg vann til å vaske jurene, og deretter er det melking, sa Inga Berit og ga de mindre rutinerte bøndene førstehjelp i morgenstellet.

- Det er viktig å komme i gang i rett tid, slik at vi får gjort alle arbeidsoppgavene og kan få en rolig kveld. Jeg er ikke så sikker på at alle skjønner hvor viktig det er å få unna morgenstellet, sa Inga Berit.

Som den eneste med erfaring fra gårdsdrift, blir hun en viktig støtte og en sterk utfordrer og trussel mot de andre deltakerne.

Krevende oppdrag

- Dere skal bygge ut og gjøre ferdig en flåteferge. Det må også smis øyekroker til ferga, slik at man kan dra den over bukta med tau. Dernest skal grisebingen deles i to med et nytt gjerde, sa mentor bestemt.

- 17. mai kommer toget med alle barna hit, supplerte mentors kone. Det er to dager til, og dere skal gjøre gården klar og bake 50 boller, åtte brød og det skal også lages smør. Og så må tunet pyntes, avsluttet hun.

Erlend Elias så himmelfallen ut.

- Vil du spørre om noe før vi forlater gården, undret mentor.

- Ja. Er dere sikker på at vi har bare én uke, spurte storbonden.

- Ja!

- Jeg har mest lyst til å tenne på hele gården og ro til Sverige, utbrøt storbonden etter at mentor med kone forsvant.

Kalving i første uke

Det skulle ikke gå mange dagene før deltakerne ble stilt på den første prøvelsen, på båsen sto nemlig ei ku, klar til å kalve. Inga Berit tok styringen og forklarte hva som skjedde underveis, mens de andre sto ringside med store øyne. Lettelsen var stor da kalven til slutt lå på halmen ved siden av kua.

- Sånn, sa Inga Berit etter at hun hadde dratt kalven ut og sjekket luftveiene. Nå klarer kua resten, sa hun og gikk ut av båsen.

- Fødsel, det handler om liv og død. Det er enorme smerter. For meg var det sterkt, majesteisk og fantastisk å være med på dette, sa en sterkt berørt Aune Sand da alt var over.

LES MER: - Valpen gjorde fra seg under sengen til Vendela Kirsebom

Camilla Cox Barfot røk ut av «Farmen», men er nominert som tv-personlighet i Utawards

Storbonde uten peiling

- Jeg tror ikke Erlend Elias vet hva han har begitt seg ut på. Det er mye arbeid for å holde gården i gang, og på toppen kommer et krevende ukesoppdrag. Det sa Inga Berit da hun fikk vite hva ukesoppdraget gikk ut på.

Allerede etter første dag var flere av deltakerne rimelig slitne etter innsatsen. I ukene som kommer får vi vite hvem som har psyke og styrke, hvem som lurer seg unna , sover lenge, stjeler mat og er lat. Allerede nå har vi sett store motsetninger i gruppa, ikke minst mellom Frank og Erlend Elias.

Det kan bli en spennende vår.

LES MER: Lothe vant «Farmen kjendis»


Og for dere som ikke kjenner igjen kjendisene, her kan du lese mer om dem.

For stylisten Erlend Elias Bragstad var storbondevalget et vinn eller forsvinn. Han trakk til slutt det lengste strået mot Frank Løke.
 
    
      (Foto: TV2)

For stylisten Erlend Elias Bragstad var storbondevalget et vinn eller forsvinn. Han trakk til slutt det lengste strået mot Frank Løke.   Foto: TV2

Vil ikke ha leirskole: Frank Løke svingte øksa og imponerte Aune Sand. Erliend Elias Bragstad derimot, fikk litt skrekken.  
    
      (Foto: TV2)

Vil ikke ha leirskole: Frank Løke svingte øksa og imponerte Aune Sand. Erliend Elias Bragstad derimot, fikk litt skrekken.   Foto: TV2

Øverst: Aune Sand, kunstner og Frank Løke, håndballspiller, Dennis Vareide, youtuber og Stian «Staysman» Thorbjørnsen, artist . I midten: Johanne og Kristine Thybo Hansen, jegertvillinger, Lene Elise Bergum, tidligere skuespiller, Inga Berit Lein, bonde, Erlend Elias Bragstad, moteekspert og Martine Ek Hagen, langrennsløper. Nederst: Stian Sandø, programleder, men ikke i dette programmet og Maiken Wahlstrøm Nilssen, modell. Helt til høyre i bildet er Gaute Grøtta Grav som er programleder i Farmen. 
    
      (Foto: TV2)

Øverst: Aune Sand, kunstner og Frank Løke, håndballspiller, Dennis Vareide, youtuber og Stian «Staysman» Thorbjørnsen, artist . I midten: Johanne og Kristine Thybo Hansen, jegertvillinger, Lene Elise Bergum, tidligere skuespiller, Inga Berit Lein, bonde, Erlend Elias Bragstad, moteekspert og Martine Ek Hagen, langrennsløper. Nederst: Stian Sandø, programleder, men ikke i dette programmet og Maiken Wahlstrøm Nilssen, modell. Helt til høyre i bildet er Gaute Grøtta Grav som er programleder i Farmen.  Foto: TV2

På forsiden nå