Fotballjenta som kan erobre verden

For halvannet år siden sang hun coverlåter med kassegitar. I dag er Astrid Smeplass fra Rennebu en av Norges heteste musikalske eksportartikler.

Astrid S på John Dee under Bylarm i 2015 

Saken oppdateres.

Det er ikke ofte vi har trøndere som står foran et potensielt verdensgjennombrudd. Ingen vet om Astrid Smeplass fra Rennebu kommer til å få det heller, men hun har skaffet seg et bedre utgangspunkt enn de fleste.

Vi føler vi har hørt om Astrid Smeplass (som nå har artistnavnet Astrid S) veldig lenge, det ligger nærmere 70 artikler om henne på adressa.no skrevet i løpet av de to siste årene. Men hun er altså bare 18 år fortsatt.

Omtalt som 11-åring

Og hun var bare 11 da hun i 2007 ble omtalt her i avisa for aller første gang. Da hadde Celine Helgemo nettopp vunnet MGP jr med sangen «Bestevænna», en sang hun hadde skrevet om vennskapet med nettopp Astrid.

– Hun er verdens beste venn. Blid, snill og fin å ha som venn, sa Celine til oss den gangen, og fortalte at bestevennene begge gråt da det ble klart at sangen gikk til topps. Året etter fikk hun påskjønnelse selv, da hun mottok Drømmestipendet på 10 000 kroner fra Norsk Tipping for en versjon av «All By Myself» framført med vokal, piano og fløyte.

Skapte Idol-raseri

Da Siri Vølstad Jensen vant «Idol» våren for to år siden, hadde «hele Norge» allerede rast i flere uker etter at en nå 16 år gammel Astrid røk ut midtveis i finalerundene og endte på 5. plass, til tross for stort favorittstempel hos spillselskapene. 56 000 meldte seg inn i Facebook-gruppen som ville ha henne tilbake i konkurransen, mens TV2s kommunikasjonssjef Bjarne Laastad fortalte om et voldsomt engasjement.

– Jeg har aldri i Idol-historien hatt en mer travel helg etter at en deltaker har røket ut, sa han.

Men Astrid tok nederlaget med fatning.

– Det kan du banne på. Jeg elsker å stå på scenen og fremføre sanger, og jeg kommer til å jobbe beinhardt for å få gjøre akkurat det i fremtiden, sa hun til oss etter å ha framført «Shattered», en egenskrevet låt som skulle bli en topp 5-hit samme vår.

Brått stilbrudd

Tidlig i 2014 ble hun først nominert, og senere stemt fram av Adressas lesere som vinner i klassen «årets mest lovende artist» under Ut-Awards. Fortsatt var hun da mest kjent for countrypop, men i seiersintervjuet røpte hun at hun hadde begynt å reise til Stockholm for å skrive og jobbe med andre, samt at hun hadde skrevet under en låtskriverkontrakt med Sony/ATV som den yngste i den europeiske stallen.

Omtrent på tiden da hun vant pris på Ut-Awards, skrev Astrid «2AM», låten som sist høst skulle signalisere et stort og viktig stilbrudd. Før singelen ble sluppet, uttalte norskansvarlig Bjørn Rogstad i plateselskapet Universal til VG at Astrid er noe så sjeldent som et tvers igjennom rått musikalsk naturtalent, smart og med utsøkt smak.

Vår anmelder Sarah Winona Sortland likte låten godt, og skrev: «et viktig skritt i retningen mot å bli en artist med integritet, og ikke minst en artist med potensiale for et internasjonalt marked. (...) Smeplass vinner likevel stort på sjangervendingen og forhåpentligvis har hun lagt fra seg gitaren for å følge r&b-sporet videre».

Ettertraktet på Bylarm

Låten skapte visse bølger, men det begynte virkelig å ta av før jul, da strømmetjenesten Spotify hadde henne med på lista over artister de trodde vil komme til å prege 2015.

