Russell Crowe uteble fra prisutdeling for å kjempe mot brannene i Australia

Den australske skuespilleren Russell Crowe uteble fra Golden Globe i USA for å beskytte familien og hjemmet sitt mot brannene som herjer i Australia.

Russell Crowe fikk prisen som beste skuespiller i miniserie for sin rolle som Roger Ailes i «The Loudest Voice». Han var ikke til stede under prisutdelingen, da han heller valgte å være hjemme i Australia, som herjes av branner.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Takketalen hans ble lest opp av skuespillerinne Jennifer Aniston, etter at Crowe vant prisen for beste skuespiller i en miniserie.

– Ikke ta feil. Tragedien som utspiller seg i Australia skyldes klimaendringer. Vi må handle basert på vitenskap, flytte vår globale arbeidskraft til fornybar energi, og respektere planeten vår som det unike og fantastiske stedet det er. Gjør vi det, har vi en framtid, leste Aniston opp på vegne av Crowe, ifølge bransjemagasinet Variety.

Takker for innsatsen

Også andre kjendiser brukte utdelingen til å snakke om brannene, deriblant Nicole Kidman, som også kommer fra Australia. Hun fortalte at familien hennes er trygg, men at hun er bekymret for hjemlandet.

Det samme er hennes ektemann, newzealandsk-australske Keith Urban.

– Det er mange mennesker som har mistet så mye allerede, og det kommer mer. Dette er bare begynnelsen av sommeren, påpeker han.

– Men folk gjør et fantastisk arbeid der nede. Vi vil takke alle som har jobbet så hardt.

Kjærlighet til Australia

Tragedien i Australia har heller ikke gått upåaktet hen for den amerikanske programlederen Ellen DeGeneres som søndag mottok Carol Burnett-prisen for sin innsats i TV-bransjen.

– Australia, jeg elsker dere. Mitt hjerte går til alle som lider i Australia, og alle dyrene vi har mistet, sa hun i starten av takketalen.

DeGeneres er den andre mottakeren av prisen som ble opprettet i 2018 for å gjøre honnør på innsatsen i TV-bransjen, og er lik æresprisen DeMille som årlig deles ut for livslang innsats innen film. I år gikk prisen til Tom Hanks.

Australia herjes nå av skogbranner som sprer seg i det knusktørre landskapet med uforminsket styrke. Tallet på døde som følge av brannene i Australia har steget til 24 etter at flammene lørdag herjet i store områder i flere delstater. To personer er savnet.

To store priser til «1917»

Krigsfilmen «1917» stakk av med prisen for beste dramafilm under årets Golden Globe og danket ut flere store navn som «Joker» og «The Irishman».

Sam Mendes, som har skrevet og produsert «1917», ble i tillegg hedret med prisen for beste regissør.

I sin takketale dedikerte han filmen til bestefar Alfred Hubert, som døde under første verdenskrig. Bestefaren var hans inspirasjon til å lage filmen, ifølge People.

– Han meldte seg til første verdenskrig. Han var 17 år. Og jeg håper har ser ned på oss nå. Og jeg håper inderlig at det aldri, aldri skjer igjen, sa Mendes.

Det er andre gang 54-åringen mottar prisen som beste regissør. I 1999 vant han prisen for «American Beauty».

I år danket Mendes ut flere kjente navn på listen, deriblant Todd Phillips og Quentin Tarantino.

Flere priser til Tarantino

Men Tarantino forlot ikke prisutdelingen tomhendt. Han fikk prisen for beste filmmanus for «Once Upon a Time in Hollywood».

Filmen vant også prisen for beste musikal eller komedie.

I tillegg fikk Leonardo DiCaprio prisen for beste mannlige skuespiller i musikal eller komedie, mens Brad Pitt vant prisen som beste mannlige birolle. Begge for rollene i Tarantinos film.

Beste mannlige dramaskuespiller ble Joaquin Phoenix for hans rolle i «Joker», mens Renée Zellweger ble hedret for sin rolle i «Judy».

Beste kvinnelige birolle gikk til Laura Dern for «Marriage Story».

Netflix lå godt an

Netflix hadde gode muligheter til å vinne under søndagens utdeling, og lå langt foran de tradisjonelle studioene med 17 nominasjoner for film og 34 nominasjoner totalt.

Men etter prisutdelingen måtte de se seg slått av både HBO og Sony.

HBO, som hadde 15 filmnominasjoner, vant fire priser. Blant dem beste dramaserie og beste mannlige dramaskuespiller.

Sony vant tre priser, mens Netflix vant to.

På forsiden nå