Cannes-festivalen:

Gullpalmen til Audiard

Gullpalmen i Cannes gikk litt overraskende til franske Jacques Audiard for sterk film om tamilske flyktninger fra vold i Sri Lanka til vold i Paris.

Jacques Audiard med Gullpalmen.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Det ble dessverre ikke noen pris til Joachim Triers «Louder Than Bombs» i Cannes søndag.

Juryen ledet av Joel og Ethan Coen premierte mange av de beste filmene i konkurransen, men selveste Gullpalmen kom som en overraskelse for mange. Jacques Audiards «Dheepan» har ekstreme kvaliteter, om tre tamilske flyktninger fra Sri Lanka som tar seg til Europa og havner i belastet område i Paris. Jesuthasan Antonythasan er fantastisk i sin første filmrolle, som tidligere geriljasoldat som får jobb som vaktmester i et boligområde styrt av kriminelle gjenger.

Femte gode på rad

Den 63-årige franske filmskaperen har gjort det til et særpreg å kombinere spenning og intensitet fra sjangerfilm med sosiale drama. «Dheepan» er hans femte gode film på rad siden 2001s «Read My Lips».

Grunnen til at Gullpalmen kom litt overraskende på mange, er en litt ubalansert slutt. Den gjør at filmen oppleves mariginalt svakere enn hans to foregående filmer, «Profeten»(2009) og «Rust and Bone»(2012) som begge var i favorittsjiktet til Gullpalmen, uten å få den.

Favorittene vant også

Juryens Grand Prix eller andreplassen som den kan kalles, gikk til Laszlo Nemez for «Son Of Saul». En eksepsjonelt sterk debutfilm fra Auschwitz anno 1944. Taiwanske Hou Hsiao Hsiens slående vakre «The Assassin» fikk fullt fortjent regiprisen, og blir forhåpentligvis å se på norsk kino, i likhet med de fleste prisvinnerne.

Juryprisen, eller tredjeplass til greske Yorgos Lanthimos for hans første engelskspråklige film, burleske «The Lobster» var grei belønning av den beste av de litt skrudde filmene i konkurransen.

Franske tårer

Den franske veteranen Vincent Lindon klarte ikke holde tårene tilbake for skuespillerpris for «The Measure Of a Man» av Stephane Brize. 55-åringen bærer en ujevn film svært godt, som arbeidsledig maskinfører som må ta seg jobb som sikkerhetsvakt på kjøpesenter og se familieøkonomien smuldre. Beste kvinnelige hovedrolle ble delt mellom Rooney Mara i Todd Haynes «Carol» og Emannuelle Bercot i Maïwenns samlivsdrama «Mon Roi», hvor skuespillerne er de eneste som fortjener pris.

En grei prisdeling, selv om mange hadde trodd Mara som er fantastisk i det lesbiske 50-tallsdramaet skulle dele prisen med medspiller Cate Blanchett. Hun kommer nok sterkere tilbake til Oscar.

Meksikanske Michel Francos «Chronic» fikk prisen for beste manus. Tim Roth gjør en av sine beste roller i mørkt, vondt drama om ubearbeidet sorg og pleie av døende.

Trønder bak prisfilm

Debutprisen, Camrera d'Or gikk til «La tierra y la sombra»(«Land and Shade») av colombianske Cesar Augosto, som ble vist i sideprogrammet Kritikeruken, om en aldrende bonde og hans syke sønn.

Filmkritikerprisen, delt ut av det internasjonale filmkritikerlaget Fipresci gikk også til Laszlo Nemes «Son Of Saul». Festivalens største offisielle sideprogram, Un Certain Regard, som Joachim Triers «Oslo31.august» deltok i i 2011, har sin egen jury. De ga sin hovedpris til islandske «Rams» av Grímur Hákonarson. En herlig minimalistisk, frodig film fotografert av Sturla Brandth Grøvlen fra Trondheim.

Dramaet om to aldrende brødre og sauebønder i en dal på Island stakk seg tidlig ut som priskandidat i Cannes. Filmen om de to brødrene som ved filmens start ikke har snakket med hverandre på 40 år, er alt kjøpt inn for norsk kinovisning. Prisen i Cannes styrker ryet til trønderske Grøvlen som en av verdens mest interessante yngre filmfotografer.

Pisvinnere i Cannes

* Gullpalmen (Palme d'Or): «Dheepan», regissert av Jacques Audiard

* Den store juryprisen: «Son of Saul», regissert av Laszlo Nemes

* Juryprisen: «The Lobster», regissert av Yorgos Lanthimos

* Beste regi: Hou Hsiao-Hsien for «The Assassin»

* Beste manus: Michel Franco for «Chronic»

* Beste kvinnelige skuespiller: Delt mellom Rooney Mara for «Carol» og Emmanuelle Bercot for «Mon Roi»

* Beste mannlige skuespiller: Vincent Lindon for «La Loi du Marche»

* Beste kortfilm: «Waves '98», regissert av Ely Dagher

* Beste spillefilm (Camera d'Or): «La Tierra y la Sombra», regissert av Cesar Acevedo

* Palme d'honneur (æresgullpalme): Agnes Varda

Sterkt flyktningedrama: Jesuthasan Antonythasan er fantastisk i sin første filmrolle som tamilsk frihetskjemper som vaktmester i ghettoen utenfor Paris i «Dheepan» som fikk Gullpalmen i Cannes. 

Sterkt flyktningedrama: Jesuthasan Antonythasan er fantastisk i sin første filmrolle som tamilsk frihetskjemper som vaktmester i ghettoen utenfor Paris i «Dheepan» som fikk Gullpalmen i Cannes. 

På forsiden nå