Liv Ullmann får fransk utmerkelse – i selskap med Meryl Streep, Sean Connery og Bob Dylan

Liv Ullmann er utnevnt til kommandør av eksklusiv fransk orden.

Liv Ullmann på besøk i Trondheim i forbindelse med Kosmorama i 2018.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Liv Ullmann er nylig utnevnt til Kommandør av den franske ordenen Ordre des Arts et des Lettres, som på norsk betyr Ordenen for kunst og litteratur.

Dermed havner hun i selskap med folk som Jorge Luis Borges, Sean Connery, Audrey Hepburn, Bob Dylan, Mrinal Sen, Mauritz de Hadeln, Meryl Streep, Roger Moore og Donald Sutherland.

LES PORTRETTINTERVJUET: Et Liv

Rykker opp

Den franske ordenen ble innstiftet i 1957 og var et redskap i kulturminister André Malraux' arbeid for å fremme og promotere fransk kultur både i hjemlandet og internasjonalt.

Ordenen for kunst og litteratur er inndelt i tre grader:

  • kommandør (commandeur)
  • offiser (officier)
  • ridder (chevalier)

Allerede i 1985 ble Ullmann utnevnt til offiser av ordenen. Nå har hun også blitt utnevnt til den høyeste graden.

Se hele lista over dem som er utnevnt til ordenen på Wikipedia.

LES OGSÅ: Hun har tatt sine valg, gjort sine feil, men har levd et liv, og blir stolt i møtet med egne store øyeblikk i utstillingen «Et rom med Liv»

Er i Florida

Ifølge bransjeveteran Jan Erik Holst, som formidlet nyheten til norske medier i dag, er Liv Ullmann nå i Florida, men ventes tilbake til Norge i april, om koronatiltakene tillater det.

– Det blir senere gitt beskjed om når et eventuelt prisutdelings-arrangement i Oslo kan finne sted, skriver Holst i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Liv er drømmedama vår

Egen pris i Trondheim

I Trondheim har Adresseavisen hvert år siden 2010 delt ut en kulturpris med Liv Ullmanns navn. I år gikk den til filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen.

Da Ullmann selv ble intervjuet i forbindelse med den nyopprettede prisen i 2010, sa hun at hun håpet at vinneren ville oppleve det «som en inspirasjon, og at vedkommende ikke ser noe negativt i betegnelsen Liv Ullmann-prisen».

– Hehe. Det er helt klart en inspirasjon. Liv Ullmann har vært en stor skikkelse for norsk film internasjonalt. Og hun er en kjempestor stjerne fremdeles, sa Grøvlen til Adresseavisen da nyheten ble kjent.

LES OGSÅ: – Det betyr mye at arbeidet mitt blir lagt merke til i hjembyen

På forsiden nå