«Sæle jolekveld» er navnet på juleturneen til Gunhild Sundli og Aasmund Nordstoga. Turneen starter 13. desember i Rein kirke på Rissa, og spilles videre i kirker og kapell i nærområdet. 18. desember gjester turneen Trondheim og Trøndelag Teater.

Sundli begynte å kvede som niåring, og ble kjent som vokalist i bandet Gåte fra 1999 til bandet tok pause i 2005. Etter dette jobbet hun som skuespiller, og hun har blant annet spilt i oppsetninger av «Vildanden», «Spring Awakening» og «Hair». I 2012 ga hun ut sitt første soloalbum «Tankerop».

Ikke klar for å reise langt

Sundli har tidligere bidratt på en av Aasmund Nordstogas plater, og de fikk ideen til en felles juleturné da de spilte julekonsert sammen i Bergen for noen år siden. Sundli forteller at det den gang var så koselig og artig at de gjerne ville samarbeide mer.

- Det var sabla fint, syntes vi. Så endelig møtes våre veier igjen, sier hun og smiler.

29-åringen har på seg en hvit, rutete skjorte med en sort tøyvest over, og det blonde håret henger løst langs skuldrene. Hun tenker litt før hun så sier at hennes og Nordstogas stemme passer godt sammen, og at de er en god match, både musikalsk og personlig. Konsertene vil bli en blanding av kjente og mindre kjente julesanger, folketoner og noe eget materiale. Sundli tror turneen kommer til å bli lun, varm og koselig.

- Vi vil gi noe som føles ekte, det er ikke så mye glitter og jåleri. Konserten vil være naken og ærlig.

Turneen spilles i Trondheim og i distriktene rundt, og Sundli forteller at siden hun nylig ble mamma så er hun ikke helt klar for å reise så langt enda. Dette er også hennes første opptreden etter mammapermisjonen.

- Jeg gleder meg til å opptre igjen, jeg håper bare jeg klarer å konsentrere meg som før, sier artisten.

Har blitt god på å være i nuet

Sundli fødte sitt første barn i mars i år, og hun beskriver mammatilværelsen som helt fantastisk.

- Jeg vet det er litt naivt å si det sånn, for det er jo mye jobb. Det er som en berg og dalbane, men det er kanskje noe av det som gjør det så fantastisk også, sier hun engasjert.

Orkdalingen utdyper at hun som mor føler at det er kort tid mellom de øyeblikkene der man kjenner seg hel og lykkelig, muligens også fordi det er så kort mellom øyeblikkene der man føler seg helt på bånn fordi man er veldig sliten av for lite søvn og slike ting. Sundli ler og sier at hun kunne ha skrevet en hel bok om temaet.

- Jeg er glad i å kjenne at jeg lever, og det gjør jeg så absolutt nå som mamma.

Artisten er ennå ikke helt sikker på hvordan hun skal kombinere artistlivet med morsrollen, men hun påpeker at hun har blitt god på å være i nuet, og at hun derfor tar det ett steg av gangen. Hun tror også at hun er mer fleksibel i artistjobben, i og med at det er veldig intenst i noen perioder og i andre ikke.

- Jeg er også heldig som har en mann og en tilgjengelig bestemor som hjelper meg, spesifiserer hun.

Vil alltid synge på norsk

29-åringen har begynt å forberede seg mentalt til turneen, og sier at det er litt skummelt, men mest godt å skulle opptre igjen. Sundli er nemlig litt redd for at hun er ute av trening etter å ha vært borte fra rampelyset en stund.

- Men jeg tenker at jeg vil ha mer å tilføre nå.

Hun jobber for tiden med sin neste plate og avslører at det nye albumet vil være mer organisk og visepreget. Og så vil hun fortsette å synge på norsk;

- Jeg vil synge på norsk, for evig og alltid, sier hun bestemt.

Tekstene på den kommende platen handler om å leve. Sundli mener at man kan skrive veldig mye under den paraplyen. Men først og fremst gleder hun seg til å opptre igjen;

- Jeg har savnet det.