Sterke kandidater i uvanlig tett løp mot Oscar

Årets Oscar beskrives som en skikkelig «cliffhanger». Fire sterke kandidater kjemper om årets film etter et  filmår preget av metoo- og Time's Up-bevegelsene.  

Den røde løperen rulles ut foran Dolby Theatre i Los Angeles, der den 90. Oscar-utdelingen går av stabelen natt til mandag norsk tid.   Foto: AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

De fire er den mørke komedien «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri», eventyrromansen «The Shape of Water», horrorfilmen «Get Out» og krigsdramaet «Dunkirk».

Jane Fonda (t.v.) og Helen Mirren under øvelsene til Oscar-utdelingen, som går av stabelen natt til mandag norsk tid.   Foto: AP / NTB scanpix

 

Tim Gray i bransjebladet Variety holder en knapp på regissør Guillermo Del Toros «The Shape of Water», men påpeker at alt kan skje:

– Jeg kan ikke huske et år hvor utfallet har vært så uvisst som i år, sier han.

Les også: Kvinnene tar opp Oscar-kampen

Så langt har filmbransjens prissesong vært preget av svart eleganse på rød løper, til støtte for metoo- og Time's Up-kampanjene.

Tribunene ble tidligere denne uken rigget opp utenfor Dolby Theatre i Los Angeles, der Oscar-statuettene deles ut for 90. gang natt til mandag norsk tid.   Foto: AP / NTB scanpix

 

Kvinnelige skuespillere har nemlig markert sin støtte under blant annet Golden Globe-utdelingen tidligere i år ved å kle seg i svart. Initiativtakerne til Time's Up har på forhånd varslet at det ikke vil bli en lignende markering under årets Oscar, men de har avslørt at det er satt av plass til bevegelsen under prisgallaen.

– Det er viktig at folk skjønner at Time's Up handler om mer enn bare den røde løperen. De kvinnene du har sett gå på løperen i svart, er nå aktivister for bevegelsen, sier Grey's Anatomy-produsent Shonda Rhimes.

Et eksempel på at årets utdeling er påvirket av de mange historiene om seksuell trakassering i filmbyen, er at fjorårets vinner av prisen for beste mannlige skuespiller, Casey Affleck, ikke får dele ut prisen til sin etterfølger, slik skikken er. Affleck har selv blitt beskyldt for seksuell trakassering.

I stedet blir prisen delt ut av skuespillerne Jennifer Lawrence og Jodie Foster.

På forsiden nå