Da Arve (83) hadde gått en halvtime av Marcialonga, sprakk han og kom i mål åtte og en halv time etterpå

Søndag var Arve Tellefsen i Italia og gikk langrenn. Torsdag spilte 83-åringen fiolin for restaurantgjestene i Palmehaven.

Arve Tellefsen i samtale med Adresseavisens Ole Jacob Hoel om langrenn, Marcialonga, Britannia, musikken og fiolinen.   Foto: Aagot Opheim

Saken oppdateres.

Det handlet om ski og det sju mil lange rennet Marcialonga i Palmehaven torsdag. Fiolinist i verdensklasse, Arve Tellefsen, møtte Adresseavisens kulturjournalist Ole Jacob Hoel for å prate om ski og fiolin. 83-åringen er fortsatt mer aktiv enn de fleste.

Tre kvelder på rad er han restaurantmusiker for middagsgjestene i Palmehaven i hjembyens nygamle hotell Britannia. Det blir meldt om fulle hus hver kveld.

Søndag brukte han over ni timer på det sju mil lange italienske rennet Marcialonga. Over 5000 deltakere kom før ham i mål.

Et slit: Arve Tellefsen står midt i Palmehaven og forteller om det sju mil lange skirennet han deltok i sist helg.   Foto: Aagot Opheim

LES OGSÅ: Arve (83) erobrer Palmen

Har spilt på restauranter før

– Mye av grunnen til at jeg er med i rennet nedi der, er at fiolinen min er derfra, fortalte han middagsgjestene i Palmehaven. De startet festkvelden med å høre fiolinisten fortelle både om skiløperkarriere og fiolinistkarrierere.

Kvelden ble avslutte med restaurantmusiker Tellefsen. Han kunne fortelle at han har litt erfaring som restaurantmusiker fra før – både fra Daniel på hjørnet og Trubadur i Trondheim. Han har visst også vikariert som husmusiker i Palmehaven en gang i ungdommen. I tillegg fortalte han at han har spilt på gata både i Oslo og New York, for å nevne noe.

Men samtalen startet altså med et skirenn i Italia.

LES OGSÅ: Arve Tellefsen har solgt fiolinen sin for rundt 80 millioner kroner

– Et slit av en annen verden

– Jeg kom meg jo gjennom, selvfølgelig, sa 83 år gamle Arve Tellefsen om det sju mil lange skirennet han gikk sist helg. Så la han til:

– Ikke selvfølgelig. Det var et slit av en annen verden.

For fjerde gang deltok han i Marcialonga, men det er bare andre gangen han kom i mål. Én gang brakk han staven, og i fjor brakk han et ribbein og det var vondt å gå, fortalte han middagsgjestene på Britannia torsdag kveld.

– Så jeg var jo spent på hva jeg skulle brekke i år, sa han til stor latter. Men han kom i mål etter en ni timer lang kraftanstrengelse.

Sammenligner seg med Northug: Arve Tellefsen i samtale med Ole Jacob Hoel (t.h.) mener Marcialonga var minst like anstrengende for ham som for Petter Northug.   Foto: Aagot Opheim

LES OGSÅ: Eksklusiv festivalkonsert for Credo-gjester

Sprakk etter en halvtime

– Jeg var fast bestemt på at jeg skulle fullføre, men jeg sprakk allerede etter en halvtime. Da satte jeg ned tempoet enda mer og fant ut at det ikke spilte så stor rolle om jeg brukte åtte og en halv time eller ni timer. Jeg ble jo nesten sist, uansett. Men jeg tror anstrengelsen min var vel så stor som Petter Northugs. Han brukte bare tre timer. Jeg brukte ni timer.

Arve Tellefsen kunne også fortelle at Northug hadde navnet sitt på drakta og egen kleskolleksjon.

– Jeg har ikke kommet så langt ennå, jeg da.

– Palmehaven var eksotisk og veldig fjernt

I tillegg til skigåing har Arve Tellefsen også spilt fiolin fra han som sjuåring første gang sto på en scene i Trondheim. I dag står han midt i Palmehaven og ser ut som han på alle måter hører hjemme der. Da han vokste opp på Møllenberg, hadde han ikke noe forhold til hotellet på andre sida av elva.

– Palmehaven og Britannia var eksotisk og veldig fjernt for oss, og foreldrene mine hadde ikke råd.

Men han mener å huske at han en gang som tenåring vikarierte for daværende husmusiker Godtfred Werner.

Arve Tellefsen mener å huske at han har spilt i Palmehaven før.   Foto: Aagot Opheim

Tror ikke det blir nye 30 år, sa Arve Tellefsen i fjor. Da arrangerte han Oslo kammermusikkfestival for 30. gang.

Litt nervøs før Britannia-konserten

– Og det syntes jeg var stort. Så jeg gleder meg til å spille her i kveld, men jeg begynner å bli nervøs også, sa han til et lattermildt publikum som gledet seg både til middag og konsert.

Og selv om Arve Tellefsen har vært profesjonell musiker i langt over 60 år, tar han ikke lett på oppdraget med å spille etter maten. Disse kveldene på Britannia spiller han med musikere han ikke har spilt sammen med før. Men de har øvd.

– Vi møttes for første gang i går og øvde i tolv timer og mange timer i dag.

LES OGSÅ: Elias (17) fikk spille med forbildet Arve (82)

På forsiden nå