Linneas superhelter tar av i USA

- Drømmen er å få snakke med Marvel-toppene på Ellen-show, stråler tegneren.

Norske og svenske medier har skrevet om Linnea Johanssons tegninger av mjuke superhelter. Nå tar tegningene av i USA. 

Saken oppdateres.

Et av verdens største nettsteder for nyheter, Buzzfeed, har laget en bredt anlagt sak om Linnea Johanssons tegninger av superhelter i hverdagslige situasjoner.

- De tok kontakt med meg tirsdag kveld og en halvtime etter intervjuet var saken ute. De har til og med lagt med lenke til PDF-ene mine i saken. Det er nesten ikke til å tro! Nå er dette virkelig viralt, sier tegneren.

Johansson har helt mistet oversikten over hvor mange som har sett tegningene og lastet dem ned.

LES MER: Ideen kom til henne da sønnen ikke turte å gråte.

«Helt galen»


Hun er rett og slett lamslått av oppmerksomheten tegningene har fått. Først i Norge, deretter hele Skandinavia og nå også i USA.

- Buzzfeed-saken ble lagt ut i natt og allerede har det kommert inn flere forespørsler fra andre amerikanske media og amerikanske bloggere. Det er helt utrolig hvordan dette har brutt igjennom. Alt er jo «helt galen» for tiden, sier den svenske kunstneren som er bosatt i Trondheim.

Kunstneren la ut en stor mengde tegninger til fri nedlasting og utprinting på sin egen facebookside 22. mars. Hun har fått tilbakemeldinger fra svenske barnehager som bruker tegningene i barnehagepedagogikken. Hun får også ferdig fargelagte tegninger tilbake. Noen har sågar laget egne tegninger av tøffe prinsesser og mjuke superhelter. Den svenske gutten Wilmer har tegnet Spiderman som triller barnevogn og sendt til Linnea (se bildet).

Last ned tegningene gratis her!

Hun er rørt over den enorme gjennombruddskraften tegningene har hatt.

- Jeg tror vi har vært litt blinde på akkurat dette. Tegningene får oss til å stoppe opp og tenke: Hva er en gutt? Hva er en jente? Hvorfor må det være sånn? I Norden er vi nokså liberale på disse spørsmålene. At disse spørsmålene nå stilles i USA er jo virkelig bra. Det er jo i USA mange av disse idealene om sterke gutter og sexifiserte jenter skapes.

Drømmer om Ellen-show

Linnea bobler over av entusiasme. Nå som Buzzfeed har tatt tak i saken har hun fått en ny drøm.

- Min drøm er å komme på Ellen DeGeneres-show og snakke direkte med Marvel-sjefene og si at de må lage mjukere superhelter. De har et ansvar for å spre stereotypier. Barn kan jo ikke boikotte media, de er sårbare konsumenter som utsettes for masseproduserte sexifiserte og voldelige forbilder. Vi tenker mye på hva vi gir ungene av mat, økologisk mat er i vinden, men tenker vi på hva ungene får av åndelig føde?

- Får du gitt ut tegningene i bok også?

- Jeg trenger ikke å gi ut bok - for jeg har gått direkte ut og nådd så utrolig mange barn. Jeg gir dem ut gratis via Facebook for å nå så mange barn som mulig, og fordi jeg ikke ønsker å gå den lange veien om copyrights-problematikken. Så får jeg tjene penger på mine egne greier i framtiden.

- Hvordan føles det å få sånn gjennomslag med meningene dine og kunsten?

- Det er så godt! Det er jo lett å få publisitet og bli kjent på å være slem og spektakulær. Nå har jeg gjort noe for å være snill - også så slår det sånn til. Jeg har vært «mammaledig» i fem år nå med to barn. Nå kommer jeg igjennom med kunsten igjen - og det er som jeg blir ladet opp maksimalt. Jeg kjenner meg helt frelst!

Linnea Johansson la ut ti nye superhelttegninger på Facebook i helga og har også en serie med tøffe prinsesser, som denne av en litt mer egenrådig Tornerose. 

Linnea Johansson la ut ti nye superhelttegninger på Facebook i helga og har også en serie med tøffe prinsesser, som denne av en litt mer egenrådig Tornerose. 

Wilmer fra Sverige har tegnet Spiderman som triller barnevogn. - Visst er den underbar, den var det ultimate beviset for mig på at jeg har nådd fram, sier Linnea Johansson. 

Wilmer fra Sverige har tegnet Spiderman som triller barnevogn. - Visst er den underbar, den var det ultimate beviset for mig på at jeg har nådd fram, sier Linnea Johansson. 

På forsiden nå