Dronning Sonja om Kjell Erik Killi-Olsen:

- Hans billedunivers har fascinert meg lenge

Dronning Sonja reiser ofte til Vesterålen for å nyte synet av «Mannen fra havet»
Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit er til stede under den offisielle åpningen av utstillingen "Killi-Olsen: skulpturer" i Dronning Sonja Kunststall på Slottet tirsdag.   (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit er til stede under den offisielle åpningen av utstillingen "Killi-Olsen: skulpturer" i Dronning Sonja Kunststall på Slottet tirsdag.   Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det var mange tilstede under åpningen.  (Foto: Annemona Grann)

Det var mange tilstede under åpningen.  Foto: Annemona Grann

Utstillingen "Killi-Olsen: skulpturer" er den første seperatutstillingen i Dronning Sonja Kunststall på Slottet.  (Foto: Annemona Grann)

Utstillingen "Killi-Olsen: skulpturer" er den første seperatutstillingen i Dronning Sonja Kunststall på Slottet.  Foto: Annemona Grann

Det var en høytdelig åpning "Killi-Olsen: skulpturer" i Dronning Sonja Kunststall på Slottet tirsdag.   (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Det var en høytdelig åpning "Killi-Olsen: skulpturer" i Dronning Sonja Kunststall på Slottet tirsdag.   Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den offisielle åpningen av utstillingen «Killi-Olsen: skulpturer» skjedde i Dronning Sonja Kunststall på Slottet tirsdag  (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Den offisielle åpningen av utstillingen «Killi-Olsen: skulpturer» skjedde i Dronning Sonja Kunststall på Slottet tirsdag  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Saken oppdateres.

- Da kunststallen, som var en gave fra min mann, ble åpnet på min fødselsdag i fjor, hadde jeg en drøm om at vi blant annet skulle arrangere separatutstillinger med fremtredende kunstnere. Og allerede i dag, mindre enn ett år etter at kunststallen åpnet, er drømmen blitt virkelighet, sa dronning Sonja i sin åpningstale under åpningen av den første separatutstillingen i Dronning Sonja Kunststall. Utstillingen er en mønstring av Kjell Erik Killi-Olsens skulpturer fra 80-tallet og frem til i dag, og viser blant annet skulpturgruppen "Den nakne skogen".

Til nå har det blitt arrangert konserter og foredrag i Dronning Sonja Kunststall, i tillegg til åpningsutstillingen som var en bred mønstring av norsk samtidsgrafikk.

LES OGSÅ: Dronningen valgte Killi Olsen som første kunstner


Farefull ferd fra Trondheim

- I dag tar vi ett steg til, og har åpnet rommet for Kjell Erik Killi-Olsens skulpturer. Mange av dem har vært ute på en farefull ferd i lastebil fra Trondheim, men er nå, takk og lov, trygt plassert i dette unike bygget. Kjell Erik Killi-Olsens kunstnerskap og billedunivers har lenge fascinert meg. To opplevelser i møte med hans kunst har imidlertid brent seg fast i minnet. Det første møte var skulpturen "Mannen fra havet" som står i Bø i Vesterålen. Denne slanke mannen i støpejern, på over fire meter, må være en fisker som skuer utover havet. Skulpturen er spesielt vakker og vekker mange følelser og står fantastisk flott plassert i landskapet. Så jeg valfarter dit hver gang jeg er i nord, sa dronning Sonja.

Sterke kvinneskikkelser gjorde inntrykk

En ytterligere øyeåpner til Killi-Olsens kunst fikk dronningen under sitt statsbesøk til Brasil i 2003 og utstillingen "Vestigia" i São Paulo.

- Her viste Killi-Olsen store malerier med sterke kvinneskikkelser som gjorde et uutslettelig inntrykk med sine farger og form. Det var derfor ingen tilfeldighet at det nettopp er han som ble invitert til å stille ut når vi for første gang vier Dronning Sonja Kunststall til en enkelt kunstner, sa dronningen som har sett frem til denne mønstringen i lang tid.

- Hva vil disse noe underlige og usedvanlig skulpturene gjøre med dette spesielle utstillingsrommet? Og hva gjør historien som sitter i veggene, og det gamle interiøret, med skulpturene? En helt spesiell opplevelse, synes jeg, sa dronningen henvendt til Killi-Olsen, og høstet stor applaus fra de mer enn 100 inviterte gjestene til utstillingsåpningen tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Denne bygården blir Killi Olsens kunsthus i Trondheim

Viktig anerkjennelse

Kunstneren selv syntes dronningens tale var rørende.

- Det er fantastisk å være her. Det å bli satt pris på, det er jo det man drømmer om i hvilket som helst yrke. Enten man er snekker, elektriker eller bonde så har man lyst til å få en anerkjennelse. Og få være sammen med dronningen er så flott, du ser jo hva hun gjør med stemningen her, alt faller seg så naturlig, sier Killi-Olsen, før han tar med både dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit rundt på en egen omvisning.

Cathrine Hovdahl Vik står bak utstillingskatalogen som er utgitt i forbindelse med utstillingen. Hun har også kuratert utstillingen sammen med Karianne Ryen Eriksen som er prosjektleder og kurator ved Slottet.

Har fulgt Killi-Olsen gjennom mange år

- Dette er jo stas og viktig for Kjell Erik med denne type anerkjennelse. Dronningen er veldig kunnskapsrik om kunstnerskapet hans, og har vært opptatt av ham og fulgt ham tett i mange år, sier Hovdahl Vik.

Siri Reinsberg Mørch, formidlingsleder og kurator ved Trondheim kunstmuseum, synes utstillingen viser et mangfold som gjør den kjempeaktuell.

- Disse verkene som han jobbet med tilbake på 80- og 90-tallet er like aktuelle fortsatt med tanke på betydningen av identitet og det få lov til å være den man er. Og mange av de nye skulpturene reflekterer jo mye av flyktningproblematikken vår. Killi-Olsen fremstår som like aktuell hele tiden, sier Mørch.

Store deler av utstillingen består av kunstgaven Killi-Olsen har skjenket hjembyen Trondheim.

Dronning Sonja Kunsthall: Kjell Erik Killi-Olsen Skulptur, 13. mars-3. juni 2018.


LES OGSÅ: Fem trøndere er blant de ti kunstnere som selger mest i Norge

På forsiden nå