Anne Lindmo leder direktesending fra Trondheim på adressa.no fredag:

- I år er ikke denne konserten bare hyggelig, den er også nødvendig som et musikalsk folkehelsetiltak for alle trøndere

Koronaen har parkert publikum hjemme i sofaen og Anne Lindmo har funnet en helt egen strategi for å takle det.

- Dette er en tradisjonsrik konsert som jeg har hørt om – og som det er stor stas å få lov å delta i, sier Anne Lindmo som leder fredagens direktesending fra Olavshallen på adressa.no.  Foto: Julia Maria Naglestad/NRK

Saken oppdateres.

Fredag leder NRKs talkshowdronning den direktesendte Nyttårskonserten fra Olavshallen.

Konserten, som arrangeres av Adresseavisen og Trondheim Symfoniorkester (TSO), er gratis for alle og sendes på adressa.no fredag 8. januar klokken 19.00.

Det er fast tradisjon at programmet er hemmelig. Derfor er det lite vi kan skrive på forhånd om akkurat det. Men TSO sitter på scenen, Nick Davies er dirigent – og Anne Lindmo er programleder.

– Akkurat nå trenger vi jo alt som kan være med på å skape glede og fellesskap. I år er ikke denne konserten bare hyggelig, den er også nødvendig som et musikalsk folkehelsetiltak for alle trøndere, sier Lindmo til Adresseavisen.

Nyttårskonserten er en stormønstring av musikalske krefter. Med orkester, kor og solister er det gjerne over 100 musikere på scenen i Olavshallen.  Foto: glen@glenmusk.no Glen Musk

Programlederen har en rekke Gullrute-priser på peishylla, men sier hun er ekstra glad i de store anledningene. Hun har ledet Spellemannprisen flere ganger og holdt også i trådene da Den Norske Turistforening feiret 150-årsjubileet med festforestilling i Oslo Spektrum i 2018.

– Musikalsk og artistisk godtepose av de sjeldne

I et normalår er nyttårskonserten forbeholdt de drøye 2000 publikummerne som får plass i to utsolgte Olavshaller. Men i år fører koronasituasjonen til at blir en åpen, digital løsning.

Slik så det ut da Adresseavisen og TSOs nyttårskonsert ble arrangert i januar 2020. I år blir det tom sal, men åpent for alle på adressa.no  Foto: Glen Musk

– Mye er hemmelig, men hva kan du si noe om det publikum får oppleve?

– Det blir en musikalsk og artistisk godtepose av de sjeldne, og så elsker jeg å være med og dele ut priser – det er ikke noe som er finere enn å se verdige og glade vinnere motta heder og ære og hyllest for sin faglige innsats og menneskelige kvaliteter, sier programlederen.

Adresseavisens kulturpriser, Liv Ullmann-prisen og Musikkstipendet, skal deles ut.

Vinnerne av «Årets trønder» og den nye prisen «Årets hverdagshelt» skal også avsløres fra scenen. Begge de to sistnevnte prisene er et samarbeid mellom NRK Trøndelag og Adresseavisen.

LES OGSÅ: Dette er kandidatene til «Årets trønder»

LES OGSÅ: Dette er kandidatene til «Årets hverdagshelt»

– Måtte gjøre digital versjon

Nyttårskonserten har røtter tilbake til 1989, da den ble arrangert for første gang i Frimurerlogen. Den gangen var det en feiring av tiårsjubileet til Ukeadressa, Adresseavisens lørdagsbilag. Siden har det blitt en fast tradisjon med konsert i Olavshallen den første helga i januar.

LES OGSÅ: I fjor ledet Ingrid Bjørnov festkvelden med musikalske perler, humor, prisdryss – og håndballresultater

Oppskriften har vært den samme hele veien, med symfoniorkesteret som fast inventar. Musikalske toppgjester – og konferansierer – har kommet og gått. Da NRK-legenden Rolf Kirkvaag ledet konserten i 1991 ymtet han ifølge Adresseavisens referat dagen derpå om følgende: «Hvorfor ikke en direktesendt nyttårskonsert i UKE-Adressas regi fra Trondheim neste år? Wien vil utvilsomt ha godt av litt konkurranse!»

I år blir det slik. Tove Nedreberg, Adresseavisens administrerende direktør, sier konserten er en viktig tradisjon for mediehuset og mener kombinasjonen av det forutsigbare, med TSOs musikalske muskler, og overraskelsene, med solister og prisdryss, er en suksessoppskrift.

Tove Nedreberg.  Foto: Mariann Dybdahl

– Vi har hatt et nært samarbeid med TSO i mange år. Nyttårskonserten skal være en god start på året med en mektig musikkopplevelse. Denne gangen var vi ikke i tvil om at vi måtte gjøre en digital versjon, sier Nedreberg, som i fjor vår ble valgt inn som styreleder for TSO.– Noen som kan nå ut gjennom tv-ramma

I fjor vår videreformidlet mediehuset en lang rekke strømmekonserter fra trønderske artister.