Skolegangen på fotballinja ved Orkdal videregående skole er avbrutt, Astrid fullfører nå videregående som privatist. Russefeiring blir det heller ikke, nå satser hun alt på karrieren. Under musikkbransjefestivalen Bylarm i mars var ingen norske artister mer ettertraktet enn Astrid. Etter mye om og men fikk vi klemt inn et lengre intervju, mellom en rekke møter med bransjeaktører fra inn- og utland, blant annet møtte hun Kanye Wests plateselskapssjef og produsent Che Pope.

– Jeg har jo allerede folk jeg samarbeider med i USA og England. Under Bylarm handler det foreløpig mest om å snakke med alle som er interessert i å jobbe med meg. Vi shopper i tilbud, kan du si. Det er veldig rart. Jeg er Astrid fra Rennebu, liksom.

Toppet Billboard

To måneder senere har hun tatt enda et steg. Duetten «Air» med Sam Mendes er på sistnevntes debutalbum, som har toppet Billboard-lista. Hun er blitt intervjuet av magasinet Nylon, som har en million følgere på Twitter – ikke minst har hun selv blitt noe av en stjerne på sosiale medier, fulgt av nesten 110 000 på Instagram og drøyt 19 000 på Twitter. Sist ute er en stemingsfullt og mørk samarbeidslåt med svenske iSHi på «Dawn», sluppet i forrige uke.

– Dette åpner kanskje opp for flere jobbmuligheter over Atlanteren, sa Astrid til oss i går om samarbeidet med Mendes.

– Det er veldig mye arbeid som gjenstår for å stå trygt planta med begge bein i USA og ingenting kommer gratis. Det blir spennende å se.

Redaktør: – Usedvanlig kul og morsom

Tveit er redaktør for nettstedet 730.no, som fokuserer på popkultur og har fulgt Astrids karriere tett helt fra starten. Hun mener Astrid S har bred appell fordi hun er karismatisk og lett å like.

– Hun har girl next door-looken Tone Damli ble kjent for, samtidig som hun fremstår som en usedvanlig kul og morsom jente. Astrid har glimt i øyet, og kombinert med et ekstremt stort sangtalent er det vanskelig å ikke bli fascinert, sier Tveit.

Må ha stjernekvalitet

Redaktøren mener det er vanskelig å spå framtida ettersom Astrid kun har sluppet én singel, men at hun har alt det «rette» på plass.

– Men skal hun bli et stort internasjonalt navn må også låtene ha stjernekvalitet, det er til syvende og sist det viktigste. Se bare på svenske Robyn, som leverer pop-perle etter pop-perle, uten å helt nå toppen. Hadde det vært lett å lage en nummer én-hit, hadde alle gjort det, mener Tveit.

Uansett hvordan det går har hun kanskje en fotballkarriere å falle tilbake på?

Celine Solemsløkk Helgemo og Astrid Smeplass er «bæstevænna». Celines sang med samme navn vant MGP Jr i 2007. 

Celine Solemsløkk Helgemo og Astrid Smeplass er «bæstevænna». Celines sang med samme navn vant MGP Jr i 2007. 

Astrid Smeplass fikk prisen som Årets mest lovende artist på Adresseavisens leseravstemming Ut Awards i 2013. 

Astrid Smeplass fikk prisen som Årets mest lovende artist på Adresseavisens leseravstemming Ut Awards i 2013. 

Juleintervju med Astrid Smeplass i 2014. 

Juleintervju med Astrid Smeplass i 2014. 

Astrid Smeplass fra Rennebu – som nå har tatt artistnavnet Astrid S. – er blitt lagt merke til i USA. Hun gjør også suksess på sosiale medier, og på sin Instagram-konto viser hun selfies med dagens antrekk. 

Astrid Smeplass fra Rennebu – som nå har tatt artistnavnet Astrid S. – er blitt lagt merke til i USA. Hun gjør også suksess på sosiale medier, og på sin Instagram-konto viser hun selfies med dagens antrekk. 

– Hun har girl next door-looken Tone Damli ble kjent for, samtidig som hun fremstår som en usedvanlig kul og morsom jente, sier Janne Monsen Tveit, redaktør i nettstedet 730.no. 

– Hun har girl next door-looken Tone Damli ble kjent for, samtidig som hun fremstår som en usedvanlig kul og morsom jente, sier Janne Monsen Tveit, redaktør i nettstedet 730.no. 

På forsiden nå