Vera Komissar er død

Vera Komissar, forfatter om jødiske forhold, ble i 2016 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Utnevnt til ridder: Vera Komissar ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2016. Her fra utdelingen  

Saken oppdateres.

Vera Komissar, født 2. februar 1935, døde søndag 9. september 2018.

Vera Komissar, født Litichevski, var aktiv i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim, og er kjent som sakprosaforfatter om jødiske forhold og som leserbrevskribent. Hun ble utnevnt som ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for religiøst mangfold.

LES OGSÅ: En åpenhet av første klasse

I godstolen: Hjemme hos Vera Komissar på Nedre Elvehavn i 2015. 

Skolebesøk og omvisning

Komissar er kanskje mest kjent for boka «På tross av alt» som hun skrev om ektemannens Julius Paltiels (døde 7. mars 2008) opplevelser under andre verdenskrig. Sammen med Paltiel gjorde hun Holocaust samt jødenes religion og historie til sin livsoppgave. Ekteparet reise rundt på skolebesøk i hele landet for å lære barn om krigens redsler, for å unngå at grusomhetene skjer igjen. I tillegg tok de ansvar for omvisningen i synagogen og det jødiske museet i Trondheim.

LES OGSÅ: Julius Paltiel åpnet på den internasjonale holocaustdagen

Komissar vokste opp i en jødisk familie i København, som datter av skofabrikant Johan Litichevski og hustru Käthe Samson. Hun vokste opp i Danmark. I 1943 måtte familien flykte fra Danmark for å unngå arrestasjon og deportasjon. Familien ble fraktet med fiskebåt over Øresund sammen med flere tusen andre dansker av jødisk bakgrunn.

Basaråpning: Jødisk kvinneforening åpnet Wizos basar. Vera Komissar t.v. 28 oktober 1963 

 

Familieoverhode

Komissar kom til Trondheim i 1955. Hun giftet seg med Julius Paltiel i 2000, da var hun enke etter kleshandler Jacob Komissar.

Marie Komissar, barnebarn av Vera Komissar, har lagt ut følgende tekst på sin Facebook-profil: «Mamma, mormor, venn, samtalepartner, forfatter, underviser, vertinne, globetrotter, familieoverhode, solbær-te, Estée Lauder, rosa negler, kylling i aprikos, gefilte fish, ridder av St. Olavs Orden og evig idol! Vi elsker deg for alltid, hvil i fred».

På forsiden nå