Raddis på rømmen

Robert Redford som aldrende advokat som innhentes av radikal, betent 70-tallsfortid i frustrerende ujevn thriller.

Robert Redford spiller seg selv i hovedrollen som aldrende raddis i møte med FBI og fortid i hans nye film som regissør, «The Company You Keep». 

Saken oppdateres.

Robert Redford fyller 77 til uka. At han i sin nye film som regissør spiller hovedrolle som småbarnsfar uten at det virker helt sprøtt, er i seg selv en prestasjon. Hans niende spillefilm som regissør berører en interessant del av amerikansk historie og byr på et galleri av skuespillere som viser hvilken respekt Redford fortsatt nyter på den siden av filmbransjen.

Han spiller advokat og enslig far som får ubehagelig lys på sin fortid etter at FBI arresterer en lenge ettersøkt venn av ham fra den radikale bevegelsen Weather Underground, som grep til vold i sin kamp mot Vietnamkrigen. Menneskejakt og overvåkningsthriller med dagens teknologi i møte med gamle raddiser i skjul i USA, gir en fascinerende blanding som burde gitt bedre film.

Som regissør var Redford bedre til å lage menneskelig drama av komplekse situasjoner på 80- og 90-tallet. Her sklir filmen ut i middels actionthriller, hvor verken Shia LaBeouf eller Julie Christie står godt nok til Redfords rolle, som henholdsvis gravende journalist og gammel flamme. 70-tallsmester Sidney Lumet laget en langt bedre film rundt lignende historie med «Running On Empty» i 1988. Her blir mye av beholdningen den stoiske roen til Chris Cooper i rollen som bror av Redford.

Cooper er til gjengjeld fantastisk og burde få større roller enn han vanligvis tilbys for tida. Til å være politisk, moralsk thriller med Redford, Cooper, Nick Nolte, Susan Sarandon, Richard Jenkins og Sam Elliott, er «The Company You Keep» skuffende middels, hvor 70-tallet blir en vag skygge sett mot ensemble og tema.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Denne anmeldelsen er fra august 2013, da filmen hadde premiere på norsk kino.

På forsiden nå