Gutta fra Compton

Severdig, om ujevn biopic om gjengen som revolusjonerte rapmusikken fra slutten av 80-tallet.

Politiuvenner: Dr. Dre (til høyre), Ice Cube(med kopp) og Easy-E (hvit t-skjorte til venstre) får inspirasjon til signatursangen «Fuck Tha Police» i 80-tallets Los Angeles i «Straight Outta Compton» som vises på kino i Trondheim i helga. 

Saken oppdateres.

Trondheim er en av de norske byene som i helga viser «Straight Outta Compton» utekstet. Filmen om og rundt historien om rapgruppen N.W.A. gikk overraskende for mange helt til topps på den amerikanske kinolista etter urpremieren sist helg. Filmen er dermed alt dømt til å bli en kommersiell suksess.

At premieren faller sammen med Dr. Dres comebackalbum «Compton» vil sannsynligvis skjerpe interessen. Av de tre nøkkelfigurene i N.W.A.; Dr.Dre, Easy-E og Ice Cube, er det Ice Cube som representeres best i filmen. Så er han også medprodusent, og sønnen hans gjør den beste skuespillerprestasjonen i ensemblet, i rollen som faren (!).

«Straight Outta Compton» utspiller seg i Los Angeles fra 1986 og knapt 10 år framover. Uten store stjerner har regissør F. Gary Gray laget en severdig biopic hvor en av tidenes viktigste rapgrupper utsettes for behandlingen som vanligvis blir avdøde eller sterkt aldrende pop- og rockstjerner til del.

Filmen forsøker å gjøre noe av det samme med gangsterrap og N.W.A. som Ava DuVernays «Selma» gjorde med Martin Luther King jr: Å sette hovedpersonene i en sosial og politisk ramme. Det lykkes filmen best med i første del, særlig rundt kontroversene rundt bandets mest beryktede sang, «Fuck Tha Police», til noen av filmens beste scener.

Les Adressas anmeldelse av «Selma», «Rystende om rasisme»:

Nesten hele menasjeriet av Vestkystens raplegender dramatiseres i biroller, inkludert Snoop Dogg og Tupac. Paul Giamatti er brukbar som den sleipe, hvite manageren, men han er enda bedre i lignende rolle i den nye biopicen om Brian Wilson, «Love & Mercy». Den er også en bedre, mer dyptpløyende film.

Les om Brian Wilson-filmen «Love & Mercy», Adressa + -sak:

«Straigt Outta Compton» er best som kulturhistorisk tilbakeblikk på banebrytende musikk og epoke, i skildring av et band i vekst og fall. Selv over to og en halv time går filmen sjelden i dybden, eller pirker særlig i de problematiske sidene ved kulturen og bølgene N.W.A. var en del av. For folk med forhold til musikken, epoken eller imperiet Dr. Dre har bygd etterpå, er «Straight Outta Compton» tross klare svakheter, ganske severdig om hvordan det hele startet.

Dr. Dre kaller sin nye plate «Compton» sin «store finale». Han ønsker å gi inntektene til albumet tilbake til Compton, området han vokste opp i utenfor LA. 
        
            (Foto: Andy Kropa, Ap)

Dr. Dre kaller sin nye plate «Compton» sin «store finale». Han ønsker å gi inntektene til albumet tilbake til Compton, området han vokste opp i utenfor LA.  Foto: Andy Kropa, Ap

På forsiden nå