Dokumemtarfilmen «Trondheimsreisen» hadde premiere under Kosmorama, og går fortsatt sin seiersgang på Trondheim kino. Filmen er hyllet som en vikig kulturformidler, og viser byens utvikling gjennom de siste 100 år.

- Ypperlig byreklame

- Jeg var selv på premieren, og fikk umiddelbart ideen om at dette er en film som representerer byens historie og er ypperlig i markesføring, og som kommunen kan bruke som gave. Jeg snakket med produsent Dag Hoel og regissør Magnus Skatvold under premieren, og de var selvfølgelig positive til forslaget, sier gruppeleder i Pensjonistpartiet, Svein Otto Nilsen - som også er leder for kulturkomiteen i kommunen.

«Trondheimsreisen» er basert på arkivfilmer fra 1900-1980. Det eldste klippet viser kroningen av Kong Håkon i 1906. I tillegg til Nasjonalbibliotekets arkiv i Mo i Rana, har også privatpersoner bidratt med gamle filmklipp som gjenspeiler Trondheim i det samme tidsrommet.

- På sett og vis er dette et felles prosjekt mellom filmskaperne og trondheimsfolk. Filmen formidler små og store hendelser og historier, som har formet byen slik den framstår i dag. Jeg mener også det er viktig å støtte opp om våre lokale filmprodusenter, sier Nilsen.

Han har sendt et privat forslag til bystyrets møte 21. august.

Pins og Trondheimsbok på topp

Alle representasjonsgaver i kommunen blir registrert. Ikke overraskende er nesten alle gaver knyttet til Trondheims historie eller kulturliv.

Trondheimsboken, i egelsk versjon, topper listen med 33 eksemplarer. Sju mottakere har fått CD med Trondheimsolistene og Henning Sommerro, men tre andre har fått Trondheimsolistene sammen med Nidarosdomens jentekor. Kunsten er representert med tre bilder av Kristina Karlson, ett bilde av Øystein Tommerås og to keramikkskoler av Tovelise Røkke-Olsen. En delegasjon fra Ukraina fikk 20 pins og 20 skjermpussekluter i gave, mens møtende lag og dommere i E-cup spill mot Byåsen håndball har fått til sammen 115 pins, i tillegg til 18 av de tidligere nevnte Trondheimsbøkene. Dagsverket fikk en kurv med sjokolade fra Nidar da ordføreren stilte på deres 10 års jubilieum. Stjørdal kommune fikk bøkene, Fra løvetann til sibirstjerne, Trondheim - Olavs by i tusen år, Kunst inne, kunst ute, Cicignon og Trondheimsboken da Helse og velferdskomiteen var på studietur i kommunen.

Gaver så langt i 2018

Trondheimsboken er gitt bort i 7 engelske og seks norske utgaver. Tre har fått CD med Trondheimsolistene og Nidarosdomens jentekor, en har fått bilde av kunstneren Kristina Karlsen og ordføreren forærte trønderkeramikk under sitt besøk med vennskapsbyen Darmstadt. To esker Sfinx er også fordelt i år.

Svein Otto Nilsen (PP): Svein Otto Nilsen foreslår at filmen «Trondheimsreisen», som kommer på DVD til høsten, kan brukes som offisiell gave fra Trondheim kommune. Foto: Christine Schefte