Årets trønder:

Lager historier fra Trøndelag

Han har vært nominert til Oscar og spradet på croisetten på Cannes med verdensstjerner, men det er historier fra Trøndelag Hallvar Witzø elsker å lage film av.

Video: NRK

Saken oppdateres.

– For meg er det veldig viktig å fortelle historier fra Trøndelag. Der kjenner jeg historien, det er der jeg er vokst opp og har all inspirasjon fra, forteller den 30-årige filmregissøren fra Leksvik.

Witzø fikk sitt internasjonale gjennombrudd med «Tuba Atlantic», som han i 2011 ble nominert til Oscar for i kategorien beste kortfilm.

LES OGSÅ: - Vi føler oss som trøndere

Nå ønsker han å kunne lage spillefilmer. Han er i gang med flere prosjekter. Den ene er en film basert på gruvesamfunnet i Malm. Witzø har vært der flere ganger og blitt inspirert av hvordan bygda ser ut. Boligfelt med hus i flere farger i et rigid mønster ligger oppover lia.

Å være utenfor

– Filmen baserer seg på det å være utenfor et samfunn, men at vi er i et lite tettsted som Leksvik eller Malm. Det er viktig at filmene mine føles universelle, enten du bor i Sør-Korea, Australia eller USA skal man kunne kjenne seg igjen.

LES OGSÅ: - Jeg tar ett år om gangen

Hallvar Witzø sier det er veldig overraskende og veldig hyggelig å bli nominert som kandidat til Årets trønder. Det er en ære og noe han setter stor pris på.

I vår deltok han på filmfestivalen i Cannes. Til stede var slekt, venner og ikke minst Stranda mannskor som sang på croisetten 17. mai, ifølge Witzø en stor opplevelse.

Møtte sine forbilder

Under Oscarprisutdelingen i Los Angeles fikk han gå sammen med regissørkollegene Steven Spielberg og Martin Scorsese opp til podiet. Årsaken var at de ble stilt opp alfabetisk. Han fant dem og gikk i rygg med dem. På podiet fikk han slått av en prat med dem. Et av de største øyeblikk han har hatt.

– De er menn, som bortsett fra far min, har vært med og oppfostret meg på en aller annen måte gjennom filmene de har laget. De har vært med og formet filmmediet til de grader. For meg er Spielberg og Scorsese de to som har betydd mest for min karriere som inspirasjonskilder.

– Hvilke filmer liker du selv?

–Vanskelig å si, jeg liker så bredt. Så Interstellar nylig, en helt utrolig film. Dypsindig, samtidig er den actionpreget og har god musikk. Liker samtidig gamle tegnefilmer som Bambi og Dumbo, de er helt fantastiske. Liker også norske filmer, er veldig glad i Bent Hamer, og de svenske regissørene Roy Andersson og Ruben Östlund. Så lenge gode filmer kan inspirere meg til å lage min type film, da kan det være nesten uansett sjanger.

– Hvordan er det å være Hallvar Witzø fra Leksvik og bli invitert til Cannes og Los Angeles?

– Vi fra Leksvik er litt storkara, vi er vant til å være i tet. Nabobygda Mosvik har jo sin egen (Petter Northug, red.anm.). Vi er vant til å stå fremst og rope litt høyt. Er vel en av dem som synes det er helt ok å bli tatt bilder av.

Trives bak kamera

– Aldri vurdert å stå foran kamera?

– Nei, jeg trives best bak kamera. Det er der jeg finner roen ved å se på en skjerm og kunne justere et spill hos en skuespiller for å fortelle historien jeg vil.

Witzø sier han er utrolig dårlig til å formulere seg muntlig, men har et grunnleggende behov for å fortelle en historie, og det gjør han best gjennom filmmediet. Mest kjent er han nok for Tuba Atlantic.

– Tuba Atlantic begynner med at jeg har lyst å se en gigantisk tuba blåser en lyd over til Amerika, og da bygger jeg en film rundt det.

– Hva kjennetegner en film laget av deg?

– Filmen må ha varme karakterer, en melankolsk historie og absurde bilder, sier Hallvar Witzø.

Hallvar Witzø
 • Filmregissør (30) fra Leksvik.
 • Utdannet på regilinjen ved Den norske filmskolen på Lillehammer.
 • Har vært prosjektleder og instruktør på Filmbussen, har erfaring fra TV-produksjoner for Sveriges Television og NRK.
 • Vant gull med eksamensfilmen Tuba Atlantic under Student Academy Awards i 2011.
 • Filmen var også Oscar-nominert samme år.
Juryens begrunnelse
 • Filmregissør Hallvar Witzø er en internasjonal filmskaper fra Vanvikan som lager nære filmfortellinger for det store lerretet.
 • Witzø har laget to kortfilmer som har nådd ut til et internasjonalt publikum og fått to av filmverdenens største hedersbenevnelser gjennom Oscar-nominasjon og Cannes-deltakelse.
 • Landsdelen trenger sterke filmskapere som kan sørge for at historiene og bildene fra Midt-Norge også blir til gode filmer og dermed bidrar til stolthet og identitet i regionen.
 • Gjennom sitt engasjement i Filmbussen gir han sin kunnskap videre til trønderske ungdommer. Nå venter vi (og verden) på spillefilmen!
Årets trønder
 • Når alle kandidatene er presentert, kan publikum på adressa.no stemme på sine favoritter frem til midnatt søndag 4. januar.
 • Kandidaten som får flest stemmer, vinner. Årets trønder offentliggjøres 9. januar 2015.
 • Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene NRK og Adresseavisen.
På forsiden nå