Victor Sotberg , Youtuber Er nominert til årets trønder 2019 Foto: Rune Petter Ness Dette er bilder til sak om de nominerte  Foto: Rune Petter Ness

Årets trønder - kandidat 3:

«Et forbilde for barn og voksne»

Før satt Victor Sotberg alene på gutterommet i Steinkjer og gamet. Nå får han «tommel opp» fra fremmede på gata i Oslo. – Det er jo tross alt ikke noe farlig. Det er bare kjærlighet.

– Jeg klarer ikke å ta stilling til alt som skjer for øyeblikket, men det er selvsagt utrolig hyggelig med positive tilbakemeldinger.

Før høsten 2019 var det nok flest barn og unge som visste hvem Victor Sotberg var. Nå har han deltatt i Skal vi danse, noe som har snudd livet hans på hodet.

– Jeg føler virkelig at jeg fikk banket inn det budskapet jeg hadde.


Juryens begrunnelse

Victor Sotberg er et stort forbilde for unge mennesker i Norge. Victor har et stort hjerte og med tabloid teft evner han å bruke alle medier til å nå ut med viktige budskap. Om det er på YouTube, i NRK Super, på Instagram eller i Skal vi Danse. Han er et forbilde for både barn og voksne når det gjelder toleranse og åpenhet.


Både jenter og gutter

Sotberg er bifil – og han var tidlig i konkurransen klar på at han ønsket å fremme kampsaken sin om åpenhet og homofili. Han forteller at han selv slet med å akseptere det faktum at han likte både jenter og gutter.

– Jeg fant ikke ut at jeg var bifil før jeg var 18 år. Jeg hadde hatt masse jentekjærester, og egentlig ikke reflektert noe over det. Under en drikkelek måtte jeg kysse en gutt, og fant ut at «Oi, jeg likte jo det her og».

– Det var en ganske vanskelig tid, hvor jeg prøvde å finne ut av hvem jeg var.

Ikke bare skulle Victor Sotbeg finne ut selv hvem han var. Han måtte også tåle at andre hadde en mening om legningen hans. - Det var en ganske vanskelig tid, sier han.   Foto: Rune Petter Ness

LES OGSÅ: Dette tjente de trønderske influenserne

Flyktet fra hverdagen

På ungdomsskolen opplevde han mye mobbing, og forteller at han brukte gaming som en måte å forsvinne fra virkeligheten på. Der kunne han være en annen person, og legge bekymringene til side.

Det ble derfor en viktig del av hans hverdag.

– Mange syntes at det var bortkastet tid, noe jeg mener er feil. Gaming er en hobby man bør ta på alvor på lik linje som fotball. Ja - det er absolutt viktig å komme seg ut - men alt er sunt i moderate mengder.

– Jeg tror mange som har det vanskelig kan bruke gaming som en «flukt» fra virkeligheten, slik jeg selv gjorde.

Sotberg ønsker at gaming skal bli sett på som en hobby på lik linje som fotball.   Foto: Rune Petter Ness

LES OGSÅ: Trøndersk favoritt i Skal vi danse

- Vise hva jeg kjemper for

Etterhvert startet han sin egen YouTube-kanal. Der delte han både humoristiske videoer, samt videoer hvor han snakket om legningen sin.

– Da jeg var ung, synes jeg at det var vanskelig å finne ut av legningen min. Homofili ble ikke snakket om på verken TV eller i media. Jeg skjønte egentlig ikke hva det å være «homo» var.

– Det var først da jeg begynte å se på amerikanske youtubere som snakket om legning, at jeg endelig fant noen jeg kunne se opp til og relatere meg til. Men da var jeg jo 19-20 år.


Victor Sotberg (28)
  • Født 4. juli 1991 i Steinkjer. Også kjent som «FlippKlipp Victor», fra NRK-programmet FlippKlipp hvor han er programleder. Driver også sin egen YouTube-kanal med 108.000 abonnenter.
  • Høsten 2019 var Sotberg med i dansekonkurransen Skal Vi Danse, hvor han endte på en tredjeplass. I konkurransen hadde han flere viktige budskap når det gjelder toleranse og åpenhet.
  • Han og Selma Ibrahim skal også være programledere for MGPjr 2020. Showet skal sendes fra Oslo Spektrum 23. mai.

