"Theeb - Ulven" fikk velfortjent pris for beste regi under filmfestivalen i Venezia, og etter å ha blitt vist på festivaler verden over er den arabiskspråklige filmen nå tilgjengelig på norske kinoer.

Handlingen finner sted i ørkenen i Hejaz-provinsen, nåværende Saudi-Arabia, i 1916. Bakteppet er første verdenskrig, og kamper mellom briter og det osmanske riket. I filmen får vi først og fremst innblikk i hvordan krigen påvirker livene til vanlige mennesker, i en type historie som sjelden fortelles i pensumbøkene.

Guttungen Theeb og hans eldre bror Hussein lever i et beduinsamfunn bestående av ulike stammer, og filmen gir et unikt innsyn i en tradisjonell kultur, der både gjestfrihet og overlevering av livsvisdom står sterkt. "-Når ulver tilbyr deg vennskap, skal du ikke forvente deg noe", får Theeb høre. En kveld ankommer en beduin i selskap med en engelskmann, som behøver hjelp og hilses velkommen av stammen. Guttungen kan knapt styre sin nysgjerrighet, og når de to fremmede får Hussein til å vise dem veien videre langs en gammel pilegrimsrute, følger Theeb etter. Ut i den ugjestmilde ørkenen bærer det, og historien som utvikler seg er åndeløst spennende og samtidig fortalt i et avbalansert og nærmest meditativt filmspråk.

Lyd og bilde er i perfekt samspill i "Theeb - Ulven", og filmen demonstrerer en virkningsfull og gjennomtenkt bruk av både sang, stemmer og ekko. Scenene fra det solsvidde ørkenlandskapet er fantastisk vakre, med gjengivelser av både det helt spesielle lyset og heten som nesten kan fornemmes fysisk. Dvelende filming avslører et velutviklet blikk for det estetiske i detaljene, og bildene fremstår som både rene og visuelt fullendte. Opptakene er for øvrig gjort i Jordan, med amatørskuespillere som også er blant de siste gjenlevende beduinene. Spesielt tiårige Jacir Eid gjør inntrykk som hovedpersonen Theeb, med sin naturlige og intense tilstedeværelse.

Sentrale temaer i filmen er overlevelse, lojalitet og brorskap, og "Theeb - Ulven" blir nærmest for en fabel å regne. Det filmatiske uttrykket er mektig og helstøpt, og den rendyrkede historien i tillegg gir solid uttelling. En lavmælt, sitrende spenning gjør seg gjeldende hele veien, i dette tidsbildet fortalt fra en litt annen vinkel. Kort sagt representerer "Theeb - Ulven" en forbilledlig utnyttelse av filmmediets muligheter.