Dagens løype Kosmorama tirsdag:

Bergman, Ullmann og Stalin

Ullmann og Bergman i Norge, maktkamp ved Stalins død og sterkt samtidsdrama fra Israel, i dagens Kosmorama-løype.

Mørk humor: «The Death Of Stalin» er mørk historisk satire. 

Saken oppdateres.

I hundreårsjubileet for fødselen både til Trondheim kino og Ingmar Bergman, er den svenske gigantens «norskeste» film, en svært god start på festivaldagen. «HØSTSONATEN»(Prinsen 7 kl. 15) fra 1978 er en av tidens mor-datter-oppgjør på film, med Liv Ullmann og Ingrid Bergman i intenst samspill. Et langsomt, rystende kammerspill, innspilt i Norge, med kresen bruk av høstfarger.

En svart komedie og politisk satire om de siste dagene i livet til diktatoren Josef Stalin, og maktkampen og intrigene i Sovjet ved hans død, låter kanskje for sant til å være godt. «THE DEATH OF STALIN»(Prinsen 2 kl. 17) er imidlertid regissert og skrevet av en av mesterne i moderne politisk satire, Armando Iannucci. Mannen bak bl.a. tv-serien «Veep» og filmen «In The Loop» har med seg et utsøkt ensemble i tragikomisk storpolitisk satire som utspiller seg i 1953.

Åpningsfilmen «TRONDHEIMSREISEN» er også lett å anbefale, se egen anmeldelse tirsdag kveld. Den israelske prissankeren «FOXTROT»(Prinsen 1 kl. 21) er Samuel Maoz' oppfølger til den intense krigsfilmen «Lebanon» (2009). Denne gang setter han problemer under debatt i et mørkt familiedrama rundt en mor og en fars sorg og raseri over beskjeden om at sønnen i huset har blitt drept under militærtjenesten.

På forsiden nå