Ny trapp til bryggerekka

Bryggerekka i Kjøpmannsgata blir mye lettere tilgjengelig etter at 17 arkitektstudenter har bygget ei ny trapp nedover gressvollen.

Solid treverk: Den nye trappa fra Kongens gate til Kongens gates allmenning er bygget i kraftig malmfuru.  Foto: Nils H. Toldnes

Saken oppdateres.

Trondheim kommune vil skape mer folkeliv langs bryggene i Kjøpmannsgata. Bryggene forfaller. For at de skal vedlikeholdes, må de fylles med aktivitet. Da trengs det mer folk langs fortauet.

Det er bakgrunnen for prosjektet som blir offisielt åpnet i ettermiddag. 17 studenter har de siste to ukene designet og bygget ei trapp som slynger seg mellom det øvre og det nedre gateløpet i Kjøpmannsgata, i forlengelsen av Kongens gate. Dermed blir bryggerekken mye lettere tilgjengelig enn før.

– Studenter fra første til femte klasse arbeidet med trappa. Siden vi var såpass mange, fikk vi mange syn på hvordan det endelige resultatet burde bli. Det var ikke vanskelig å bli enig, sier de fire som har organisert arbeidet, Kristin Solhaug Næss, John Haddal Mork, Kristoffer Olsen Hauge og Anders Gunleiksrud.

1600 meter materialer

Tidligere i sommer ble det montert en pir, eller ei bru på Kongens gates allmenning. Den stikker flere meter ut i elva og gir et nytt perspektiv på bryggerekkene på begge sider. Piren er blitt en attraksjon og er blitt godt besøkt i sommer. Den nye trappa ligger i forlengelsen fra piren opp til Kongens gate.

Da piren ble lagt på plass, sa kommunaldirektør Einar Aasved Hansen at adgangen til allmenningen måtte bli bedre. Nå har det skjedd, takket være de 17 studentene fra NTNU og University of West England.

– Vi arbeidet sammen under hele prosessen, fra idéstadiet til ferdig trapp. Vi hadde 1,6 kilometer med materialer som vi la ut på forskjellige måter før vi kom fram til den endelige utformingen, forteller studentene.

Utstillinger året rundt

Både piren og trappa er midlertidige installasjoner og skal i første omgang stå i to år. Men materialene og måten de er bygget på tåler å stå i mange år.

Riksantikvaren har gitt trappa sin velsignelse. Den er bygget på et område i skråningen mellom de to gateløpene der det ligger en kabel. Derfor er det også gjort arkeologiske utgravninger akkurat der trappa er plassert.

Når trappa blir åpnet i dag, får publikum også se en utstilling med bilder fra sju forskjellige prosjekter arkitektstudentene ved NTNU har gjennomført i sommer. Meningen er at trappa skal bli en fast utstillingsarena året rundt.

Trappa, som i sin helhet er bygget i malmfuru, er også en del av oppladningen til en stor konferanse om trearkitektur, Holzbau Nordic, som blir arrangert i slutten av september.

Kristin Solhaug Næss, John Haddal Mork, Kristoffer Olsen Hauge og Anders Gunleiksrud har organisert arbeidet med å trappa som er satt opp i Kjøpmannsgata i Trondheim. 
        
            (Foto: Nils H. Toldnes)

Kristin Solhaug Næss, John Haddal Mork, Kristoffer Olsen Hauge og Anders Gunleiksrud har organisert arbeidet med å trappa som er satt opp i Kjøpmannsgata i Trondheim.  Foto: Nils H. Toldnes

På forsiden nå