Kirsti Husby.  Foto: Mariann Dybdahl

– Vi ønsker å bidra til å synliggjøre kulturen, og det ble ekstra viktig da konsertarenaene stengte og folk måtte sitte hjemme. Vi skulle hatt full sal i Olavshallen nå på fredag. Men da er det ekstra stas at vi får muligheten til å vise konserten til et mye større publikum enn vanlig, sier sjefredaktør Kirsti Husby.

-Opplevelsen av det å sitte sammen i en konsertsal er vanskelig å gjenskape fullt ut, men vi håper folk skal benke seg foran skjermen sammen med familien og gjøre dette til en høytidelig stund. Det er all grunn til å være stolt av å ha et så bra orkester som TSO her i Trondheim og Trøndelag. Og når det ble en digitalforestilling var det også veldig viktig å ha noen som kan nå ut gjennom tv-ramma til å lede konserten. Vi ville ha noen som kan binde i hop konserten på en god måte og det kan Anne Lindmo, sier Nedreberg.

Tidenes trøndertreff

Anne Lindmo har selv en sterk tilknytning til Trøndelag og trøndere:

– Pappa flyttet til Trondheim som ung gutt fordi bestefaren min, Agnar Sandvik, ble prest i Nidarosdomen. En solid gren av farsslekta er trøndere, blant dem er tidligere redaktør i adresseavisa Reidar Stavseth, som var bror til min farmor. Så har jeg jo giftet meg inn i en slekt som kommer fra Steinkjer og hatt noen av mine fineste natur- og ferieopplevelser på Stokkøya, der vi har gode venner!

Anne B. Ragde og Anne Lindmo fant tonen i NRKs studio i fjor høst. Neste helg er programlederen igjen på lufta med en ny sesong av «Lindmo». Men først skal hun rive seg løs fra et koronapreget Oslo og lede den trønderske festkvelden på fredag.  Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

– Du tar imot gjester fra hele landet i programmet ditt. Er det noe som kjennetegner de trønderske gjester du har?

– I høst hadde vi en av tidenes beste sendinger med en fabelaktig trøndertrio – da var selveste Anne B. Ragde på besøk, sammen med stjernekokk Renee Fagerhøi og programleder, youtuber og Blime-general Victor Sotberg. Det er jo noe eget, når tre trøndere med snakketøyet i orden får slippe løs i fri dressur, og det blir sensasjonelt bra tv av det! sier hun.

Triks for tomme tribuner

Fredag skal hun lede festkvelden fra en tom sal i Olavshallen. Lindmo har allerede god trening og en egenutviklet strategi for å håndtere det:

Koronasituasjonen setter sitt preg på det meste. Men Anne Lindmo er klar for å ta på seg munnbindet og sette seg på flyet til Trøndelag denne helga.  Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

– Jeg har heldigvis jobbet mange år i radio og den erfaringen hjalp faktisk da vi skulle venne oss til tomme publikumstribuner i studio her på NRK. Mitt triks er at jeg lukker øynene rett før vi går på lufta – så visualiserer jeg fredagskvelden i et rekkehus i en småby, eller i et hus langs en riksvei – jeg ser for meg et ektepar i hver sin godstol med et glass rødvin på armlenet, eller en hel familie stablet i en vinkelsofa med taco-tallerkener og pepsiflasker på bordet, – og så har jeg med meg de bildene i bakhodet når vi henter inn gjestene og praten er i gang. Det hjelper, da kjenner jeg at det vi er i ferd med å skape en fellesskapsopplevelse!

Kommunens festkveld utsatt

TSO-direktør Anne Kathrine Slungård sier Nyttårskonsertens posisjon er solid, både blant publikum og i orkesteret.

– Den er alltid utsolgt, og publikum er blandet. For musikerne er den et overskuddsprosjekt med masse god energi og de får vist seg frem i all sin prakt, bokstavelig talt, sier Slungård.

Anne Kathrine Slungård.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Hun mener det ikke er utenkelig med direktesendinger – også når koronasituasjonen har roet seg.

– Vi er spente på mottakelsen blant publikum, og vil høste erfaringer nå. Direktesending er kostbart, og krever annen kapasitet og kompetanse i tillegg til det vi bruker til vanlig. Jeg er åpen og spent. Vi skal nå ut til flest mulig. Både direktesendinger og strømming i opptak vil være en del av fremtiden, sier hun.

Vanligvis arrangeres det to nyttårskonserter, fredag og lørdag, hvor Trondheim kommune deler ut sine priser på den andre konserten. Slik blir det ikke i år. Kommunen hadde egentlig planlagt en festforestilling med navnet «Prisdryss» 15. januar. Men på grunn av smittesituasjonen er konserten utsatt inntil videre.

På forsiden nå