Feirer 20 år med Beck:

Peter Haber skryter av Hivju

I filmen «Lokkeduen» fra 1997 klatret Peter Haber inn i rollen som Martin Beck for første gang. Nå er det gått 20 år – og skuespilleren er igjen aktuell som den nå pensjonerte politimannen. 

Fire nye Beck-filmer har premiere på C More i år. Og Beck har fått et nytt «sidekick»: Steinar Hovland, som spilles av norske Kristofer Hivju. – Han er fantastisk å jobbe med, sier Peter Habe, som har spilt den kjente etterforskeren i 20 år.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Folk er kanskje veldig lei av dette, jeg vet ikke, sier Peter Haber til TT.

Fire nye «Beck»-filmer har premiere på C More i 2018. Først ut var «Ditt eget blod», der Martin Beck trekkes tilbake til arbeidet igjen når han hjelper Säpo med å utrede en mistenkt terrorist.

Det blir altså en helt ny rolle for Beck, hvilket ble fristende å prøve ut for Haber.

– Det som er stimulerende er å søke inn i dypet til rollefiguren. Mennesket er så uutgrunnelige, det er alltid mulig å finne nye sider ved en rollefigur som jeg har hatt selskap av i 20 år, sier han videre.

Rollefiguren står Haber nær – og han synes fortsatt etterforskeren er interessant.

– Du må se naivt på hvert nytt manus. Du må begynne helt fra start, du må ikke tro at du får noe gratis, eller at du kan gå på autopilot. Du må oppleve det på nytt hele tiden. Akkurat som du gjør med en ny rolle. Det er en utfordring, og den verner jeg om, sier han.

LES OGSÅ: Politisk ladet Golden Globe

Vil ikke kommentere

Opp gjennom årene har mange skuespillere kommet og gått i krimserien. En som lenge spilte den aggressive Gunvald Larsson var Mikael Persbrandt. I sin ferske selvbiografi «Så som jag minnes det» skriver han blant annet om «Beck»-innspillingene og sin kollega Peter Haber. I boken blir Haber fremstilt som en diva.

På spørsmål fra TT om hva han tenker om det, svarer Haber:

– Det skal jeg ærlig si. Jeg har ikke tenkt å kommentere det.

Den siste scenen med Martin Beck og Gunvald Larsson sammen utgjøres bare av lang stillhet. Og nå har Beck fått et nytt «sidekick»: Steinar Hovland, som spilles av norske Kristofer Hivju.

– Han er fantastisk å jobbe med. Vi innså at Gunvald Larsson ikke kunne erstattes av en ny Gunvald, men at vi måtte ha inn noe helt annet. Og da kom dette rødhårede, norske bustehuet – og det har vært en enorm inspirasjonskilde, sier Haber.

LES OGSÅ: At kinoen i Trondheim ble kommunal i 1918, har preget den moderne kulturbyen på godt og diskutabelt i hundre år. (+)

Åpen for flere filmer

Hvordan fremtiden ser ut for «Beck»-filmene vites ikke, men Peter Haber lukker ikke døren til å fortsette å løse mordmysterier i rollen som Martin Beck.

– Jeg kunne tenke meg å fortsette dersom det er konkrete utfordringer i manuset. Og dersom det er noe som føles nytt og friskt. Noe som jeg føler man kan grave i. Da ville jeg vært med igjen, slår han fast.

Filmene blir å se på C More og TV 2 Sumo, og første Beck-film ut har allerede hatt premiere. Så følger det en ny film i både februar, mars og april.

Da Hivju landet rollen, uttalte han til NTB:

– Vi snakker om Scandinavias eldste franchise, eldre enn James Bond. Dette er selve moderskipet når vi snakker om nordisk krim noir. Dette ville jeg være med på.

Med de fire nye filmene er det spilt inn totalt 38 Beck-filmer, filmer som har et stort publikum også i Tyskland og England.

LES OGSÅ: Kristiansten festning er pyntet med kunst (+)

– Vi snakker om Scandinavias eldste franchise, eldre enn James Bond. Dette er selve moderskipet når vi snakker om nordisk krim noir. Dette ville jeg være med på, sa Kristofer Hivju da han landet rollen.  

– Vi snakker om Scandinavias eldste franchise, eldre enn James Bond. Dette er selve moderskipet når vi snakker om nordisk krim noir. Dette ville jeg være med på, sa Kristofer Hivju da han landet rollen.  

Martin Beck har fått et nytt «sidekick», Steinar Hovland, som spilles av norske Kristofer Hivju.
- Vi innså at Gunvald Larsson ikke kunne erstattes av en ny Gunvald, men at vi måtte ha inn noe helt annet. Og da kom dette rødhårede, norske bustehuet – og det har vært en enorm inspirasjonskilde, sier Peter Haber. 
        
            (Foto: NTB scanpix)

Martin Beck har fått et nytt «sidekick», Steinar Hovland, som spilles av norske Kristofer Hivju. - Vi innså at Gunvald Larsson ikke kunne erstattes av en ny Gunvald, men at vi måtte ha inn noe helt annet. Og da kom dette rødhårede, norske bustehuet – og det har vært en enorm inspirasjonskilde, sier Peter Haber.  Foto: NTB scanpix

På forsiden nå