Dagens løype Kosmorama fredag:

Grace Jones og hasjkake i Makedonia

Grace Jones, kurdisk klassiker, gresk fascisme og hasjkake mot kreft gir litt av en filmferd.

Grace Jones portretteres i dokumentaren «Grace Jones: Bloodlight and Bami» på Kosmorama. 

Saken oppdateres.

Det bli ikke feil å starte dagen med en dokumentarfilm om Grace Jones. Den legendariske artisten, skuespilleren og modellen holder det fortsatt gående i sitt 70. år. Hun portretteres i «GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI»(Prinsen 5 kl. 11.45). Filmen er laget av Sophie Fiennes, som tidligere har fått mye ros for dokumentarer om henholdsvis filosofen Slavoj Zizek og kunstneren Anselm Kiefer. Fiennes er søster av skuespillerne Ralph og Joseph Fiennes og blant gjestene på årets Kosmorama.

Årets utgave av festivalen har et eget program med kurdisk film. Den store klassikeren som vises der er «YOL»(Prinsen 2 kl. 17). Yavuz Turguls film fra 1982 ble en av de overraskende suksessene på kino i Trondheim i 1983. Filmen vant Gullpalmen i Cannes og vises i en nyrestaurert versjon. Den er en rystende skildring av politisk undertrykkelse av kurdere i Tyrkia. Adresseavisens anmelder Martin Nordvik kalte den i sin tid en «filmbragd».

I kveld er det Trondheims-premiere på «HATETS VUGGE»(Prinsen 6 og 8 kl.19.30). Det er den nye dokumentaren til den trondheimsbaserte Amanda-vinneren Håvard Bustnes. Filmen er et undersøkende portrett av det høyreekstreme greske partiet Golden Dawn hovedsaklig sett gjennom kona, mora og datteren til tre av partiets sentrale medlemmer som satt fengslet da mye av filmen ble spilt inn. Dokumentaren er en midtnorsk produksjon av internasjonalt format.

Mange av de beste filmene fra Balkan har tragikomikk som sentral bestanddel. Det gjelder særlig «SECRET INGREDIENT»(Prinsen 4 kl. 20). En slags satirisk thriller fra Makedonia om en mekaniker som kommer over et parti hasj og serverer noe av det i en kake til sin kreftsyke far. Som tittelen på filmen antyder blir oppskriften en suksess.

Les også anmeldelsen av åpningsfilmen på Kosmorama, «Trondheimsreisen»

På forsiden nå