Advarer mot falske arrangementsider: – Dette er svindel

De siste dagene er det blitt lagt ut flere falske arrangementer på Facebook, knyttet til store konserter i Trondheim. Nå advarer arrangørene.

Flere festival- og konsertarrangører advarer mot falske arrangementsider på Facebook, som tilsynelatende ser helt like ut som de orginale arrangementene.   Foto: Skjermdump/Facebook

Saken oppdateres.

Trondheimsnatt-konserten med Åge Aleksandersen og Sambandet i august i år har vært utsolgt i lang tid. Men nylig dukket det opp flere lenker til konserten på Facebook. Tor Evensen, Åge Aleksandersens manager, tok kontakt med Stein Vanebo i Trondheim Stage tirsdag denne uken.

– Vi er bekymret for at folk kan bli lurt. Du må for all del ikke gå inn å kjøpe billetter uten å tenke deg om, for dette er svindel. I går kveld fikk jeg også samme informasjon fra Olavsfest, sier han.

LES OGSÅ: – Vi ønsker de beste artistene til Trondheim

– Det er veldig utspekulert

Vanebo forteller at konsertene ofte blir annonsert som gratis i første omgang.

– Hvis svindlerne ser at noen melder interesse om det er gratis, legger de ofte ut en lenke der du blir sendt til en falsk betalingsside. Da er folk i en slags modus. Det er veldig utspekulert, sier han, og legger til:

Stein Vanebo  Foto: Terje Svaan

– Man må forsikre seg om at man betaler på rett sted, og at ikke pengene havner på feil konto.

Ifølge Vanebo har dette vært et problem i lang tid.

– Har dere prøvd å anmelde?

– Vi har meldt om svindelforsøk til politiet tidligere, men de har ingen mulighet til å prioritere det, noe vi forstår. Håpet er at Facebook klarer å stoppe dette, for omfanget er enormt. Det dukker opp én til to ganger i året. De fleste skjønner at dette er juks, men det er fortsatt mange som liker og deler arrangementene. For all del - ikke kjøp billetter der. Gå heller inn på de offisielle billettaktørene sine sider.

Til tross for at Åge-konserten har vært utsolgt i over ett år, har flere meldt interesse på et falskt arrangement på Facebook. Av hensyn til de som har meldt sin interesse, har Adresseavisen strøket over navn og bilder.  Foto: Skjermdump/Facebook

LES OGSÅ: Olavsfest valgte en helt ny modell for 2021

Oppfordrer til å være mer kritisk

Pressekontakt i Olavsfest, Vegard Enlid, forteller at de også har det samme problemet.

– Dette er noe vi har vært plaget med lenge. Det fikk en oppblomstring etter at streamingkonserter ble en greie. Vi har brukt mye tid og krefter på å få det fjernet. Én ting er arrangementene som blir opprettet, men det kommer også kommentarer fra brukere på våre arrangement, der det for eksempel er en lenke med: «Watch stream here», opplyser Enlid.

Vegard Enlid.  Foto: Sindre Vartdal

De siste ukene har de rapportert inn falske versjoner av alle de kommende borggårdskonsertene under Olavsfest, deriblant konserten med Aurora.

– Vi har heldigvis ikke fått noen meldinger fra folk som har blitt lurt enda, men vi har tidligere fått meldinger fra folk som har blitt sendt til falske betalingssider, og ikke har visst hva de skal gjøre. Da må vi advare dem, forteller han, og avslutter:

– Folk må være kritiske til slike ting, og forsikre seg om at det er festivalen og arrangører som er avsenderne.

Det har også blitt opprettet flere arrangementer knyttet til borggårdskonsertene, deriblant konserten med Aurora 1. august i år. Vegard Enlid opplyser om at det er lite som skiller de falske sidene fra de ekte.  Foto: Skjermdump/Facebook

LES OGSÅ: Vilde skal jazze opp Stage Dolls

LES OGSÅ: Nidarosdomen var nærmest folketom, men aldri har festivalen nådd ut til så mange

På forsiden nå