Personkontroll, politi og PST til stede under Vestfrontmøtet

- Vi har samarbeidet med tysk politi og PST fordi vi har en profilert gjest her, sier innsatsleder Roger Mogstad i Trøndelag politidistrikt.

Seyran Ates ser det som sitt kall å jobbe for en islamsk revolusjon.  Foto: Helene Mariussen

Saken oppdateres.

- Jeg fotfølges av livvakter. Ser dere disse sexy mennene, jeg tipper flere av dere er misunnelige, spøkte en opplagt Seyran Ates fra Vestfrontmøtet søndag.

- Egentlig er de mine engler, og ja - jeg synes det er verdt risikoen å jobbe for begge kjønn innenfor islam.

Lever med livvakter

Den profilerte 55-åringen er muslimsk jurist og feminist og deltar på det første Vestfrontmøtet, som har «Kan vi tilgi kirkas kroppsfiksering?» som tema.

Seyran Ates er født i Istanbul i Tyrkia, men emigrerte til Tyskland med familien sin som seksåring. I hele sin voksne alder har hun jobbet for kvinners rettigheter innenfor islam. 21 år gammel ble hun skutt på, og har siden levd med politibeskyttelse.

- Jeg ble skutt i nakken, og overlevde. Jeg har fått livet i gave på nytt, og siden har det vært mitt kall å jobbe for seksuell revolusjon innenfor islam, sier Ates fra scenen.

Seyran Ates er jurist, feminist, muslimsk og bifil. Hun mener at religion alltid vil trenge reformasjon, og har etablert en moské i Berlin hvor både kvinner, menn og mennesker fra andre religioner får besøke de religiøse rommene.  Foto: Helene Mariussen

 

I 2005 ble hun kåret til årets kvinne i Tyskland. Hun har skrevet boka, Islam trenger en seksuell revolusjon, og i  2017 åpnet hun en moske, der kvinner og menn kan be sammen, og hvor alle kan komme - også transpersoner og homofile. Dette har resultert i dødstrusler, og hun lever med en fatwa mot seg. Ates er derfor under konstant beskyttelse, og fotfølges av livvakter, uansett hvor hun går.

Omfattende tiltak

Det er gjort omfattende sikkerhetstiltak på Vestfrontplassen foran møtet.

- Vi har vært gjort våre sikkerhetstiltak i samråd med tysk politi og PST, for å beskytte gjesten vår. VIP-en er truet i

Tyskland, og vi har lagt oss på et nivå som skal beskytte henne, sier innsatslseder Roger Mogstad i Trøndelag politidistrikt.

PST til stede

Det er satt opp ekstra gjerder rundt området,  og alle som ønsker å komme inn for å delta på møtet blir sjekket av politiet.

- Dette er ikke annerledes enn sjekken vi tar på folk til fotballkamp, konserter og lignende, sier Mogstad.

- Har dere høynet sikkerhetsnivået på grunn av besøket?

- Det vil jeg ikke kommentere. Vi har lagt oss på et nivå som er forsvarlig, og som er kunnskapsbasert, sier Mogstad.

Han ønsker ikke å si noen om hvor store styrker som er satt inn, heller ikke hvor mange ekstra politifolk som er til stede.

- Frykter dere demonstrasjoner eller angrep mot Seyran Ates?

- Det vil jeg ikke kommentere. Vi har satt inn tiltak som trygger gjesten og folk som kommer til Vestfrontplassen i dag.

Megan Rohrer er transperson og biskop i Grace Lutheran Church i San Francisco.   Foto: Helene Mariussen

Følger Ates i hele dag

Seran Ates kommer til å delta i to debatter søndag. Først på Vestfrontplassen, og senere på Folkebiblioteket. Adresseavisen kommer også til å bringe et intervju med henne i løpet av søndag ettermiddag/kveld.

Folk står utenfor gjerdet for å delta på møtet.  
        
            (Foto: ANNE BERIT FAGERNES)

Folk står utenfor gjerdet for å delta på møtet.   Foto: ANNE BERIT FAGERNES

På forsiden nå