Endelig er demonen i boks

Hele beistet som innebar en ny tidsregning i norsk rock er samlet, på fem cd-er og en dvd.

Tåler tidens tann: Motorpsycho anno 1993 var et løft for norsk rock. Fra venstre Helge «Deathprod» Sten, Håkon Gebhardt, Bent Sæther og Hans Magnus Ryan. 

Saken oppdateres.

Javel. Så er det rimelig forutsigelig å gi enda en Motorpsycho-nyutgivelse terningkast 6. Men det var ikke til å unngå. «Demon Box» fra 1993 er for mange, undertegnede inkludert, selve Motorpsycho-plata. Ikke bare albumet som introduserte deres storhetsperiode, men som definerte en æra.

Det kan kanskje ikke måle seg med de etterpåfølgende «Timothy's Monster» og «Blissard» i musisering, produksjon, låtkvalitet eller i artistisk kontroll. Bent Sæthers sangstemme har også blitt atskillig bedre med årene. Restene fra metallbandet Motorpsycho fra de to første albumene er kanskje også i overkant til stede, ihvertfall for undertegnedes smak.

Til gjengjeld har «Demon Box» en unik rå intensitet. Dette er lyden av et band som har bestemt seg for at nå får det bære eller briste, som spiller uten regler, uten sikkerhetsnett, men med ubegrenset eventyrlyst og uimotståelig selvtillit.

Vi som har vært henvist til den redigerte enkle cd-versjonen, får her hele albumet i sin fulle bredde, dybde og høyde. Fra den nærmest sakrale åpningen med signaturlåten «Waiting for The One», via klassikeren «Nothing To Say», til Deathprods støylek på tittelkuttet. Et par av låtene hører vi faktisk for første gang, og hovedlåten «Mountain» har vi tidligere hørt bare utenfor album-konteksten. Den er uansett en besettende lytteopplevelse, med Lars Liens piano & hammmond-bidrag som prikken over i-en.

To cd-er med hele «Demon Box» kan en nesten høres seg i hjel på, djevelen ligger i detaljene som Tommy Olsson uttrykker det i tekstheftet. I tillegg får vi en cd med de to ep-ene « Mountain» og «Another Ugly Ep» med et ekstra live-kutt fra Roskilde 93. (klassisk konsert!) Cd fire med outtakes og sjeldenheter kunne vært en kuriositet ingen vil spille mer enn en gang, men den inneholder mange perler. Blant annet en tidlig versjon av tittellåten på «Demon Box» og en enda tidligere versjon av «The Golden Core» som bærer bud om bandets veivalg ved neste korsvei. En intenst inspirert versjon av Groundhogs «Cherry Red» topper en pen bukett coverversjoner på albumet som helhet. Kontrollert overstyrt.

Som ekstra bonus er en ikke high tech-dvd av en rå konsert i Groningen høsten 1993. Fint det, men det kommer til å bli enda mer stas når hele albumet spilles på Slottsfjell 2015. Out, Demons, Out!

 
På forsiden nå