Nå snakker han åpent om følelsene sine på Youtube, både privat og gjennom jobben sin i NRKs FlippKlipp. Der forklarer han blant annet hva det vil si å være bifil, og svarer på følgerne sine spørsmål om følelser og legning.

Sotberg har prøvd å være det forbildet han aldri hadde selv, noe han ville nå ut med da han fikk spørsmål om å være med i Skal vi danse:

Sotberg var 19-20 år da han faktisk skjønte hva homofili var. Han ønsker derfor å være det forbildet han savnet selv, og snakker åpent og ærlig om det å være bifil.   Foto: Rune Petter Ness

– Når man når ut til flere hundre tusen personer hver eneste lørdag, er det klart at jeg måtte bruke den muligheten til å vise hva jeg kjemper for.

Les Årets trønder-intervjuet med Odd Reitan HER.

Skal Vi Danse-eventyret

I løpet av de elleve ukene han var med i konkurransen, har han blant annet kysset en gutt på scenen, og hyllet kjærligheten til Lady Gagas «Born This Way».

En av dommerne i konkurransen, Tore Petterson, hyllet 28-åringen flere ganger for å være et stort forbilde for barn og unge.

– Jeg vet at jeg blir sett på som et forbilde, og det er en rolle jeg tar veldig på alvor. Jeg vil vise at det er helt greit å være den man er, og at det er helt okei å være annerledes.

– Jeg tror det er mange unge der ute som er usikre på seg selv, og prøver å finne sin vei i livet, som ikke alltid er like lett. Derfor er det ekstremt viktig for meg å vise dem at det er helt greit å bare være den man er.

[flexy="2, full"]

Victor Sotberg og dansepartneren Rikke Lund ble tidlig favoritter i årets Skal vi danse-konkurranse, og endte til slutt på en tredjeplass.   Foto: Espen Solli / TV 2

Sotberg fikk mye oppmerksomhet da han kysset en gutt under en av dansene i konkurransen.   Foto: Espen Solli / TV 2

[/flexy]

Han forteller at Skal vi danse var som et eventyr.

– Ble det større enn du hadde sett for deg?

– Ja, absolutt. Jeg hadde sett for meg at jeg kanskje rakk å danse et par danser og si et par ord om det jeg står for. Jeg trodde aldri at jeg kom til å danse meg nesten helt til slutten, sier han fornøyd.


Les intervjuet med Astrid Smeplass HER.

Alt er «love»

– Jeg tror og håper den jobben jeg har gjort har gjort en forskjell.

– Det er én e-post jeg fikk fra en mor som virkelig stakk seg ut. Hun fortalte at barna hennes satt i baksetet i bilen og snakket om hvem de var, og hvem de kunne bli forelsket i. «Du er jo kanskje homofil» sa den ene broren, og fikk responsen «Ja, kanskje jeg er det! Jeg vet ikke helt enda, det blir spennende å finne ut». Moren takket meg for at jeg er så åpen. Det gjorde meg utrolig glad.

Han forteller at han er optimistisk med tanke på fremtiden, og på dagens barn og unge.

– Jeg føler at samfunnet har utviklet seg i riktig retning. De tilbakemeldingene jeg får på det jeg legger ut, viser hvor langt vi har kommet. Jeg tror det er viktig at vi er flinke til å opplyse om homofili og åpenhet i en tidlig alder.

– Det er jo tross alt ikke noe farlig. Det er bare kjærlighet.

BILDETEKST: - «Det går helt fint, Victor, vi er glad i deg for den du er. Det er ingenting galt i å være bifil», er noe av det de skriver under videoene mine. Det gjør at jeg blir veldig optimistisk med tanke på fremtiden.  Foto: Rune Petter Ness